geng bloggers

Sunday, 19 February 2012

DUA

tet..tet..tet..tet.. telefon Sara berbunyi menandakan mesej baru masuk.


' Salam, Sara tengah buat pe tu?'
' Wa'salm..x buat ape2..npe?'
'Sara dah makan?'
'Sara x mkn mlm,diet..hihi'
'amboi, tak yah dietlah, Sara kan dah kurus..hehe'
'hiks, perli kite lah tu..:P'
'mane ade perli, betul lah..:)'
' pandailah awak..;p'


'Sara!!' K.Lia memeranjatkn Sara dari belakang yang dari tadi asyik melayan hensetnye.
' K.lia! terperanjat Sara..hish!' Sara menunjukkan memek muke konon-konon tak suke.
' eleh, terperanjat konon, manenye tak terperanjat, asyek dok melayan henset je. K.Lia suruh Sara study ke bermesej..jawab sikit?' K.lia sengaja membuat nada yg agak tegas.
' alah K.Lia, Sara sambil-sambil je..bukan Sara straght mesej..sambil-sambil study ni kak.' Sara terus buka buku kimia nye..konon-konon study depan K.Lia.
'K.lia! pukul 11 nanti Sara boleh on9 kan?kan?kan?kan?' Sara buat muke mengharap.
' Maaf ye Puteri Sara Aisyah..malm ni k.lia dengn sukacitanya tidak mengIZINkan Sara on9.muktamad! ' K.lia memberi kata putus sambil membelek-belek buku peljaran Sara.
' K.Lia!! plezz..Sara dah janji dgn Wani yang Sara nak o9 pukul 11..lagipun K.Lia jugak cakap kat Sara, 'Sara Aisyah, mulai bulan 7 anda hanya boleh on9 fb start pukul 11 smpai 12 malam' Sara mengajuk cakap K.lia sambil buat memek muke K.Lia.
' padan muke! sape suruh pandai sangat berjanji..K.lia cakap mengikut terma dan syarat ok..sekarang ni Sara dah melanggar terma dan syarat2nya..lalala~'
' ape pulaknye! apa-apa syarat yang Sara dah langgar..ce habaq mai sini' 
' Sara tak study, tak fokus pada study, Sara bermesej time study! so, no fb2! keputusn K.lia muktamad! fullstop! K.lia cuba tegas walaupun dia hampir tergelak.
'tapi k.lia...'
' When i say no! it's mean no! no! no! no!..terima kasih' sambil buat muke selamba..=,='
'malas layan k.lia!'
' tak nak layan sudah! kbai'
'arghh, geranmnye dengan k.lia ni..rase macam nak gigit-gigit je hidung tu..'
'haha..padan muke!' Alia beredar dari bilik Sara sambil menunjukkan tanda 'best'!


'lmbt Sara balas..sibuk sgt study ye.'
' eh, mane ade, tadi borak ngn kakak'
'kakak? sara ada kakak? npe saya x tau pun..@_@?'
'eh, xkn saye nk bg tau awak sume pasal salasilah fmly saya..:P'
' yelah, sape lah kite ni kan'
' ha! sedar pun diri tu sape..hihihi.'
' nak merajuk lah cmni..'
' eh? ok! selmt merajukn diri..#kbai...huhu'
' Sara Aisyah!'
' ye saya! kenapa? dahlah, mls layan awak..nk study, nnti kene bebel ngn kakak.'
'ala,saya x habes citer2 lagi ni..'
' awak citerlh sorang2 ye..hehe..'
'Sara, nantilah....


Sara malas membalas mesej Azfar, takut-takut melarat sampai dia lupe untuk study. sebenarnye salah satu sebab juga kenapa Sara malas balas sebab dia nak save kredit..sebab, K.lia semenjak dua menjak ni kedekut sikit nak belanje topup untuk Sara, so, terpaksalah Sara save kredit.


' K.lia bangun! dah pukul 6.30 ni..cepatlah...nanti nak solat lagi, mandi lagi..cepatlah! cepat!' Sara menggoncang2 badan K.lia yang sememangye liat untuk bangun
'iyelah-iyelah! Sara dah mandi belum ni? tanya K.lia
'Sara dah lame mandilah kak. tunggu akak je ni..cepatlah..alahai cikgu sains ni..lambat bebenor nak bangun paginye..' Sara membebel tak benti-benti
' Diamlah burung kakak tua..bising je pagi-pagi..'
'haha..cepat-cepat nenek!'


Mereka berdua bergegas-gegas ke kereta dengan masing-masing roti di tangan untuk ke sekolah..K.lia yang seperti orang tak cukup sifat, agak kelam kabut kerana jam hampir menunjukkan pukul 7.30 dan dia masih belum semoat untuk hantar Sara ke sekolah.






'K.lia lah ni lambat..'
'dah2 diam2..nak drive ni, jangan nak bebel-bebel..'
' tau takut..'
'tak takut ok! x nmpak ke muke mantain ni..? ^,,^
' haha..mantailah sangat..padahal, takut guru besar marah datang lambat..'
' Sara Aisyah,sila diam...awak pun same ok, padan muke nanti kene tulis nama, pastu nama Sara Aisyah popular sebab always datang lambat'
'eleh2..kite same je..K.Lia pun nanti kene jugak..cikgu Alia Nasuha dipanggil guru besar kerana datang lewat ke sekolah..haha..padan muke!' Sara terbahak2 gelak..
' seronoklah tu? sedap sangat die'
' haha..seronoklah..lalala~'


Alia hanya mampu tersenyum melihat kerenah Sara. Sara bukannya budak kecil lagi, tapi perangainye seakan-akan budak darjah 6. 


