geng bloggers

Monday, 26 March 2012

best memory in my life! (part 4) (>__<)

:::: saya memang dalam dilema, nk benti sebulan awal seblm masuk u, atau nak benti lmbt skit, dlm smnggu sblm masuk u, sbb mase tu, sbjek dah smpai silibus hujung2, yg  penting2..jadi saya rasa mcm, hishh! kene benti awal, bkn sebab apa urusan u ni bukan sehari dua, bnyk urusn, so, tnye sume pendpt, mintk maaf sume kat ckgu2 sbb terpkse brhnti awal..jadi dyrng faham..dyrng kene terima..sedih...:(


::: sebelum berhenti, saya siapakn sume nota2, latihan2 tuk f5, sy mmg fokus lebih pada f5, sbb dyrng SPM, yg f2 ni, xpe lagi..next year baru push dyrng, so, saya pesan kat depa, but latihan yg saya tinggal, hari last tu, time kelas tmbhn last sekali..syaa dah asingkan, time kelas saya, smntra xde guru gnti, make sure buat kerja yg saya tingglkn, kelas tmbhn pun same..mmg mase smnggu seblm saya tinggalkn skolh tu, mmg saya busy potostat nota n latihn kt dyrng, sbb mate ni, kalau kita tnggal dye, kita akan lupe..


nilah ketua asramaya..safiyah...sgt baik! :) dye kat kuliah skrg ni..lalala~


::: pesanan2 akhir saya kat dak2 f5 ni *cewahh* saya tak letak harapan besar..sikit pun x..saya tak harapkan dapat A..lulus semua pun, sy dah bersyukur.tapi ada jgk yg tibe2 " Ustzh, saya nak A, saya x nak lulus' haha..saya ckp, ok! nk A, buat mcm nk dpt A, bglh smngt sume kan..tapi dlm hati, sbb sy taulah dyrng, keupayaan dyrng mcm mne, saya x suke letk hrpn tinggi2, sbb nnti takut kecewa..


:::: jadi mmg mnggu last2 tu, mmg duduk lepak ngn depa, cerita2 sume, bestlah..rasa mcm alaahhh..x nak benti...ngn bdk f1 pun rapat jgk, sbb ajar mengaji..huhu...ptg2 ngn asma, ngaja dak2 f1 n f2 ngaji..huhu...bolehlah..muqadam...sbb tu saya cakap, student saya bukn mcm bdk ehsan, khairiah, maran, rompin dll...ada yg tu, f1 dah, tapi baru iqra' 1, nk knal huruf...kami sebagai guru mule2 mcam2, iqra'? pastu bila K.Nani terangkan dyrng ni mcm mane, so, kami fhmlah...sbb tu,telinga saya paling pantang kalau ada yg cube2 nk burukkn student saya..dush!


dari kiri, saya, kak ani, kak nani, kak muni, n asma...*sumpah rndu kakak2 ni..dyrng sgt best+kelakar!




:::: pastu saya decide benti seminggu sebelum puasa..dalam buln 7, so buln 8, cutilah..buln 9 dah msuk u...jadinye, mase abah nak amek tu, jgn cakaplah...berair lah mate ni..salam ngn ckgu2 sume...dyrg terbaik..gile sebak time peluk ustzh Nisah, sbb dye yg temuduga saya, dye ckp, dah habes belajr nanti..dye nk saya ngn asma dtg sini balik..omg! terharu! :(


2 jam sebelum pergi..:(
:::: peluk K.Nani,, adoilahh.,,.,K.Ani lagi...K.Muni lagi..K.Salmi lagi...menangess!!! arghhhh~!! sedih sgtt!! :( :( :( :( ngn student laginyelah...ngn dak f5, laginyelah..aziyah ngn safiyah..dyrng x nak salam..pastu bile saya bla, sbb mase tu, mmg nk nanges dah, cover lagi..wooo...x kan nk nanges depn student kot..huhu..dyrng tarik lah saya..aziyah n safiah..sedih giler mase tu, macam drama dah..huhu.. abah tgk je...*malu*




saya rindu ngn kakak berdua ni..kak ani, n kak salmi




:::: dah siap salam sume, bye2 kat sume,,dalam kete abah tanya...' ke tak nak balik, nak keje lagi' saya gelak je..' tekpelah abah, lain kali pulak kalau ada rezeki' huhu...sedih wei..spenjg perjlnn mmg teringt memori tu...best! walaupun kami berdua, bdk baru, xde pengalam pun, tapi depa sgt2 baik ngn kitrng, tu yg terharu tu...=D


:::: *airen! x bgi tau nme skolah pun..eh? x bg tau ek..haha...dgn ini, saya isytiharkan..saya, 'AIREN SURAYYA BT KHAIRU ANUR n ASMA ZAHARI pernah mengajar di SEKOLAH MENENGAH AGAMA DARUL MAKMUR GANCHONG, PEKAN PAHANG'..hehe...:)




dalam pejabat..hari last kerja..


::: korang x nak tahu kputusn SPM mate saya ke? hahhaha....giler x takut time result kuar masa 21.3.2012 hari tu...gile berdebar...habes kelas ptg tu, terus tepon kak nani, bork2 sikit..yeayyY!! alhmdulilllah...sgt2 meningkat...pelajar perempuan semua lulus,tai pelajar lelaki..hurm...fhm2 jelh kan..tapi, tk sngke lah..ada lah yg dpt B, C, D...wow! giler terbaik F5 ! luv u all lah..huhu..tanye safiyah ngn aziyah haritu, mule2 x nk bg tau, sbb tkut sy kecewa...cececeh..tapi pakse punye paksa, dyrng bgi tau..saya cakap kat dyrng, SPM bukn segalan2nya, lebih2 lagi dyrng ada peluang amek STAM kat kuliah, so, peluang nk msuk u, dyrng masih ada..pastu bla3..smualah...aziyah tepon, nanges2, takut malu, nnti kawan2 tnye..yes! u r rght! mmg korng akan malu, tapi dyrng perlu tahu, korang mcm mane, dn skola korng macam mane..tak sme...totally different! pastu bla3..lagi, aziyah ok..semngt dah naik..off call..gud luck tuk dye P1 stam minggu ni kot..asernye..:)


aktiviti prog asrama...best sgt! x leh lupa..:)




::: kesimpulannya, saya sgt rindu untuk jadi ckgu kembali..pastinya saya dah pernah rasa tu semua, so, setiap saat kengn kat sne, mmg saya akan ingt..semua! n terakhinya...saya rindu kat depa..hey! lupa nk bg tau..paper work saya lulus! lulus tuk buat prgram kat skolah saya dulu! yeayy! saya terharu giler...prgrm tu insyaAllah sem depan ...yes! ok..tht's all. panjg kan? hey, mstilah...6 buln kot saya kerja kat sne...so, mestilah bnyk citernye..hew,,hew..hew....>..<

best memory in my life! (part 3) (>__<)

::: berbalik pada percubaan tadi...matlamat saya, sbb saya thu student saya pencapaian dye mcm mane, dye pnye kekuatan mcm mane,,dan sume nye mcm mane..jadi untuk percubaan ni, saya target 3 org je lulus..lulus je sy mintak..saya tak mintk A, saya mintk lulus..sbb dyrng x habes silibus f4, dyorng x mcm kita..dyrng lain..dyrng perlu push..kalau x push..dyrng down..tu student saya,.,so, sbb tu mse percubaan, sy target 3 org je...


