geng bloggers

Sunday, 23 February 2014

Seminggu Pertama Sem 6

Assalamualaikum w.b.r

Hai. Sekejap je kan  seminggu tu berlalu. Aku rasa mcm..lah dah first week dah. Rasa macam baru  masuk sem. Aiyaa...

Banyak bendalah kot yang berlaku. Best dan tak best. *Amboi airen, tak kan first week ada yang tak best kot*

Sure meh. Tak semua manis kot. Mesti ada yang pahit. Tapi tak payah lah cerita yang manis dan pahit tu. Abaikan. 

Nak bagi tau, aku ada 13 weeks to go. Hurm. Aku sebenarnya dah tak sabar nak lepas jawatan ni. Aku rasa mcm ada bebanan. Sumpah. Tapi aku tak lah rasa macam susah. Aku enjoy, tapi biasalah..Sem 6 ni keje banyak sikit. Banyak yang amat. Sangat. Kena mengajar dekat sekolah. Banyakkkkkk.......

" Ya Allah Ya Tuhanku, Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, Kau permudahkanlah segala urusanku, Kau permudahkanlah pembelajaranku, Kau permudahkanlah aku untuk menuntut ilmu, Kau permudahkanlah aku untuk memikul amanah dan tanggungjawab ini. Ya Allah, aku tahu, sekiranya Kau berikan ujian dekat aku, itu bermakna Kau menyayangiku dan Kau sedang uji aku. Ya Allah, Kau tetapan kanlah hatiku, Jangan Kau pesongkan hatiku setelah Kau beri hidayah kepadaku. Ya Allah Kau ampunkanlah segala dosaku, dosa ibu bapa ku, guru-guruku, pensyarah-pensyarahku, rakan-rakanku, adik beradikku, seluruh keluargaku dan seluruh umat islam di atas bumi ini Ya Allah. Ya Allah Kau permudahkanlah segala urusanku dunia dan akhirat. Kau jauhilah kami dari azab api nerakamu dan masukkanlah kami ke dalam syurgaMU. Ya Allah, Kau perkenanlah doaku."

AMIN YA RABBAL'ALAMIN

the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-

Saturday, 22 February 2014

Bergurau bukan Mengutuk

Assalamualaikum w.b.r

Hai. Saya nak share satu perkara.

Apa maksud mengutuk sebenarnya?
Kata dasarnya ialah kutuk. Maksudnya ialah : mengatakan, menyatakan sesuatu (perbuatan keji) kepada seseorang.

Ahhaa..jadi, kutuk tu tak baik lah kan.

Bergurau pula?

Kata dasarnya ialah gurau. Maksudnya ialah perbuatan/percakapan untuk suka-suka, jenaka/ kelakar atau bersenda.

Jadi, gurau untuk 'joke'

Nampak perbezaan nya?

Berhati-hati dengan orang yang tak dapat membezakan 2 perkara ni. Kalau salah tempat, hidup korang sengsara, merana di merata-rata. Yelah, salah fahamlah katakan. 

Ada yang tak boleh bergurau, atau tak pandai bergurau. Sebab, sebab tak pandailah. Kadang-kadang dia bergurau, tapi salah. Dah orang lain terasa. Ada pulak yang dia tak suka bergurau, bagi dia bergurau ni macam tak matang. ish2..

Saya? memandangkan sekeliling saya ni ramai sangat yang macam saya : suka menyakat, suka mengenakan orang, suka perli, so, saya takde lah masalah sangat dalam hal-hal ni. 

Tapi tulah kan, bila tak kena tempat, naseblah. 

Saya suka mengenakan orang, bergurau, kutuk (untuk suka2), bila orang itu pun macam tu, atau dia jenis macam saya. gila. hahahhaa. takdelah. hidup kalau serious sangat. herm.. xde aroh lah wei..

Tapi kitorang bergurau je tau. Takde pun istilah 'mengutuk' walaupun menda tu 2 dalam 1. hehe. Tapi the main point is 'bergurau'. Bukan nak menjatuhkan atau mengaibkan. Naseb baik kawan-kawan saya ' The Machas' pun macam saya. Kutukan dalam bergurau. haha

tiap2 hari jumpa, mesti ada je yang nak dikutuk. 


the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-

Kes Menabung

Assalamualaikum w.b.r

Hari ni kak khty balik kg, so x de roomate lah. Mun dan kak lala pulak pegi KL katanya. Duit PTPTN dah masuk mehh...

Cerita menabung. Dulu time kecik, mesti ada tabung. Tak payah beli, mak/ abah kalau bukak bank je, mesti dapat tabung free kan. Kalau tabung haji tu, dapatlah tabung yang macam buah kelapa hijau tu, kalau maybank pulak yang macam menara tu. kan.!

Start sem ni. Apa yang saya buat ialah menabung. Gigih kau. hahaha

Takdelah, saja je. Lagipun, start sem ni jugak, rasa nak control sikit duit, nak tengok duit tu habes di kema perginya, banyak lagho ke, banyak makan. haha.

So, dah ada buku saving dan catatan keluar masuk duit semua. Sampai jumaat semalam, dapatlah kumpul 7 hinggit baru. hahaha. Oklah tu. helo..dari korang langsung takde kan? kan? haaa...

Satu hari save RM 1/2 je..RM1 kalau makan 2 kali sehari, RM2 kalau makan sekali sehari. hahaha. Giler kedekut RM1/2 je kan? biarlah, org kata lama2 jadi bukit. 