'ok K.lia bye2!, nanti jgn lupe amek Sara tau' pesan Sara.
' ok sayang, call K.Lia tau! jangan nak merayap-rayap dengan wani pegi mane-mane, kalau tidak, siapalah Sara!
' yelah kakak a.k.a nenek! Sara ketawa sambil melambai2 kearah K.Lia.


Pada waktu yang sama, Wani yang dari tadi asyik menunggu Sara, tidak muncul-muncul membuatkan dia malas nak tunggu Sara sehinggalah...


' Wani!!!''
' Sara!,lambatnye kau..'
' K.lia bangun lambatlah'
'alah,kau, alasan..tak kene catik name dengan pengawas ke?'
'helo! ni Sara Aisyah lah, pengawas tak berani ok nak catik-catik name I' Sara dengan eksyen nye..
'sudah2, jom masuk kelas..'




*** pada waktu yang sama, Alia yang baru sampai ke sekolah telah disapa oleh Cikgu Amran.


'lambat cigku sains kita hari ni sampai, citer ape yang best sangat tu, sampai lewat tidur? Cikgu Amran mengusik Alia..
' hehe..pandai lah awak ni cikgu Amran mengusik-usik kita..tak tengok citer ape pun semalam, hari ni lewat skit sebab tak dengar bunyi jam..adik kita pulak saje je kejutkn kite lewat, nak tengok kakak dia tergopoh-gopoh..' jawab Alia selamba..
' pandai adik awak tu ye cikgu Alia, nak kenekan kakak dia..hehe..' 
' ha'ah, budak2 memanglah, padahal, dia pun same jugak tu lambat ke sekolah..'
' haha..same-same lmbat takpe..' senyum cikgu Amran sambil mengenyit mate ke arah Alia..


Alia yang terperanjat dengan tindak tanduk Amran hanya tersenyum kerana dia sudah masak dengan perangai cikgu Amran yang suka mengusiknya.


***** waktu rehat


'hai Sara, hai Wani..' Azfar menyapa mereka berdua
'eh, hai Az..' Sara dan Wani membalas..
' erm, uoals  dah makan belum ni?'
'ko ni Az, asal jumpe kitorang je tanye pasal makan, asal jumpe je tanye pasal makn, nape? muke kitorang ni muke mee ke? ke mukenasi lemak? ' Sara berseloroh..
'hehe..xdelah, saje tanye, manelha tau, ciri2 tu adelah, muke awk lah Sara, muke roti jala..haha..'
'ewah-ewah awak ni, sesuka hati awak cakap muke saya macam muke roti jala..cisss! ko tengok Wani pakwe ko ni, jahat tau!' 
** ' eh2, pebende pulak pakwe2 ni..bile pulak mamat sempit ni pakwe aq,takde-takde..takpelah Az, kami dah siap makan pun..lain kali jumpe lagi.,.bai!' Wani malu-malau dengan Azfar lantas menarik tangan Sara lalu meninggalkan kantin.


'eh Sara dan Wani! nanti dulu! saya tak habes cakap lagi ni'
' bai2 mamat sempit!  wani tak nak cakap dengan awak, padan muke! hehe~' Sara sengaja Wani kepada Azfar, iaitu   antara pelajar lelaki yang menjadi kegilaan ramai pelajar perempuan.


' ko ni knpe Wani, si Azfar tu punyelah hensem, ko tolak..ish3..' Sara mengomel..
' ape tolak2..bile pulak aq tolak dia..ce citer? ' Wanii membalas..
'ooo..makenye ko syok kat dia lh ek!?' Sara meneka
' lalalalala~' Wani buat muke tak tahu...
'oit Wani! jawablah!'
' dah2 jom masuk kelas, time rehat dah nak habes..'
'ish ko ni, saje je kan..konon2, artislah tu..no komen..buekks! :P'
'hahaha...sory ye...no komen..' Wani mengajuk cakap Sara.
' tolong Wani, ko ni kalau depna Azfar je, terus jadi ayu si gadis malayu yang x ley bla! lawak ok! haha..' Sara sengaja mengenakan Wani
' aq malulah Wani, aq syok2 kat dia, kang dia tak syok kat aq cmne..? tak ke malu gitu?
' alah, Az suke kat ko lah, janagn risaulah..' Sara memberi semangat.


Belum sempat Sara habeskan motivasi dia kepada Wani, Wani terus menarik rambut Sara sehingga rambut Sara terlerai dari ikatan.Tragedi itu telah dilihat oleh Azfar tanpa pengetahuan mereka berdua. Sara mengejar Wani sampai ke kelas dan mereka gelak bersama-sama kerana rambut Sara sudah mengembang gara-gara taktik jahat Wani yang main kotor untuk sampai dulu ke kelas.


' comel!' bisik hati Azfar..


*** siapakah yang sebenarnye 'comel' yang dimaksudkan oleh Azfar?
adakah Wani hanya bertepuk sebelah tangan, atau Sara yang akan dalam dilema? ikuti sambungannya nanti.. (>___<)'





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...