:::: esok nk exam mate ni, bdk2 ni, dtg bilik, bdk2 pompuanlah..laki ni, mcm...buat bese je...xpelah, study + tanye smpi 1-2 pagi..asma tolong sume..same2lah...sbb kitrng tgk usaha dye...rasa mcm terharulah..dye berie kan..haha..~! terbaiklah..


ni semua girls f5..yess! our sweethearts! =)




::: keluar result, tanda kertas sume..wahh!!! 4 orng lulus...yes! melepasi target..lalalalal~ walaupun 4/15 yg lulus..tu dh cukup.. sy ckp kat dyrng, jgn leka, sbb gred ni bolh jtuh kalau momentum x stabil..so, hari demi hari,  sblm sy berhenti, buat exam macam SPM betul..alhamdulillah lah..yg lulus tu ttp x mngkt tapi, markah dyrng, mmngktlah..walaupun x lulus..it's still okey! sbb saya tahu keupayaan student saya..jadi saya puas hati..


:::: sebelum berhenti...asma benti sebulan awal dari saya, so, saya mmg sorang2 lah dlm bilik tu..asma kene jaga mak kan, mak saya pulak..awak teruskan je ya, sian budak2, dyrng baru smngt nak belajr..saya ok..mase tu twrn u dah dpt..ckgu2 lain tmpng gembira lh dgn kami sbb dapat u, tapi dyrng sedih sbb, nnti kitrng dah xde, sape nk ajr bdk2 ni, kene cari guru ganti lagi...kitrng pun sedih..sumpah! saya sedih sgt..rasa x nk tnggal sekolah tu, tapi, saya ada cita2..so, masa tu mmg dilema moral lah..haha..


:::: sebelum berhenti, saya pastikan bdk2 f5 tahu sume yg penting untuk mate, bdk2 f2, saya pastkn dyrng hafal sume sifir..*ples jgn samekn kita (pembaca) dgn student saya, student saya mmg lemah, tapi dyrng smngt tu ad, tapi perlu dari kita, kalau kita tak bagi, dyrng kosong* sbb saya sbnrnye, macam haiyyaa..sian kat dyorng..sgt2!




bdk2 mmg suke cikgu  belanje kan? :p


:::: time asma dh bnti tu, mmg gilir2 lah bdk2 ni tidur..takut jgk sbnrnye tidur sorng2..sbb mse tu ad tragdi..haha~ tak leh cerita! kalau cerita..entry pasal blog ni, smkin pnjg, tpi yg pasti, tragedi tu, buatkan saya x berani pergi tnds sorang2, tidur sorang2, macam2 lah...jadi kene ajak bdk2 lah teman..haha..poyoss...tapi bestlah..kita rapat ngn budak..=)


::: yang paling best, time nk buat buku laporan mengajar cikgu..hahhah~! tangguh dulu...semnggu selepas, baru buat..huhu..asma laginye, kadang2 2 minggu..haha..saya ngn K.Nani ngn K.Ani selalu bertanding, spe yg siapkn buku tu  awal..haha..dan semestinya saya menang! huhu..~!


::: K.Salmi ketua warden kan,dye pun ckp, nanti berat lh balik tugas saya, takde org nk tlg tgk bdk2..:( alaa...sedih, bile K.Salmi ckp mcm tu, tapi nk buat cmne..:(
bdk2 f5 pulk, hadoilah, saya mmg sedih nk tnggl bdk f5, sbb teringt2 kat dyrng, nakalnye, yg budak laki..adoila, mmg penghibur..ahmad, amirul, abu, kembar (adli n azli) *eh, x ingt lh nme kembr ni* haha..dyrng nakal, suka sakat..tapi kelakar..;p


haha..yes! dyrng lah kekasih2 saya..amirul n ahmad,,ahmad, sgt lurus..hadoilah...^^ yg suar hijau tu dak frm1, nk jgk join jalan2 ngn ckgu dye..:p


::: time mnggu akhir tu..hurmm..... (smbung next entry)

best memory in my life! (part 2) (>__<)


:: nak tak nak kene ajarlah kan..helo! kami tiap2 malam study tau..cam budak nak periksa, asma tnye aq, aq tnye dye..haha...lawak...duk bukak kamus bi, kamus bm...kalkulator xde, pnjm ngn student...huhu~~.


:::: hohoho...haiyaa...pastu kan..kami kan warden...so, haha..' sape x pergi study ptg tadi?, knp asrama kotor? exco kebersihan x buat keje ke? mane name budk study lambt? <--- hahhaa! ni sume kami yg hndle! besstt gilesss.. yelah, giler x best, dulu kami yg buat ni, skrg dah jadi ckgu..haha~ dptlh ko! dptlh ko bdk yg sebijik prgai cm ko dulu2.haha...@_@


:::: pastu kan, bdk2 kan..time ape2 je, ade maslh ke, ples2..welcome to ur house..depa lepak2 lah ngn kami, borak2..ngn exco lah besenye, ngn ketua asrama, nak tahu serba sedikit peraturan depa..kalau yg x kene ubah..wahh! *sesuka hati je ubah..* haha...naseblaa....bestlah...f5 ni baik sgt..lebih2 lagi safiah ni, hadoilah..ketua ni, baik nye..lah, baik yg amat (sekrng ni kat kuliah, gud luck stam!) hehe...sbb tu bnyk bdk pijak dye, baik sgt, xpelah, jnji dye bahagia, dye x marah, biar kami yg marah..haha..aziyah...sumelah, bdk2 f5 kami mmg rapat lah ngn depa..


::: nak dijadikn cerita..bdk2 f5 ni mngadu kat ktrng, cikgu mate x ajar sgt, mmglah..sbb kitrng bukn pakar, cmne nk citer ek, mcm sy sndrilah..mane ade pnglmn sume2 ni, jadi ckgu kat situ, yg baru2 tu mcm fhm2 lah kan..ngeee...:D..hurmm...so, dye nk saya gnti ckgu gnti mate tu, sbb dyorng dgr dri f2 yg sy ajar mate best! haha..hey! mate f2 lainlah! mate f5 lain...ape yg bestnye..setakat ajar sifir..haha..tapi sbb tgk dyrng smngt ni..sgt! bincng2 ngn pengetua sume, ngn ckgu mate asal dyrg, yes! jum kita bertukar, saya amek mate f5, awak amek bi f4! yeayyy!! lepas azab aq dari bi! hahha~!