Ce bayangkan, saya anggarkan kalau sebulan at least dapat RM30/40. Kalau darab dengan 2 bulan? 3 bulan dan setersunya ? haaa...tak ke banyak? eiii...suka2!

So, jom menabung. kalau korang tak menabung pun, ada lah satu buku catatan kluar masuk duit.

Semester 6 baru nak start. Kalaulah dah start dari sem 1 dulu....hurm...mesti dah ribu2 duit den..

Jom menabung!

then end

wassalam

- AIREN SURAYYA-

Friday, 21 February 2014

Kes Kecik Hati

Assalamualaikum w.b.r

Lama tak update, sebab line kat kolej ada masalah teknikal. Hari ni berpeluang, sebab entah kenapa tiba2 boleh on9, dah okey kot.

Aku antara orang yang paliing lambat kecik hati/terasa hati dalam hal2 kecik. Kalau besar, tengok jugaklah. heee..

Tapi, aku akan kecik hati,

1) Bila aku takde buat onar apa dengan orang tu, tapi tiba-tiba dia mengata belakang aku. Memang sampai sudah aku akan ingat. Sorry beb.

2) Aku tak tahu apa salah aku, then orang tu tak layan aku macam biasa. Aku pelik, jadi aku rasa macam, kecik hatilah. :p

3) Aku tak suka kecik hati sebenarnya. apa nak kecik2 hati ni. Besarkanlah hatimu. haha..

Tapi hari ni aku kecik hati. So, antara 1 dan 2 jelah kan sebab dia. 

Korang kecik hati bila?

then end

wassalam

-AIREN SURAYYA-

Sunday, 16 February 2014

Pembaharuan

Assalamualaikum w.b.r

Semalam hari Sabtu 15.2.2013 balik kolej. Sampai nak dekat pukul 7 jugaklah. Kebas bont** duduk lama2 dalam bas. Time tukar LRT kat TBS ke Plaza Rakyat tu, terlupa step der. Naseb baik kata hati ni betul. Tak sesat lah. ^^

Semester 6 ni, banyak kot yang berubah. 

1) Housemate baru. Menda ni tiap2 sem berubah, tapi kali ni memang osem lah. My housemate come from Thailand mehh.. Mampu? Semalam aku nak cakap dengan dia, dia pun cakap " akak, saya tak faham melayu" dalam hati aku, aik, tu boleh cakap..(dalam hati je lah) . Pastu aku pun merapu lah cakap BI, dia cakap dia tau cakap tu je. haha. ok. Aku pun speaking lah. Kelas kau jah, naseb baik aku takde BI dah sem ni, kalau tak confirm si Anne tu jadi translater aku. 

2) Roomate baru. 3 sem kot aku duduk ngn si mun-mun tu. Tapi sem ni, tak sama dah. Sem ni aku duduk dengan kak khty. Kak Khaty coursemate jugak. So, xde maslaah, cumanya sebab dah lama dengan si mun2 tu, so dah selesa lah dengan dia. Dan dia lah the best roomate ever.! 

3) Sem baru, semangat baru. (kononnya!) Sem ni aku ada 1 subjek minor , semantik. adoi. please be nice to me semantik. takut. 2 subjek moral. etika dan undang-undang dan kaedah peneyelidikan. pastu subjek KPD. tu je. sikit je. tapi banyak jugak. Apa dalam fikiran aku ialah subjek semantik. 2 sem pointer aku jatuh sebab minor bm, so sem ni..tak akan aku ulangi. (genggan erat jari jemari)

4) Aku yang baru lah. We will see soon!

the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-

Thursday, 13 February 2014

Pencinta Perogol

Asslamualaikum w.b.r

Kupasan daripada Dr Harlina di facebooknya...

Ariana Rose kan? huhu


Dr Har tgh musykil....adakah kisah novel & drama kita d Malaysia ni semacam nak downplay the seriousness of sexual violence eg rape? Hingga masyarakat tidak lagi menganggap rogol kesalahan serta dosa besar yg mesti dihentikan?

Sepatutnya...biarlah perogol kacak yg dgambarkn sudah brtaubat itu brkahwin dgn orang lain, bukannya dgn mangsa kekejaman nafsunya - wlupun dia dikatakan sudah jatuh cinta separuh mati pula dgn wanita yg telah sanggup dihinanya sendiri sebegitu rupa in the first place.

Mungkin nak tonjolkn betapa lembutnya hati wanita yg amat mudah memaafkn tindakan jenayah yg boleh mmbawa hukuman 20 tahun penjara d bwh Kanun Keseksaan. Nak gambarkn apa sebenarnya?
Betapa 'mulia'nya hati seorg wanita @ betapa 'lemah'nya kedudukan perempuan ini?

Itukah bentuk pembelaan yg kita idam2kan? Bahawa perogol akan jatuh cinta dg mangsanya, bertaubat & akhirnya disatukan dlm upacara persandingn epic gilang gemilang?

Malangnya....realiti amat jauh dari fantasi.

Apapun....rogol tetap satu bentuk jenayah seksual paling kejam ke atas mangsa. Period



KOmen? 

Tapi betul jugak apa yg dikata oleh Dr Har ni..^__~


the end

wassalam

- DR HARLINA-

Wednesday, 12 February 2014

'Cat' Sitter

Assalamualaikum w.b.r

Mak suruh hantar kucing-kucing kesayangannya ke klinik hari Isnin hari tu. Dan korang nak tahu tak, pagi Isninya tu, sekor pun kucing aku tak nampak. Aku tak tahulah diorang menyorok kat mane. Sampai cerah takde. So, aku tak hantarlah. 

