geng bloggers

Sunday, 15 February 2015

Yang Terakhir.

Assalamualaikum w.b.r

Semester yang terakhir, tahun pengajian yang terakhir, dan semuanya yang terakhir. Tak boleh nak undo2 dah lepas ni.


Esok start kelas pertama. Seminar Refleksi. 

Tapi yang tak best bila kelas dekat kampus baru. Sebab kami dah menyewa dekat kampus lama. Ingat tak nak naik bas dah kelas sem 8 ni.. ehhhh ada jugak. haisshh..


Takpelah, yang terakhir dah. Aklhirnya akan berakhir jugak. 

Kan.


-AIREN SURAYYA-

Friday, 6 February 2015

Dr Zakir Naik

Assalamualaikum w.b.r

Dua tiga hari kebelakangan ni, i've watched Dr Zaik Naik on youtube. Who is Dr Zaki Naik? You can google ( the best way to find the answer ) hehe. 

Dalam ceramah/perbincangan/ Dr Zakir Naik, beliau lebih suka apabila non-muslim yang bertanya soalan kepada beliau. Jadinya, most of the questions adalah berkaitan tentang agama. 

Keraguan yang dialami oleh non-muslim terhadap agama Islam itu sendiri. Dr Zakir boleh menghuraikan/ menjelaskan / menentang semua hujah2 yang diberikan by the devotees of budha, hindhu, kristian, athies dan banyak lagi lah. 

Beliau tahu dan belajar Bible, ( old/new testament), kitab2 agama hindu, budha dan semuanya. Siap boleh perincikan chapter apa, ayat berapa. ( Al-Quran mestilah beliau tahu)

Jadinya, saya tertarik dengan soalan yang diajukan oleh seorang gadis Jepun ( tak pasti agama apa). Soalan yang saya rasa, kita sebagai Muslim pun pernah terfikir juga. 



Semoga kita semua sentiasa dirahmati ALLAH S.W.T. Amin.


Monday, 2 February 2015

Keyakinan Diri

Assalamualaikum w.b.r

Bercakap pasal keyakinan diri, masing-masing ada definisi yang tersendiri. Ada yang merasa yakin kalau keluar rumah cukup dengan pakai pakaian yang simple, as long as wangi. ( am i right?) , ada juga yang merasa yakin untuk keluar selepas dia bersiap hampir 2 jam (walaupun ke pasar malam).

Jadi, keyakinan diri mempunyai perspektif yang berbeza dari aspek yang berbeza berdasarkan pandangan insan-insan yang berbeza. 

Saya masih ingat, masa sem 1-4 i was so simple.. kalau boleh, cukup pakai compact powder, perfume sikit, & keluar. sehinggakan kalau pakai baju pun, asal pakai baju lah.. hahahha. ( my friends know me so well). 

Tapi, bila saya didedahkan berjumpa dengan orang-orang yang lebih pandai bergaya, simple but nice, dan ditegur juga ( kisah sebenar hahahha) oleh pensyarah saya, so i need to do something. 

Prof cakap, " anak gadis itu, lagi manis kalau di bibirnya ada sedikit merah2 ( i know she means i should wear lipstick ), kalau pandai bergaya.. dan seterusnya. 

Bermula saat itu, im looking myself,  am i too simple? so, my friends and me went to guardian, watsons, looking for a lipsticks, new perfume, hand lotion, and all the stuff that women should have. ( after brainwashed) 

And honestly, i cant lie myself. after i got a tips from my lect, now.. i cant go out to anywhere without using lipstick. ( seriously, gelak malu). And my confident start with that. Being a confident is not easy weihh... sometimes, kalau kita over confident sangat we always make mistake. ( tanpa disedari )



Jadinya, untuk jadi seorang yang berkeyakinan, kita kene cari titik mula, apa yang membuatkan aku yakin ye? sebab ada orang yakin bila pakai kasut tumit tinggi, ada orang yakin bila pakai baju yang cantik2, ada orang yakin bila dapat pamerkan kemewahan, ada yang yakin kalau pakai jeans and shirt pun dah ok, ada yang yakin bawak motor pun dah boleh, ada yang yakin makan kat restoran baru siokk, dan macam2 lagi.

keyakinan pada seseorang tu berbeza. be yourself. only you know who you are. jangan nak ikut orang, awak tak suka pakai kasut tinggi, tapi sebab nak ikut orang, awak buat jugak, sampai awak tak selesa, itu bermakna awak takde keyakinan pada diri sendiri. 

Cari sesuatu  yang membuatkan awak yakin pada diri sendiri. 

Am i got my confident after using a lipstick? 

perhaps!  

( thanks to my prof.. haha)

- AIREN SURAYYA-






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...