::: ajar2 depa sume, dyrng mmg smngt sbb dyorng nk sukses..dyrng ada mtlamat lah..sbnrnye skolah tu, sy boleh ckp mybe 65% kmboja..yups, maybe..majoriti duduk kat Kg.Sekukuh..kalau org pekan tahulah..=D, jadinye, walaupun f5 nye hnye 15 org je, tapi smngt dyrng mcm 50 org..sume nak...tu yg bgus!


::: bnyk citer sbnrnye..sbb sy ni kalau psl memori, satu pun susah nk lupe..*smile* pastu depa ckp lagi, 'silibus frm4 x smpt habes, jumlah buat kelas tmbhn ustzh' wahh!! nk kelas extra pulekk..beres! on! haha..sbb bdk2 nak kan..lagipun, kitrng2 mlm, xde nk buat ap, mane ad tv, so, mlm2 rabu, saya buat kelas, asma teman, n jaga bdk2 lain time study lah..habes kelas, pesta lah dak2 ni...haiyaa..mcm kite dulu2..makan megi..haha~! hadoilah..mmndgkn saya fhm bdk2 asrama ni mmg selalu lapar, yelah, kita pernh jadi depa kan..bgi time untuk dye melalak dulu dalam bilik, 11.45 off sume lampu, tidur, x payah nk konon2 study, sape nk study, study kat bilik kitrng..*cakap mcm tu, sorng pun xde, merepek je, bkn study, dok bising* haha~! 


::: tiap2 hari lah kitrng, round asrama..cek bilik, cukup ahli tak..yg plg best satu hari tu, kitrng x turun, tk tgk dyrng study, n x cek bilik pun..sekali tu ape lagi, merdeka lah depa, yelah, ingtkn kami x care lah..helo! jgn harap ok! haha..jom asma, round bilik..tepat jam 12,30 malam, kami keluar, pergi setiap bilik, ada tiga bilik je..jadi x sush lah..selipar bersepah..kami sorok, budk bising, kami panggil, tidur kat koridor bawah..kat kelas f1..ha! bising lagi..kul 1.30 baru dyorng naik..tahu malu..yg exco2 pun kene..hadoilahh...;p


::: esok pagi, mintk maaf ustzh, tak buat lagi dah..nk djdikn cerita, salah sorng f5 kene, dye exco, esoknye time kelas mate, diam je..x smngt nengok muke..yelah kene denda tido kat koridor, haha..tahu malu..pastu okeylah..pandai saya buat cmne..hndle budak eleh, beza 2 thun je..huhuu...:p 


kelas malam..eh, kat belakng tu tentatif prog asrama...:p




::: kalau macam budak2 f5 yg berpotensi tinggi, mlm2 kami panggilah dyrng dtg bilik, study ngn kitrng, bwk buku atau sbjek yg dyrnng x faham..yg kitrng tau, kitrng tolong, tapi pesan awal2 dah kat depa, kalau sains n perdagangan, jgn tanye,..sbb mmg x pro, tunggu esok jelah, tnye ckgu korang sndri..huhu.. 


:::: budak2 ni perlukn perhatian, sgt2 perlukan, kalau kita lebih kat bdk yg ni, yg ni jeles..hadoilah, ni kes bdk f2..haiya, nk ckp cmne ek..kalau layan yg ni lebih skit, yg ni jeles...hadoillahh..mrepek2! haha~! f2 sgt best..kalau sebelum ni lulus mate sikit je..nak A tu mmg jauh..smpaikan bila saya ajar..*bangga jap* bile pekse budak yg fail , boleh naik B..walaupun x A, still ok kan..*smile lagi* 


::: kita dah jadi cikgu dia ibarat macam 'loco parentis' <--- ape ni? alah, susah nk trg, korng cari sndrilah..hehe...so, saya akn tlg dyrng selagi saya mampu, cikgu2 kat stu...Ya Allah..sgt baik! sgt peramah! sgt sporting! K.Ani, K.Muni, K.Nani, K.Salmi, K.Akma, Ust Khalid, Ust Bob, Ustzh Nisah, Ustzh Zu, Ust Khairil, Ust Faizal sendiri sbgi pengetua..sgt2 tolong kitrng, ape yg x kene, ap yg susah, ap yg perlu..dyrng x asingkn kami pun..=)


:::: yg paling best, time kem..mase tu, ukhwah sgt2 terbina+terjalin..best! kitrng jemput set2 kitrng je jadi fasi..haha..~ jimat kos..lagipun, sume2 tgh cuti..so, guneknlah kawan2 yg ade...lalalalaala~~ 


antara sahabt2 yg tolong kami waktu kem kat taman pertanian..thnks sgtt!!!
ramai je lagi yg terlibat..dina, zai, dak2 laki pun ada, safwan, nik, ikhwan, syahid syamil, dolah..erm, ade lagi x? ala x ingtlah..huhu..thnks sgt kat dyorng..terbaik..! =)


::: nak citer ape lagi ek..ha! nak citernye..time percubaan SPM..budak2 F5..ustzh tolong bg soalan spot..tolng kami..bla3....haiyaaa!!~~

: next entry..:)

best memory in my life! (part1 ) (>__<)

::: wahh~! seronoknye tgk pageviews hari ni...mendadak2..thnkslah pada yg baca..yg bagi komen kat twiiter pasal mak tu...hoyeah! ye saya janji! :D tadi otw balik kolej, lepas habes kelas kewartawanan, duduk ngn Mona ( mona ni kawan saya, strt dari kuliah) sembang2 jap...nak tau citer pasal ap? saya citer kat mona, pasal pengalaman saya jadi cikgu..cikgu? haulaaa~~ cikgu... cikgu sekolah menengah tau..haha~! lawak kan..hew..hew...:p


:::: yups! seronok! best! unforgettable memories! camne nak strt ek citer ni..hurm, ok! cam ni..habes stam..ada lebih kurang 10 bulan cuti...10 bulan ok! nak dekat setahun tu..haiya...kalau tak kerja ni, rugi..duit x masuk..lagipun, duk umah xde orang..hehe..yelah, mane ade org nk jaga, mak abah keje, along keje, abangah beljar, mase tu kak wan x dpt sayf lagi...so, xde orang, so, decide kerja kat tempat along..haha! lawak ok..janji along, sehari 10 inggit..hoho..boleh je x kesah, kerja punye keje, gaji asyek kene potong je, sbb hutang ngn along bnyk..ahhaa~! pastu decide x nak kerja lah ngn along, sbb x dpt gaji cam real2..huhu, so, nak dijadikan cerita..jeng3.