Dalam kereta, amek mak balik sekolah, aku cakap yang aku tak hantar pun kucing lagi, sebab kucing menyorok. Mak macam tak percaya, pastu aku cerita dengan bersungguh-sungguh, akhirnya mak percaya. Dan aku cakap kat mak,

" Ya rasa, gmok, antut, putih dengarlah mak apa yang kita cakap semalam, dia tahu kita nak hantar dia ke klinik, sebab tu diorang lari. "

Mak mengangguk-angguk tanda setuju. hahah. Jadinya malam tu, aku cakap kat mak kita jangan hantar kucing esok, kita hantar Rabu. Mak setuju. Aku dengan mak berbisik tau time cakap pasal nak hantar kucing ke klinik ni, sebab kucing-kucing ni  dengar agaknya.

Hari ni 12.2.2014, aku hantar kucing sorang-sorang. Selalunya ada abangah, dia suka sangat kucing, aku sedang-sedang..sayang, tapi tak boleh sayang sangat, sebab nanti sedih kalau depa mati. :(

Yang putih aku letak kat bonet.heeee yelah sebab dia tak boleh duduk dengan antut yang baru pas beranak tu. dia bergaduh. putih tu kucing baru datang. Mak lah. Dia tak nak buang kucing tu. Comel memang comel, tapi banyak sangat dah kucing. Dahlah antut dah beranak 2. Antut dan anak2 nya aku letak kat sit belakang.

Dalam kereta, Ya Allah...antut tu berlari-lari. Penakut gila.  Duduk dekat situ, naik atas situ, aku ni malu time bawak kereta tadi. Aku kemain risau buatnya ni terjah ke aku..habes lahh.. Pastu dia sedap duduk kat kaki aku. Aku nak tekan brek, minyak , susah tau..dah lah kereta manual..haaa...tapi, sebab mak cakap " Takpe, mak doakan ya selamat pergi balik bawak kucing-kucing mak tu" hahahha. Mak punya ayat, punyalah nak suruh aku hantar sorang-sorang.

Sampai kat klinik, sekor-sekor aku bawak keluar, mula2 putih dulu, kang lemas pulak dalam bonet. Putih baik je.. 2.7 kg je. Suntiklah vitamin, cacing, kurap..semua yang ada. Sama lah cam si antut tu. Anak-anak antut takde nama lagi, sebab biasanya nama kami letak sebab fizikal. antut sebab dia bantut. hahaha. 

gmok? mana gmok? gmok sampai sudah takde. cis!! siap kau gemok. gemok lah sebab dia gemok. tapi gemok ni manja...aku sayang sangat kat gemok. kalau gemok mati, sedihnya. mak mesti lagi sdih. sebab tu aq tak nak sayang sangat ngn kucing-kucing ni. sedih aih..

so, hari ini aku jadi cat sitter. belasah je lah. aku suka kat kucing2 aku ni, sebab satu...depa tak berak dan shuhhh di dalam rumah. aku pun tak tau depa sorok kat mana 'harta' diorang. hahaha. 

the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-

Monday, 10 February 2014

Where The Heart Is Dato Siti Nurhaliza

Assalamualaikum w.b.r

Congratulation to the only one sweetheart Malaysian Dato' Siti Nurhaliza for the lovely, amazing, superb concert Where The Heart Is ( Dato Siti Live in KLCC). You did very well, and you are absolutely showed that you deserve get what you have now. 

I'm not going to the the concert, but the feedback from fans #SitiZoners made me ' menyesal pulak aku tak pergi" huhu.. 

From the bottom of my heart, i really adore her. She is not perfect, she's just being who is she. Nobody is perfect. She just human being like us, but Allah give her extra and special talent that made her looks perfect! She surrounded with the positive people who is truly deeply love her. And I am one of them. heeee..^__^



To Kak Siti, I'm not sure you remember me or not, but we have met several time, but after you wear hijab, we never meet yet, maybe next time. Maybe im not the loyal fans that always be your side, that always follow all the meet and greet, that always attends all your concert, but I just want you to know that you are always be the one and only one my favourite person, who is very strong, who is always made your fans comfort with you, who is always gave all your passion to your fans, who is always looks caring, lovely, charming, funny, talented, motherly, and who is always want give your heart to your fans. You are always in my doa kak. I pray the best for you. 

Kak Siti, I know Allah plans something special for your life and for your future.. I admit that when i met you for the first time, i was nervous and it continuously after 2,3 times. I hope we can meet each other this year. This is one of my dreams of 2014. 

Congrats again Dato Siti Nurhaliza!  I am proud to be your fans! I never regret it!  Thanks,because of you, i met my new friends in sitizoners. You united all your fans from malaysia, indonesia, singapura, brunei and over the world. 

I love you to the moon and back! 

********************************

 * mesti korang rasa macam, lah dah pehal minah ni update bi blog dia.* kan? kan?
sebenanrnya aku nak practice bi aku je. Aku tau comfirm ada grammar melayang dalam tu. hahahaha..

tolong jangan ada haters siti yang baca. kalau tak nanti masuk dalam blog, peminat siti tak pandai bi. hahaha..alah, relaks lah..korang bm pun tak reti jugak. ada jugak salah. tapi sebab orang melayu pun tak pro dalam sintaksis, tatabahasa , takdelah yang nak menegur, cumanya kalau bi ni, korang kerek dgn grammar. kan? chehh...

the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-





Tips Lulus Lesen Memandu

Assalamualaikum w.b.r

Hari ni saya nak bagi tips-tips tertentu kepada calon-calon yang akan menduduki 'peperiksaan' amali untuk mendapatkan lesen. Nak dapat lesen ni bukan senang, sebab dia tengok kepada orang yang menilai tu. Tapi,sebenanrnya drive ni semua orang boleh, yang tak bolehnya..ialah ikut PERATURAN.
Letih!



BACA BUKU!

1) Kalau ujian komputer, baca buku yang dia kasi tu, jangan nak kerek yang korang tahu semua. Saya kena membebel tau dengan mak sebab tak baca buku, malam tu memang sakanlah baca. Lulus 48/50. Nampak sangat membaca kan?


2) Kalau test kereta.

 Masa test dulu, ketaq wei lutut. Yelah, org JPJ semua misai tebal. Bekeng gila muka. Takut. Tapi, ada tips dia nak bagi korang selesa dengan JPJ ni..

BERBORAK+BERCAKAP+BERTANYA = JANJI TAK DIAM DALAM KERETA

a) Dalam kereta korang try berborak dengan orang tu. Aku mula-mula takut juga. Last-last aq cakaplah yang aq ni student upsi. Dengar je upsi, banyak lah jpj tu tanya. Aku pun..pot pet pot pet bercerita. Yelah nerbes kot duduk dengan dia. Sumpah! Nak cakap bertapa laghonya aku dengan JPJ tu berborak..dekat kawasan sekolah aku terlajak bawak 60. JPJ tu x sedar pun, dia pun tgh syok berborak time tu.haha. Yelah org JPJ ni pun manusia biasa jugak..Diorang pun kadang-kadang terlepas pandang. Sebab tu aku suruh korang berborak. Biar dia selalu terlepas pandang. hahaha. Aku berborak sebab aku nak hilang gugup. Its works! Kalau tak, macam ape je diam dalam kereta. 

PANDAI AMBIL HATI

b) Korang pandailah bodek. Aku kalau bab bodek ni tak pandai sangat sebenarnya, tapi punyalah nak lesen kan. oit! Bukan rasuah..bodek tu maknanya..' Hebatlah En bla2..' aku pun tak ingat dah aq puji apa kat orang JPJ tu. haha. Yang pasti, takdelah aku cakap, "En ni handsomelah"..mau kena bawak lari aku. hahahaha.



HAFAL LALUAN DAN PERATURAN

c) Jangan buat salah. by hook or by crook, you must follow the steps. Kalau korang berborak+ amek hati pun, tapi banyak salah, tak ikut langkah2, tak jugaklah.. yang tips atas tu, tips sampingan. Extra marks gitu. hehe... yelah sebab dia kan ada rule yang takde kompromi, mcm tak bagi signal, lebih had laju, ..haaa yang tu, korang kene alert ok!


3) Kalau motor pulak.

INGAT APA YANG CIKGU AJAR

Sama je. Tapi motor takde lah korang kena berborak. Takkan org JPJ tu nak duduk belakang korang pulak nak berborak kan? Lain pulak jadinya. haha. Jadinya ikut betul-betul apa yang cikgu ajar. Titinya, kalau titi tu, kira 001,002,-------, baru korang rasa selesa atas titi tu. Takdelah syok sangat. Turun-turun rupanya 5 saat je atas titi. -_-. Ingat apa yang cikgu korang ajar. Yelah kata tak nak repeat...

So, kepada sesiapa yang nak amek lesen terutamanya lesen kereta, GOOD LUCK! Selain tips kat atas ni, macam biasalah, banyakkanlah berdoa dan niat yang baik-baik lepas ada lesen. Penting tau amek lesen ni. Takdelah kita nak mengharapkan ke orang lain sangat kalau kita nak pergi ke mana-mana. Melainkan pinjam kereta lah..hahaha..

the end

wassalam

- AIREN SURAYYA-


Sunday, 9 February 2014

Best bila...

Assalamualaikum w.b.r....

Bestnya balik kampung. Balik kampung sebab jiran pada arwah atok dulu kahwin. Yelah sebab makteh adi yang jaga arwah atok masa dulu. Tolong tengokkan arwah atok, bagi makan..sebab arwah dulu duduk sorang-sorang. 

Al-Fatihah untuk arwah atok.

Yang kawinnya tu pun, kawan masa kecik lahkan. Serios masa kecik. sebab bila arwah dah takde, masa tu drjah 6, terus jarang balik. jadinya dah lebih 10 tahun tak jumpa. Nama dia siti. Tahniah siti. Kahwin dah kau yek. huhu..

Aku tak tahu nak bergambar kat mane. Tapi ni je lah signboard yang boleh aku tunjuk tu nama kampung aku. heheh..
Kg Peruang, Benta Kuala Lipis Pahang. Ni lah masjid arwah atok selalu pergi. Tangga diiaa..kemain tinggi!

Dah settled majlis kahwin, perancancangan awal kami dan aku nekad dengan along, balik kg kali ni, kita mesti mandi air terjun kat lata jarum. Sebab dedulu, memang situ lah air terjun yang selalu kami main. Memang cantik sangat! Tip top! 