::: satu hari tu, kat fb, aisyah taib cakap, dye dlm dilema sbb dye ad 2 kerja, huyooo..aq satu habuk kerja pun x dpt, pusing satu rompin dah pun..huhu..pastu saya dgn selamba+x malunye..' syah, bagi aq je lah satu kje tu, ko bagilh tmpat yg ko x nak..huhu', aisyah pun cakap 'ok, nah no tepon skolah tu, n then ko call skolah tu, ' saya pun..okey! tq! mase tu hari rabu..balik tu, citer kat mak, citer kat along, kat abah sume, sume cakap, oklah..xpelah jauh sikit..janji awak x duduk rumah+mmbesarkan badan..ahha!~ ayat ni x boleh bla! along lah..dush!


::: pastu kan, along berie suruh siapkan resume bagai semua..mak pulak berie cakap, amek cop ya, nanti org kata sijil tu x sah..saya mase tu dah pening dah..halaa...susahnya..xpelah, ape2 pun ikut je ckap mak..hari khamis call skolah tu, n then cakap bla3..pastu dye suruh dtg temuduga hri esok (jumaat) sebab nxt week student dah strt cuti..saya pun, mcm..ha? esok..tapi ckp je..ok2..pastu2..cakap kat abah..bla3..abah pun setuju nk tolong hantar..bagi supprt lh kat anak dye nk keje ni..hew..hew..hew..:p


i'm teacher? haha!~ beng!




:::: pastukan..pegi sane..secara jujurnya, saya bayangkan skolah yg saya akn ajr tu, macam skolah saya..macam ihsan, macam skolah mak saya, skolah agama rompin tu..tapi..jauuuhhhhhh sgt sangkaan saya..sgt3!! skolah tu hnya ada satu bgunan, satu asrama, satu dewan makan..tht's all..wow! frts impressing mase tu mcm..o..o..o..ni skolah bawah maip ni..erm..ok jelah.. pastu2...masuk pejabat..jumpa lah kan ngn sume2 cikgu kt situ..ok! bilik guru dye sgt sederhana..:) jumpe2, ckap2..nak tau x..dye tk tgk pun resume saya..x tanye ape2 pun pngalaman kerja, ape2 jelah..apa yg dye tnye..' awak betul2 nak keje kat sini? gaji tak mahal pun..sikit je RM400 je..' hoho...saya mase tu..x fikir gaji pun, seyes! saya fikir saya nk kerja, sbb saya bosan duk umah..xde org..huhu..pastu deal lah! yeayy! diterima..saya pun, boleh kerja! hup hup horeyY!! lepas raya cina, perkhidmatan pun bermula...tapi....


::: korang, skolah tu pedalaman..pedalaman ke ha? nthlah..x lah pedalaman..tapi, macam jauhh sgt...jauh lah..ke dalam..rase mse tu macam..adoi..citer kat mak along sume kan..sume gelak..haha~ depa cakap..haha! nak sgt keje..keje jelah...tapi mak cakap..' ya jgn nk mngade2 sgt nk keje kat tempt2 baik, awak tu baru lepas stam..buknnye ade dip @ degree pun nk kje mewah2..ok lah tu, nanti manelah tau, dapat msuk upsi nanti, kene kje kat sabah sarawak sane..ha! lagi pedalaman..' hoho..ok! dah kene bebel ngn mak..haha~! amekawa airen! nk sgt kan..yess..:p


::: dalam mase seminggu sebelum kerja tu kan..Ya Allah macam2 dalam fikiran ni, takut, segan, malu, nk kawan..semua ada..nak tahu apa yg saya buat..frst2 sekali..call ainul, ainul jum keje ngn aq jadi ckgu..ainul mule2 dye on je..tapi last2 tu dye ckp, sory sbb dye kene jaga n tlg mak dye berniaga, takpe saya fhm, pastu call ummu, ummu cakap, alah erin, jauh sgt, mak ayah kome tak kasi..hoho..takpe,, itu pun saya faham,..jauh lah..temerloh..haiyyaa!! nak panggil sape ni..~ yes! asma..jeng2..'asma, jumlh keje ngn aq' ..bla3.......asma terima...tapi kan..asem, kjite kene divide lah gaji tu..pastu asem tnye..gaji asal ko bpe? 400 ratus? jadi kalau divide..200 sorang..mase tu saya rasa mcm ... alamk sian pulak..200 sebulan kot..huhu..tapi asma cakap..takpe..x kesah pun..setuju je..yeayyy!!! melompat2 seronok dalam bilik mase tu..mak cakap, padan lah awak ngn asma tu..huhu..


::: pastu , dah ready sume ni,,hari ahad tu, fmly hntr saya, n fmly asma hntr dye..kebetulan kitrng smpai pada masa yg same..petang ahad, time bdk2 ni tgh mkn petang...uuuuuu....maluuuuu~~ maluuu nk kuar kete...bdk2 sume tgk..helloo~! kami baru 19 kot..depa tu plg tua pun 18 ...haha..lawak! tapi, yg bestnye..smbutan depa baik sgt..dyorng smbut ktrng, ckgu yg tolong kitrng handle rumah warden pun ade..K.Muni, smbut dgn baiklah..sgt2 meraikan kitrng..fuyoo...kak Muni cakap ktrng jadi warden..ha? warden? hahahha!! lawakkk weeii..selalu kat skolh dulu2 kene marah ngn wardenm sekarng jadi warden..haha!~tapi okey je...:D


hoyeah! sesi bergambr wrden ngn exco2 asrama...:) tgh2 tu kak salmi..:)




::: dah siap sume..mak kitrng sume dah balik...bilik dah siap kemas sume..fuuhh~! exco2 lah tolong kitnrg mase tu..hadoilah..baiknye...teringt mase skolh dulu..pastu, time tidur tu..smngt ni, iron baju terus, nak jadi cikgu lah katakan esok ni..hew..hew..hew...~~ esok pagi! di perhimpunan...alamak! 'diminta cikgu baru untuk perkenalkan diri pada semua pelajar' aiyaaakkkk...pengetua suruh perkenalkan diri..maluuuuuu!!~ asma, ko lh dulu, airen ko lah..ko lah..haha..saya mengalahlah, saya pergi dulu..ckp bla3..pastu depa tnye..ustzh ajar form brp..*fuyoo, tnye strght depn perhinpunan je..takpe..x kesah pun, skolah tu kecik je, perhmpunan bukn ada pentas pun..* hehe..pastu saya ckp lah, f2,f4 ..pastu bdk2 ni..yeahh!! wahh...hebat betul depa ni..lawak! terus xcited nk mngajr..:D


::: *airen, ko ajar sbjek ap* hahaha~! malulah nk cakap..haha!! mse interview tu, skolah dah cakap yg kitrng kekurangn cikgu bi, cikgu ba, so, saya dpt bnyk mse tu..bnyk sgt sbjek yg kene ajar *macam lah aq tau sume mnde, tapi smbut je* haha..
- bi (f4) mate (f2) adab nusus (f4) <---hahha.! ni plkg x boleh bla! adab nusus kot! kat kuliah ust ruzlan plg power ni..lawak..haha.. er arab (f2), sivik (f3) ..ha! bnyk kan? naseb  baik ad asma, bahagilah dgn dye..asma amek, arab (f2), sivik (f3), yg bakinye..saya punye..mampuihhhh aq! bi!! sgt hebat aser! hahha~! adoilah....@_@


::: macam mane saya hndle ni sume, smbung next entry..:D



korang ingat senang? dush!