Hasrat tercapai..! Hoyeah. Memang seronok tak terkata. Kakak ipar, kak wan, first time datang. Seronok dia. haha..

along ajar kakak aipar terapungkan diri...


dengan mereka...ciah, kaknyang n alang!


air terjun besar tu kuat sgt air dia, aku berani..tapi, tak berani jugak..haha...jadi air terjun kecik ni je lah yg mampu..

and guess what? muslim duduk dengan atok! hahaha. bahagia kami mandi tanpa muslim. bibir dia dah terketar2 sejuk. tapi tak nak naik..suka sangat mandi air. ehh! perut muslim dah berlapik2..hahhaa..ikut ayah..lol

Pastu kan, kalau otw balik kampung, mesti singgah beli buah nangka madu. sebab kat situ (aku tak ingat nama kampung tu apa..haha) memang terkenal dengan nangka madu. memang manis. berlengas gile tangan.  

satu paket ni 5 inggit. oklah..sebab sedap n manis. pkcik tu cakap..ni nama dia, nangka madu manis mastura. haha..mana dapat mastura aku tak tau..


jadinya..best bilaa kita balik kampung!

the end

wassalam

- AIREN SURAYYA- 



Wednesday, 5 February 2014

Kes Mahal

Assalamualaikum w.b.r

" Ya, carikan abah broadband, hp abah ni cepat sangat habes bateri"

(Ha? Broabband? Cepat habes bateri..Kaitan?)

" Broadband bah? Macam pelik je" aku tanya abah

"Ye lah Ya, broadband kan, ke lain nama dia?" abah buat muka selamba

"Abah..powerbank lahh..bukan broadband. Broadband tu internet." selak aku gelak ke abah. muahaha!

" Ha..abah nak cakap yang tu lah, saja test ya, tau ke tak" Abah cover lagiii..hahaha

" Ok, beres, nanti Ya cari."

" Tapi kalau suruh Ya beli lagi mahal kan?"

" Asal pulak bah, Ya cari yang murah lah, tapi molek"

"Yelah, kalau harga menda tu 80, abah kasi seratus, baki 20 abah tak dapat dah.kan?"

hahahahahahhahahahahhahahahhaha

Gelak guling-guling aku. Macam tu lah aku kalau abah takpun mak, takpun semua lah abang2 aku sekali. Kalau depa suruh aku beli, aku memang tak pulang dah baki. Aku amek lah. simpan! Kononnya upah membeli. Seronok sangat kalau baki tu puluh2. Depa tak tanya baki, memang aku buat tak tahulah. haha

Hari tu sabun basuh habes. Takpe abah ya beli. ( aku suka beli2 ni) Abah kasi 50. Aku gi tunas manja, aku tengok harga sabun basuh yang Daia yang kotak tu, 11.50 je pun. Nampak tak? Banyak kan baki aku dapat. Aku tak pulang dah kat abah. Memang aku simpan. hahahha. Kalau abah tanya, baru aku kasi, kalau tak, buat dont know....kih3

Same sama pe'el ngn aku? Ada? Baiikkknyee koranggg.....*tangan di bahu, mata kat atas*

the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-


Cerita Hantu Asrama/Kolej

Assalamualaikum w.b.r

Pagi tadi mak pesan lagi, jangan tidur lepas subuh. Nanti jadi amalan, tak baik. Awak tu anak dara ............... dan bebelan mak yang seangkatan dengannya.

Memandangkan aku anak yang taat dan solehah. (ececehh) aku tak tidur. Lepas buat apa yang patut, laptop lah. Apa lagi. 

Hari ni nak cerita pasal hantu. Aku duduk asrama dari form1- STAM. Berkepuk cerita hantu dalam pokek ni. 

Tapi nak cerita yang femes-femes macam cerita hantu sekolah korang. Mesti cerita kita sama, sebab biasanya cerita hantu asrama ni old version. Takde pembahruan. Yang tu je. kan? hahaha.

Tak pernah berlaku dekat aku. Itu pasti. Alhamdulillah Allah lindung lagi dari tengok benda-benda camtu.Kawan cakap.

1) Orang tua susun selipar

' Korang perasan tak, kalau pagi-pagi kenapa kita punya selipar dekat luar bilik, susun kemass je?'

Kami: " Kadang-kadang perasan, kadang-kadang tak"

Narrator: Kalau korang nak tahu, pagi-pagi dalam pukul 3 pagi, mesti ada sorang makcik tua bongkok yang susun selipar kita. Sebab dia tak suka tengok selipar berkecah. Makcik tua tu..*sambil buat gaya* akan marah kalau bilik kita bersepah. Kalau dia sakit hati sangat, dia boleh kacau kita.

Kami : (cite hantu mmg diceritakan time malam-malam). " yeke? ooo (pandang kiri kanan, memang tak lah kan nak tengok selipar kat luar tu tersusun ke tak, buat tak tau je, sebab takut terserempak dengan makcik tua tu, terus angkat selimut..tidoq!'

bongkok cam ni lah. *kot*

saya dah bayangkan muka makcik tua ni macam ni. sebab hantu kan. tapi ni macam muka ahli sihir jee...
2) Cerita histeria

Aku bosan cerita histeria ni, Bukan kat asrama je, melarat-larat sampai kat kolej aku sekarang. Kadang-kadang confuse, depa ni kena histeria ke kena apa. Menjerit tiap-tiap masa. Adoi lah perempuan. 
Tak taulah apa punca histeria. Katanya sebab nampak menda tu, pastu 'terencat', teriak lah. hurm. Tapi histera ni ada kaitan dengan yang macam sihir/buatan orang.

3) Sihir/buatan orang/santau/saka/dan banyak lagi.

Kejadian ni, memang ada masa aku kat asrama dulu. kes dia sebab cinta. Kerana cinta ku rela melakukan apa saja. ouch!ouch!ouch! kisah dia bila si lelaki ni pinangan dia ditolak oleh si perempuan. Gara-gara lelaki tu marah, laki tu buat-buat tak marah, buat-buat macam redha, jadi dia hantar lah makanan (macam nak rapatkan hubungan) kepada keluarga si perempuan tu. Di hantar kek. Nak dijadikan cerita, adik kepada perempuan tu (yakni kawan saya) dia yang mula-mula makan. Dan dipendekkan cerita, kek itu telah dibubuh 'guna-guna'. Dan adik dia kat asrama akan meracau-racau memanggil nama si lelaki tu berkali-kali. Ish-ish. Ada juga ye orang mcam si lelaki tu. Hati-hati dalam bercinta!



4) Cerita menda ghaib

Cerita ni masa aku jadi cikgu sementara kat sekolah men. Dipendekkan cerita, satu hari aku tengah bersenang lenang dengan kawan aku asma dalam bilik. Budak-budak asrama tengah kemas kantin, gotong-royong. Bising lah kan. Ha'ah, malam gotong-royong. TIba-tiba ada budak jerit. Aku tak layan, sebab ingatkan budak-budak kan. Galak lah. Lastly, rupanya budak tu kena sampuk. Ketaq lutut weih. Aku mana ada pengalaman dalam menda2 camni. fuh! dipendekkan cerita lagi, menda tu dah 2 minggu berlalu, tapi stil ada tau. Aku dan asam nak pergi toilet. Asma masuk dulu, aku tunggu kat luar. Pastu aku masuk, Asma tunggu kat luar. 

Bila aku keluar toilet, aku tengok Asma takde. Aku tengok Asma tengah jalan naik atas bilik. Marah lah kan. Nape tak tunggu. Sampai-sampai bilik, aku tak layan dia, then terus tidor. Dipendekkan cerita, Asma cakap ' Airen, aku takde niat pun nak tinggal ko, tapi memang ko dah keluar dari toilet pastu ko ajak aku naik bilik, aku ikut ko, ko kat depan aku masa tu, aku tak tipu'
Aku pun masa tu. gulp! Pastu ada cikgu kat sekolah tu cakap, menda tu memang mcm tu airen, asma, kadang-kadang dia main-main. Dia menyamar. Aku ngn Asma..terdiam. Sumpah takut. Aku lagi takut, menyamar jadi aku kot..ohhh tidakk!



5) Cerita orang masuk asrama

ni malas nak cerita sebab.........banyak sangat! orang tak pakai baju lah, orang masuk dengan tuala good morning lah, orang mengintai lah..banykkkk. tak terkira. tak terhitung dengan jari jemari kaku. 

Tu je cerita nya. Cerita korang? Ada sama tak? 

Jadinya sebelum tidur, ustaz sharhan cakap, amek wudhuk sebelum tidur, baca 3 qul, pastu hembus kat tangan, pastu sapu dari kepala sampai kaki. pastu bacalah doa ni..


Doa ni insyaAllah kalau kita selalu amalkan, kalau ada orang nak kenakan kita ke apa ke, insyaAllah tak jadi. Tapi kena amalkan lah selalu. Istiqamah. Time sebelum makan, kalau makan kat luar ke, elok lah baca, mana tau ada orang nak santau ke. Na'uzubillahhiminzalik.  Bacalah doa ni sebelum tidur 7 kali, dan bangun tidur 7 kali. Jangan lupa baca doa tidur, ayat kursi, dan amalan-amalan lainlah. 

Petua lain, pakai wangi-wangian sebelum tidur. Sebab menda-menda macam tu kan suka dekat benda busuk, jadi kita mewangikan lah diri kita sebelum tidur dengan losyen ke, minyak wangi, apa-apalah. 

Semoga dapat diamalkan. 

the end

wassalam

-AIREN SURAYYA-

Tuesday, 4 February 2014

Ariana Rose

Assalamualaikum w.b.r

Hari ni cerita Ariana Rose dah episod 22. Serios semakin best. Cerita novel, mestilah semakin best. Ada jeee buat kita tertunggu-tunggu.



Tapi memandangkan TV3 ni raja segala iklan, menda tu yang aku paling menyampah sekali, so aku just record je, then tgk bila dah lepas isya'. Baru layaannn..

Cerita pasal Ariana Rose ni, aku tak tengok pun mula-mula. Tapi Kak Shila o lala telah berjaya goda aku untuk tengok. So, time tu kat kolej, jadi kita tengok kat tonton jela. Not bad. Memandangkan aku peminat setia nabila huda, so aku tengok sebab dia.

Entah ep berapa Harist muncul. Sumpah handsome gila! Lagi nyalah membuatkan aku nak tengok. Satu hari, aku wechat kak mas.Aku cakap dekat kak mas, yang muka Harist tu ada macam muka abg aziz. Kak mas menidakkan sekeras-kerasnya. Lastly, 'Airen, akak tengok ada lah iras sikit-sikit' haaa! kan. Tapi Harist handsome lagilah. Ampun abang Aziz. haha..

Handsome nye suami orang ni. oh harist...

Jadinya, Ariana Rose confirm meletup tap tup macam cerita yang ada Adi Putra berlakon tu. Haaa..teduhan kasih. Oh Adi Putra.  Asal yang aku minat je, semua laki orang, asal laki orang je semua handsome. hahaha..