::: mula-mula rasa macam nak hangen jugak bile orang cakap...'eleh, amek moral..senang sangat..patutlah pointer tingii' heyyyyyyy!!!!!!! sape cakap senang! sape cakap as easy as abc, meh sini..nak lepuk skit...:P
sesuka hati, sesedap rase je cakap senang..ewah3....>..<


::: tadi, saya belajar Psikologi Perkembangan Moral dengan DEKAN fakulti saya...beliau sebagai prof kitrng lah..Prof Chan Lee Hoon...baik! best! :D korang jgn ingt belajar moral univeristi sama dengan moral sekolah rendah dan menengah...macam mana nak jadi baik? apa itu tolong menolong..no! bukan tu ok...saya bagi korang situasi...situasi di mana korang perlu berfikir..kalau korang jawab, saya boleh describe korang, tahap pemikiran korang level mane...pless try, saya baru belajr tadi..:D







::: bila kita bercakap pasal perkembangan moral dan dilema moral, kita akan merujuk kepada ahli falsafah perkembangan moral iaitu Kohlberg..Kohlberg cakap..*jap nak amek buku* haha..hidup manusia penuh dalam dilema...dilema konflik moral, dan juga dilema bukan konflik moral...wah! best sangat tajuk ni..ape beza dye? kalau korang nak tau..belajar lah teori kohlberg..:D tapi, kalau korang cakap, beza dilema konflik moral dengan dilema konflik tak moral seperti : tolong orang buat baik <-- dilema konflik moral, dan mengumpat<--- dilema konflik tak moral jawapannya SALAH! huhu..
sebab tu, moral ni tak senang, sebab setiap alasan yang diberikan, sila beri bukti, dan ahli falsafah mana yang cakap..ha! senang! korang ingt ahli falsafah moral sorang? dush!


:::ok2..berbalik pada contoh ye..jawab tau! dlam hati pun, dalam hati lah...
        kite tgk konsep ' INQURING MURDERER' iaitu..
situasi 1 : pada satu hari..awak baru nak keluar dari rumah untuk kerja, time nak bukak pintu pagar, tiba2 korang ternampak ada seorang lelaki yang sedang berlari laju dan pergi ke satu belok, korang tak tahu sebab apa, dan korang tak tahu, sama ada dia baik atau jahat..n then, lalu pulak seorang lelaki yg sedang pegang pistol, dan korang tak tahu jugak sama ada dia baik atau jahat...dan dia bertanya kpd awak..' nmpk tak seorang lelaki yg berlari lalu kat depan sini tadi' ? soalannya..adakah awak akan beritahu kepada lelaki tersebut, di mana lelaki yg sedang berlari laju tu berada? sedangkan awak tak tahu apa yg sdg berlaku, dan siapa baik siapa jahat? jawapannya? terserah pada korang..kalau korang jawab..saya boleh describkan tahap pemikiran korang macam mana..hahaha..~ ni hebat belajar psiko ni..hoho..~!


pilih, jgn x pilihh..




::: seronok wei tadi belajar ni..ha! macam2 jawapan terima tadi..best! dan ada lagi satu contoh...jawab tau! hehe..*macam lah korang baca, lantaklah, xde orang baca pun, sebagai ulangan apa yang saya belajar tadi..*


situasi 2 : isteri anda sakit, *bayangkan anda seorang suami* dan isteri anda memerlukan rawatan untuk sembuh, doktor memberitahu anda bahawa hanya ada satu ubat yang boleh menyembuhkan isteri anda..dan ubat itu adalah ubat yang baru dicipta oleh seorang doktor di mana ubat itu betul2 akan menyembuhkan penyakit isteri anda..tetapi harga ubat itu sangat mahal..doktor itu mebuat dan mengkaji ubat itu dan memakan harga dalam RM500, tetapi, untuk menjual kepada pesakit, kos yang diperuntukkan adalah sebanyak RM3000, 3 kali ganda mungkin..kerana ubat itu adalah ubat baru dicipta, jadi doktor mahu menjaga kualiti ubat tersebut..jadi persoalannya..anda tidak mampu untuk memilliki ubat tersebut, kerana anda miskin dan tidak mempunyai keluarga yg lain untuk membantu..hanya ada DUA cara, iaitu dengan mencuri ubat itu dari doktor tersebut, atau membiarkan isteri anda mati..*perlu diingatkan, situasi pada zaman itu ialah, hukuman mencuri akan dikenakan penjara, atua besar kemungkinan dibunuh* jadi..adakah anda sanggup membiarkan isteri anda mati atau anda rela dihukum penjara sekiranya menyalahi peraturan kerana mencuri? sila pilih!! lalalalla~~


hayiya..nk curi ke x ni?kalau x curi, isteri aq mati..isteri tu..kalau curi, masuk penjara..hurmm




::: kami dah jawab soalan ini dalam kelas..prof suruh bahagi, belah sini yang nk curi, belah sini dan yg tak nak curi...yg banyaknye...jeng2...mane boleh bg tau....jadi melalui stuasi dilema moral ini, prof dapat tgk perkembngan kognitif (pemikiran) kitrng tahap ke berapa...hahha~~ hebat kan prof...tapi soalan ni, prof kemukakan sebelum prof ajar kitrng cara nk ukur tahap perkembangan...ok! dah dapat jawapan? jawab lah..dalam hati pun takpe..:D 


:::: jadinya..saya nak bagi tahu korang...subjek itu senang atau susah bukan dikira pada nama subjek tu..seperti org cakap MORAL tu senang, SAINS tu susah..! no! tu bukan tahap ukuran senang atau susah..senang atau susah bergantung pda faham atau tak pada subjek tu..korang jgn ckp sesuka hati moral tu senang pada org moral, sebab korang akan kene lepuk ngn bdk moral, macam jugak korang jgn cakap sains tu susah pada org sains, sebab bagi mereka sains tu senang, n menyeronokkan...:D macam jugk bi, klo korang cakap kat org TESL, bi susah kan? korang akan kene ceramah lah ngn depa...haha...yelah, dyrng mesti akan cakap senang je..jnji belajar..ha! macam jugk moral...korang jgn ckp moral tu senang...moral tak senang...dia akn senang, kalu kita faham...kalau mcm tu, semua bdk moral dpt pinter tnggilah? helloo..tak ok..ad jugk dpt 2 smnthing2..so, semua nye pada usaha...:D


ni Jeremy Bentham....teori dye boleh guna, tapi x boleh guna jugak..aik? nak tau knp? belajrlah teori dye..:D

ni, Immanuel Kant..hensem kan? hehe...saya lebih kpd teori kant kalau nk bnding dgn bentham, tapi..ada x betul jgk kant ni..haha..nak tau? belajrlah teori dye..:D

hoho..ini dia...kohlberg..zaman mude kot ni..huhu..x kenal pun, google je lah..kohlberg mmntingkan kognitif..*x habes lagilh kaji teori dia..sem ni baru nak kaji..* :D




::: saya nk kuarkan bab ni sebab, kawan saya..bila dia tahu saya dpat pinter smthing2...dia cakap, ko senanglah..moral..aq akaun...dalam bi pulak tu..helllloooo3!!! assalamualaikum...~! korang yang pilih..korang yang minat...korang yang nak...susah, senang, dalam bm, dalam bi ke..nasiblah..jgn nak pertikaikan orang lain punye...alasan korang yg plg mnyampah aq dgr..kitrng dlam bi, tu yg x dpt nk score tu..tak! kalau korang dah minat mnde tu, walau mcm mane sekalipun, korang akan usaha...bukan sbb  bi tak bi, tapi kalau korang x minat, korang akan buat setakat buat jelah...xde yg lebih.. at the same time jgk, korang berlagak, * kitrng punye subjek dlm bi* ha! u deserve it lah! berlagk sgt kan dlm bi...:P


::: kesimpulannya..erm..macam ni..xde diskriminasi ape2 pun..sebab saya bukan Nelson Mandela..<---who's he? haha~! korang carilah sendiri dye ni sape...tapi, apa yg saya nak cakap....tolong jgn pertikaikan usaha org lain,..kdg2, kata2 korang tu, walaupun halusssss..~~~ tetapi tajam tau...jaga kata2 tu...hati2..moral, kos saya sekarang..kalau saya tak kenal sape tu kohlberg, teori ape yg dye bawak...kalau saya tak tahu sape tu kant, teori apa yg dye bawak..saya tak akan berjaya, biarpun org cakap moral tu senang...jadinye..USAHA....bukan pertikaikan senang dan susah..:D


ni lah dye. NELSON MANDELA..carilah sape dye...carilah dye perkenalkan prinsip ape.berkaitan universal tau...:D
ps;/ stop pertikaikan kos yang org lain amek..fokus kat kos awak je..susah ke senang ke..u must face it! tht's ur choice! :D





saya janji! (^___^)

::: Assalamualaikum!! selamat petang!..burrrkk..hehe...kenyang sudah..baru makan nasi kerabu...sedap wei! suke sgt nasi kerabu!! sgt3!!!! =)
semalam...semalam tepon mak..tapi tak dapat....mak kan...pukul 9 kadang2 dah tidur...beselah..penat...:D


::: pastu tadi..pagi tadi...haiyaa! ni nak cerita semangat ni...kelas pukul 8...tiap2 hari....wuhoo...kalau sem 1 hari tu..kelas kul 10, kul 11....bangun pun faham2 lah kan, kalau kelas pukul 10, 11 tu..tapi kali ni..ha! amekaw! pukul 8 pagi..bangun bukn kene bangun pukul 7, tapi pukul 6..siap2 sume..6.45 dah turun cam bese sebab kalau turun pukul 7.30 , alamatnye..beratur nak naik bas 500 meter lah korang...huh! tak sanggup ok...:P


::: pastu2, dengan muke semnagt nak pergi beratur ni..tiba2..teett tettt22...*bayangkn bunyi hp yek*.. msj masuk...bla3....kelas batal! horeyy!~~ woott..woott...sronok kan kelas batal...sgt seronok sbnrnye..lebih2 lagi kelas PSK..haha..!~ sory Prof Loga..huhu..tapi yg benci nye..helo! kita dah siap2 ok..paham2 lahkan kalau org pompuan siap2 g kelas cmne kan...sekali tak de kelas...hadoilah...rase mcm penat pakai baju..haha..~~






::: tu je nak bagi tau..eh, sambung pasal mak tadi...pastu dah xde kelas kan...ape lagi..naik bilik smbung lah! mase best tu...tutup langsir semua..tarik selimut! hoyeehhh..!! huhu...kul 9.30 bangun semula, sbb kul 11 ad kelas prof chan pulak..suke sgt kelas psikologi..best! :D 


::::: mase dalam bas tu kan..mak tepon...haa...saya bg taulh mak, nak balik kan..yelah cuti mid sem kan..pastu2 bla2...mak pun citer..ya nak tau pasa sejarah skolah mak..saya pun cakaplah..nak3!! hey! bukan sejarah penubuhan sekolah mak sayalah..pasal subjek sejarah SPM ok.! bukan sejarah tu..haiyaaa...:P

::: mak cakap, sume lulus..pastu DG ek? ke ape nth pngkt2 ni..naik..kalau dulu 3 point smthing2...tapi kali ni 2 pun smthnig2..ha! naik kan? *uit! naiklah...korang jgn kira 3 turun ke bawah...mmg lah turun..ce kire 2 tu lebih besar dari tiga..ha! baru naik kan? huhu..tapi rangking sekolah jatuh..huhu..kalau dulu sekolah mak no 1, tapi kali ni jatuh no 5...hurm...mak cakap sdih jugak..tapi seronok..sebb persaingan mmg sengit..sape sekolah no satu? hey, spe lagi..kalau bukan ihsan! my ex school! hoyehH! bangga jap..heww.heww..:D



:::: takpelah pasal subjek tu..pastu2 mak cakap mak nak pergi sarawak..sebab abang sedara kita nak kawen..pastu2...pastu *bnyknye pastu..haha~~ mak cakap, mak tak boleh lah bawak ya, sebab kalau ya nak ikut, 'meh sini duit' haha..~~ tapi mak cakap..takpe...ya belajr baik..nanti boleh bawak mak jalan2...


ni lah dye candi borobudur..

candi borobudur ni dekat indonesia
::: ni yang saya nak sebak ni..bukan sebab apa...nak tau tak mak cakap ap..?? mak cakap...'ya, mak ni teringin sangat pergi Ankor Wat, Candi Borobudur, dan mak nak sangat jejak kaki ke tembok besar china'..haiyaaa...bile mak cakap macam tu...hurm...sedih sgt..*i'm crying now* :(


:::: saya cakap kat mak...takpe..ya janji bawak mak..JANJI! mak cakap...ok,.nnati kita pergi...*siyes rasa macam nak nanges mase tu, tapi syaina ade kat sebelah..maluu..lagipun org dah ramai dalam bas mase tu...huhu..tapi seyes korang..rasa sebak giler bile mak cakap macam tu..mak teringin sgt...macam dulu gak..mak cakap, mak nak sgt naik kapal terbang, tak kesahlah pergi mna2 pun, akhirnya mak dapat...pergi indonesia..jalan2..huhu...:D



ok..ni angkor watt

angkor watt ni kat kemboja..* eh, kakak ipar kita org kemboja lah..hehe..:)