Dan yang pasti OST lagu Ariana Rose ni sedap yang amat. Dayang yang nyanyi. Lagu tak tau. Hampa google sendiri. 

Selain Ariana Rose, apa lagi yang hangat? Of course lah Bukan Aku Tak Cinta. wuwooottt! Neldya Senrose ngn Sharnaaz Ahmad. Aku kalau bab-bab drama melayu ni, tip top.! Hafal. haha.

Cuti kan. berapa hari lagi tinggal. Tak nak kira.

OK bye.

wassalam

-AIREN SURAYYA-

-____-

Assalamualaikum w.b.r

Tinggal less than 2 weeks lagi nak balik kolej. Rasa teruja. Rasa 3 rasa lah. Macam-macam. -_-

Tinggal 1 semester lagi jadi ydp. Apa ek aku dah buat sem lepas. hurm. Prog mestilah ada. Yang baik pun ada, yang tak baik pun ada. Giler kau semua sempurna. Memang tak lah kan. hahaha

Sem lepas the worst thing is Penundaan Program Sarawak. Tapi bila difikir-fikirkan balik, ada hikmah weihh program ni postponed.So, dia tak jadi the worst thing dah. 

*********************
Masa mula-mula Sathish cakap, dia nak postponed prog ni, aku dah memang dah boleh agak pun menda ni. Menda ni dirancang (nak pi srawak) hujung sem 4. betul2 lepas aku jadi ydp. So, kak mas, abg sabree, discuss dengan Dr Sam, pergi sarawak. Pengendalanya kamilah, sebab senior praktikum. Aku confident kot menda ni berjaya pada waktu yang ditetapkan. Tapi........tu lah kan. hurmm..

So, dipendekkan cerita, Sathish pengarah programlah. Before Dr Sam pergi haji, banyklah Dr Sam pesan apa yang kitorang perlu buat dulu. Tapi kitorang..yang ado..-__-. Dr Ratu tak tahu sangat pasal Sarawak, sebab tu dia tak banyak tolong kami, tapi apa yang dia tolong memang bergunalah sangatlah. Dalam 2 minggu kot sebelum Dr Sam balik haji, kitorang jumpa Dr Ratu, nak discuss dgn lebih lanjut pasal sarawak ni. Kena membebel doohh. Gile tak kene membebel. Bulan 11 dah kot time tu. Satu habuk tak bergerak. 

Masa tulh sathish insaf sekejap. Sekejap je. Serious sekejap. Lepas Dr Sam balik, kami diam pasal sarawak, Dr pun tak tanya. Tapi last-last tanya juga lah kan. Dalam awal ke mid bulan 12, kitorang adalah jumpa dengan Dr Sam, En Samuel, Sathish, aku dan nai. Lepas dari tu. Baru lah sathish benar-benar insaf. Ini betul. Baru aku nampak lah kesungguhan dia. Kalau tak, selama ni aq mcm  cakap dengan tunggul. 

*********************************

Lepas meeting tu, aku jumpa Dr, sebab nak bagi kad jemputan untuk annual dinner kami. Then, Dr tanya aku...tak ingt sgt dialog, tapi lebih kurang ' Airen, awak marah dekat saya? Awak macam tak nak cakap dengan saya je " . Ada ke Dr tanya soalan tu dekat aku. Aku student Dr kot. Takkanlah nak marah dekat pensyarah sendiri. Aku pun cakap lah takde. Dan Dr keep asking me, 'awak ada masalah ni, cuba cerita'.

Aku pun cerita, tapi apa yang aku cerita tu, bukan main prob . Nak sedapkan hati Dr, aku ceritalah. haha. Tapi tu diantaranyalah. Yang the main is....

********
Aku malu sebab prog sarawak tu walaupun lepas Dr balik haji, tak bergerak apa-apa pun. Rasa macam, aku buat apa time Dr takde. Jadi macam, tak bestlah kan. Dr pergi haji lebih kurang sebuln lebih. Lama kot. Dalam tempoh tu, kitorang macam lost someone to share something atau apa-apa yang dah berlaku atau akan berlaku. 

Untuk program Srawak pun, ibaratnya kalau Dr takde susah tau nak bergerak menda tu. Aku admit lah, memang kitorang perlukan Dr. So, sebelum Dr balik haji, kitorang dah dengar ura-ura dekat fakluti yang Dr Sam akan jadi TDA. Dalam hati rasa macam..'ala, tolonglah bukan sekarang Dr naik pangkat'. Tapi masa tu ura-ura, tapi walaupun ura-ura dekan dah penah cakap kat meeting yang.. 'Dr Ahmad akan tamat tempoh jadi TDA, so, dalam kalangan KJ2 kamu lah yang akan dilantik jadi TDA baru'. Masa tu aku berdoa kot, harap-harap bukan KJ aku, hahaha. 

Sathish pernah cakap kat aku, 'ok apa Dr naik pangkat'. Aku pun cakaplah, memanglah ok, tapi kalau Dr TDA, Dr bukan KJ kita dah. Susahlah nanti. Sathish pun, mulalah cakap ' Kan, nanti susah pulak nak tanya pasal sarawak. ' hahaha. tu lah. 

Jadi, bila dah dengar dari mulut Dr sendiri yang dia jadi TDA....seronok tak seronok lah. of course, we are proud of him, but at the same time, we need him. Situation dia tak berubah, tapi dia tak sama tau tak. Kitorang still lagi student Dr kan, tapi nak close denagn Dr macama dulu, tak lah kot.