:::: jadinye saya dah janji dengan diri saya...TAK AKAN SAYA TUNAIKAN PERMINTAAN ORANG LAIN, SEBELUM SAYA TUNAIKAN PERMINTAAN MAK SAYA! dan...sebenarnya, saya nk juga janji, yang saya tak akan kawin selagi saya tak bagi apa yang mak saya nak...tapi takut pulak.kang..terkawin dulu kang cmne..huhu....eh2..tak2..saya x nak kawen..hey! bukan x nak kawen...maksudnya macam..kalau saya kawen, tanggungjwab saya dah berat..kalau ada anak lagi *jauh ko fikir airen..haha~! hey, mase depanlah..ngeee...:D  jadi..kalau saya tak kawen lagi...kalau saya dah kje..duit tu, saya boleh share ngn mak...boleh bawak mak gi jalan2...ha! kan seronok! eeii...can't wait! :D


::: besar kan cita2? mestilah...korang tak kan x nak capai cita2 mak korang...*airen, knp mak ko nak pergi angkor wat? candi sume tu? * hoho..yelah..mak saya kan orang sejarah...selama ni, mak kenal mende2 tu dalam buku, dalam tv..so, mestilah mak punya satu perasaan, di mana dia nak tgk sendiri mnde tu..! depan mata! jadi, saya sebagai anak, insya Allah akan tunaikan..:D sebab saya sayang mak (>__<), kalau korang jadi saya pun, korang mesti nak kan? huhu..




hoho..ni dia..tembok besar china..

tembok besar china..kompem2 lah kat china..:)


::: jadinya di sini, berkaitan dengan tajuk entry ni, saya janji pada diri saya, sebelum saya gembirakan orang lain..saya akan gembirakan puas2 mak saya...selagi mak saya diberikan nafas oleh Allah untuk dia bernyawa..saya akan berbakti pada mak..! :D tolong ingatkan saya, sekiranya saya lupa  :D


::: okey jadinya, saya dah tahu apa yang mak saya nak..sebenarnya mak dah pernah cakap lama dah pasal ni...tapi, biasalah anak, kalau mak mintak tu..kadang2 buat tak tahu..lain dengan mak, kalau anak mintak, terus dia beri, itu beza mak dan anak...


::: kesimpulannya..hurmm...sayangi mak anda dan penuhi impian mak anda selagi dia ada...sekali dia takde...selamanya2 dia tak akan kembali..mak dalam memori, tak  sama macam mak dalam realiti...:D



additional : saya strt minat sejarah, sebab mak saya..time f1,f2 selalu fail..sebab sejarah f1, ngn f2 x best..tapi, masuk je f3..best sgt..pastu smpai hari esoknye nak strt exam SPM, mak dtg sekolah..ajar saya ngn kwan2 kat tngga surau..mak bagi soalan spot..<-- betul ke eja..*haishh bantai je..jnji korang fhm...dan mase tu best giler...:D

Sunday, 25 March 2012

takde tajuk untuk entry ni..:(

::: macam mane saya nak cerita ek...hurm..saya tak tahu nak bagi tajuk apa untuk entry kali ni, sebab.....entahlah..sebenarnya, dua tiga menjak ni, ada macam satu perasaan tak selesa tau..tak taulah perasaan ape, tapi gitulah..pada siapa? wuhoo...mane boleh bagi tahu..abeslah rahsia kitee...hik3...


::hohohoho..cam ni...erm, kawan? ada kawan? haiyaa...ini soalan bongok..mestilah ad kan..haha...kawan yang susah n senang bersama? ada? haiyaa...ni soalan dari darjah satu lagi..hey! yang soalan ni lah yang awak sume takde jawapan sampai hari ni tau...yelah...sebab tak jumpe lagi kan..?????








::: secara jujurnya, saya tak perlukan pun kawan yang senang dan susah...perghhh! ayat berlagak airen...ye betul lah..sebab saya tak mampu nak jadi macam tu bila orang perlukan saya...kadang2 saya sendiri tak mampu nak heppykan orang lain, dan saya sendiri tak mampu nak tolong orang dalam kesusahan dan diperlukan...tht's whylah saya cakap camtu..sebab orang kata.. " kalau kita sendiri tak boleh nak jadi kawan yang susah n senang bersama, camne kita nak dapat kawan cam tu".. ha! kenalah kat batang hidung saya..sebab saya bukan macam tu pun..lalala~~


:::: heloooo3!! amboi2...sedap sgt nak judge kite lepas kita cakap kita bukan kawan yang boleh susah n senang bersama...eleh3..:P
hurm..walaupun pada hakikatnya memang begitu, tapi tak semestinya saya bukan jenis kawan yang tak baik..saya boleh bile oang perlukan saya..ececeh..yo yo oo je...haha!~ perasan...tapi ikut maselah...huhu...



::: tapi betul ape..saya ada kawan yang sangat2 Allah uji dia dalam persahabatan...dia seorang yang sangat penyabar bagi saya..sangat3!! kalau saya jadi dia, tak taula...tapi itulah...Allah uji dia, Allah tak uji saya, sebab Allah tahu, saya tak akan sanggup terima ujian tu..:D kawan saya ni, kalau dia ada masalah je dengan kawan dia yang lagi satu ni..she's always need my advices..wahh~! rase macam pakar kauseling dah ni..heeww2.. ^^


::: selagi saya boleh tolong dia...saya akan tolong dia...saya bagi tahu dia satu je...Allah uji dia ni, same ade dia terima sebagai tambaham pahala dia, atau dia terima ujian Allah ni sebagai tambahan dosa dia....tu je saya bagi tau dia...kalau dia betul2 ikhlas dalam apa yang dia lakukan, insyaAllah, Allah akan balas..tak semestinya di sini.mungkin kat 'sana'...




::: satu je saya rasa kelebihan saya...*kelebihan lah sgt..haha! kalau nasihat orang dalam bab2 kawan ni, memang power..tapi sekali kene ke batang hidung sendiri..walaou! nk citer kat sape ni? haha erm..:( adalah! saya selalu citer kat mak saya...yelah...kalau saya ada masalah...mak saya ada..selagi mak saya ada, saya akan share sume ngn mak..


::: mak lebih penting...mak perlu tahu keadaan saya...saya seronok ke..saya penat ke..saya ape2 je lah..mak perlu tahu...kadang2 tepon mak, haiyaa...sedih maa....selalu cam tu...padahal dah bese dah duduk jauh2 ni..ntahlah kenapa bole masuk u ni, asal tepon mak jenak nanges, asal tepon mak je, rase sebak....nth pape! haha~! *kutuk diri sendiri..


::: hubungan dengan mak tu penting..lebih2 lagi saya sendiri lah..dalam rumah tu, kalau sebelum along kawen, perempuan hanya kami berdua..jadi, ape2 je...saya mesti ngn mak...basuh baju, makan, masak, lipat kain, sapu rumah, ape2 jelah..mesti ngn mak..mak..mak..mak..mak..takde orang lain...kami berdua...nak citer2 pun dengan mak...sume mak..mak layan je..ade sampai tu..mak tertidur...penat sgt dengat saya bercerita..wah!~ saya sekali dapat bercerita...mmg non stop..kalau boleh, x nak habes..haha..~!






::: kalau sesetengah orang, dia suke bercerita segala masalah dia ngn kawa dia, ngn bf dye..tapi saya tak..kalau saya nak cerita pun, syaa akan pastikan , saya citer kat mak dulu..biar mak tahu...tu lebih best! saya sayang mak saya lebih dari orang lain..she's my teacher, she's frens, she's my life...so, saya perlu bagi tahu dye..:D


::: hurm..dah lari topik kan? ha! sebab tu lah takde tajuk tuk entry ni..ni sendiri punye luahan hati di petang Ahad (25.3.2012)..huhu.... jadi..balik pada pokok pangkal...kalau kita rasa,kita takde kawan yang boleh jadi kawan susah n senang bersama...kita cari mak kita...mak tak akan tinggalkan kita..mak tak akan ada hanya waktu kita susah..mak ada tiap2 masa...kita senang, kita susah, kita sakit, kita ceria..mak sentiasa ada..tapi kita? camne? pasti ke ada untuk mak bile mak susah? mak sakit? pastikan ad ok! jangan jadi anak derhaka! tak cium bau syurga..nak masuk apatah lagi..@_@


::: so, conclusionnye...saya nak cakap, kawan tu perlu ada, kita tak boleh hidup tanpa takde kawan...sebab dunia kita tak akan mencabar...kerana kawanlah kita berjya, kerana kawanlah kita gagal, kerana kawanlah kita solehah, dan kerana kawan jugalah kita rosak..pilih kawan...pilih kawan...jangan jadi kawan makan kawan..jangan jadi kawan lupakan kawan..jangan jadi kawan yang tak kenang budi..hargai kawan anda...biar dyorang buang  kita dari friendlist fb, tapi kita jangn buang dye dari hati kita..:)


::: semoga anda yang diluar sana, yang tak jumpa pun lagi kawan yang betul2 kawan...just go to ur mom, dad, ur brother n ur sister....dyorang lebih faham kita...try to love ur family more than u love ur friend...=D


we are best frend 4 ever =D *eh, pic ni smpena besday dye..tapi pic time aq dpt album All Your Love...*with luv*





Thursday, 22 March 2012

ajaib sgt ke?

ha!! ni dah datang mood nak mengupdate ni habeslah...hoyeahh3....!!
xpe2..selagi ada mase..kebetulan hari ni kelas batal..so horeyy lah..! dahlah jumaat, sabtu n ahad xde kelas..memang sakan lah..~~


:::ok! menraiknye entry pagi ni...ajaib sanagt ke? tadi pergilah melawat kejap kat abang google punye dusun buah-buahan...wahhh!!! hebat dowwhh..banyak yang pelik2 dan ajaib2..tapi ajaib sgt ke? jom kite tengok.!


haiyaa~ korang nampak bentuk ap? hurm..aq nampak..tapi x tau neme pbende..huhu


wahhh~ kompem yang tgh bercinta cari buah tembikai pasni..

erkk...cacing tersepit ke? larii~~~



mak aihh! buah ape ni? sorem...




ha! ni lebih jelas...adoilah...ce bagi muk ehepy sikit ke..


tutup mulut menguap!!!


wah3...ehem2...nak cium pun, x kan depan orang kot..haha


wahh! ni mesti banyk yg beli ni...buat simpanan..haha~




::: ha? dah tgk sume? ajaib ke pelik? atau editkah? entahlah..mungkin lah yng buah pelah x berapa pelam tu pic edit..tapi yg lain2 ni? hurm..ape2 je boelh terjadi..sdgkn ular pun boleh 2 kepala, manusia pun boleh terlebih jari, bunga pun boelh kawen2..so, tak mustahil lah buah2 ni pelik cenggini sekali...


p/s: walpun pelik, ttp comel...(errrr) *tangan ke bahu, mata ke atas..haha~

merungut aje!

Asslamualaikumm!! wah...dah lame sgt tak update blog..busy2...konon2..tak lah buzy sangat sebenarnye..tapi busy jugakk..huhu.. ok! hari ni terdetik nak update pasal MERUNGUT!~ pernah merungut? ape? x pernah! aishh...ye lah tu..:P

::: sebenarnye bukan sebab ape...sebab selalu sangat dengar sekarang ni..sikit2, ' panaslah', ' lambatlah' ' tak sedaplah' ' tak rase mendelah' n bla3 lagi..selalu dengar kan? cakaplah selalu..! hish..huhu secara jujurnya, memang saya pernah cakap pun, biaselah..manusia kan..ni yang nak cuba baiki ni..hehe




::: sememangnya banyak merungut boleh jugak dilabel sebagai banyak membebel kan? haha~ alamak! *tak terase pun...huhu
betul..orang yang banyak merungut ni, kompem2, bnyk merenget2, banyak komplain, senang citer, dye banyak cakap lah...sume tak kene..haishh....


::: tak kesah kalau awak nak mengomel macam2..tapi mengomel lah dalam hati..tak payah bagi orang lain dengar...senyap2 sudeh...tak payah kalau boleh nak bagi tahu satu dunia... ' panasnye!!! '
'nape tak sedap makanan ni? tak ras mende! ' tak yah cakap kuat2..sebab awak sorang je kan..lainlah klo ramai2..kalau ramai2..ape lagi! buat demo lah! haha.~~


baby ni pun tak nak dengar korang membebel panjang2..
::: saya rasa anda boleh nak membebel, nak merungut ape2 je yang tak puass hati..tapi janganlah tunjukkan sangat yang anda ni tidak profesional...matang sikit...tak de ape yang sempurna dalam dunia ni...mesti ada something yg 'slek'.. biaselah...


::: kalau rasa tak sanggup nak berpanas2, tak sanggup nak makan makanan yang sedap2, tak sanggup nak tunggu lame2...n bla3.. lagi...pergi buat sendiri ye..pegi duduk bawah ekon 24 jam, masak sendiri...naik kete sendiri...n bla2 jugak..


::: so, sampai di sini juga rungutan saya untuk orang yang suka merungut...tak yahlah merungut2 dah..kita diam je...kalau diam lagi tenang...lagi best...lagi tak panas2...kan3..?? selamat tak merungutkan diri!


baik duduk diam2 macam adik ni..tapi jgn duduk mcm ni..tak manis...adik ni xpelah..kecik lagi..@_@~


p/s : awak...kalau awak nak merungut banyak2 sangat~~...awak buat sume kerja sendiri2 ye...sekian terima kasih..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...