Sathish selalu cakap, airen ko msj dr/ko watsapp dr/ ko call dr. (kalau ada kerjalah). pastu aku tanyalah, kenapa mesti aku. kenapa ko tak buat sendiri. sathsih pun cakap..' Dr tak reply msj aq doowh..aku rasa msj ko je dr reply'..aku pun balas. Ko ingat Dr reply msj aku. Tak jugak ok. Last2 suruh nai. hahahah. Nai pun, kenapa saya?? kitorang buat tak tahu je..hahahah.

kitorang pernah lah borak-borak 3 orang, cakap sama sendiri kan. Rasa macam dah renggang je dgn Dr Sam. So, ni lah sebabnya. Kitorang rasa macam, macam...macam-macamlah. haha..susahlah nak describe feels ni. hadess.

Jadi the main problem is, kitorang rasa macam kehilangan Dr, yelah Dr kan selalu bagi advises kat kami, dah jadi TDA, memang tak lah kan nak jumpa Dr selalu. Sedangkan Dr jadi KJ dulu pun, berlari kami kalau nak jumpa Dr. huhu. 

So, thts y lah kitorang saja nak beli kek n some gift untuk Dr. Takde apa-apa niat tersembunyi pun. Memang saja dan niatnye nak rapat balik dgn Dr. ( ayat macam yo o o je) hahaha. we not sure we did it or not. huhu

Ni lah dia. 

kad tu kan, nai yang buat. dia macam buku kecik. ada lah ucapan kami 3 orang. Nai cakap, Dr Sam  first person yang dapat card dia. Dan kami the machas orang yang ke 2,3,4 yang dapat. nai buatkan dekat kami keesokan harinya. baik kan naii...haha..:)))


*******

So, untuk program SARAWAK yg dah ditunda pada 8-12 ni, diharapkan berjaya dengan jayanya lah. Sangat-sangat. Usaha kena lebih sikitlah. Bukan usaha je. Bekorban lebih sikit pun sama. haha.

Doakan ye!

Tu je. Tajuk entry yang sesuai?

the end

wasalam

-AIREN SURAYYA-

Married

Assalamualaikum w.b.r


Satu hari sebelum saya nak balik kampung untuk cuti semester, saya sajalah nak jumpa pensyarah saya, Dr Ratu. Saja-saja atau mengada. haha. 

*******
Masa mula-mula kenal Dr Ratu, mestilah sem 1. Dr ajar Pendidikan Moral di Malaysia. Sampai sem 3 belajar dengan dia. Sem 4&5 tak. Tapi, kerap jumpa Dr atas kapasiti persatuan lah. Sem 5 je, sem 4..er..last2. lepas naik pangkat ydp.kih3. sebelum tu, takdelah nak masuk bilik Dr Ratu. Takut kot.haha.

Tapi, lepas jadi ydp kan....banyak kali jugaklah masuk bilik Dr. For the first time ever masuk bilik Dr Ratu sensorang bila naik sem 5. Kalau dulu ada abg sabree teman. Sekarang. heh! sorang-sorang. Ketuk pintu dengan jari je tau. Satu jari dan 3 kali je. Tu petua. hahaa. Kalau tak, korang akan tengok kening Dr Ratu naik. hahahaha. 

Ketaq lutut nak masuk mula-mula tu. Tapi, bila dah tolak bilik Dr perlahan-perlahan...haa..'airen...masukk'
dengan senyuman Dr yang paling maniss..Aku pun. (ok, mood Dr baik) hahah. 

*******

eh, silap, aku nak cerita pasal lain sebenarnya. Back to the main topic. Lepas je borak-borak dengan Dr (class kau, berborak tu) haha..tibe Dr tanya, 'airen ini, saya lihat di facebooknya, 'married'. Benar ?' (Dr Ratu orang palembang, indonesia) .

Aku pun. terperanjat. Dr stalk fb aku ke? mati.! aku pun cakap. ' ha'ah Dr, saya dah kahwin sebenarnya' .
'Iya? Bila? Dengan siapa?' muka Dr memang terperanjat gilers.!

hahahah. 

*******************************************

Itulah kan. Setiap orang akan tanya kita bila kita dah umur 20++, mesti soalan jodoh akan ditanya. Kawan rapat saya time sekolah men dulu dah kahwin dah. Ada 2 orang anak dah pun. Kadang-kadang kan, saya tak dapat bayangkan, baru umur 22 tahun, 2 orang anak, ada suami, kena jaga anak, jaga pakai makan suami, ada mak mentua, pak mentua, biras, ipar duai..wahh. susahnya kahwin..

Saya tak pernah terfikir langsung pasal kahwin. (tipulah, tak pernah, pernah je..haha..) tapi tulah, selagi belum ada duit sendiri kat tangan, sebelum dapat kukuhkan  kewangan sendiri, ada kereta, ada rumah sendiri..hahaha (semua nak sendiri2) selagi tu belum fikir pasal kahwin. Bukan apa, sekarang ni, fuhh. macam-macam kan. Sampai takut nak kahwin. Betul. Tapi takdelah kata tak nak kahwin. Nak. Nak! Nak! hehehe....^__^

*******

Aku pun tak sanggup nak tipu Dr lama-lama. ' Dr, saya tak kahwin lagilah, saya baru nak masuk 22 tahun, takkanlah saya nak kahwin' aku gelak..haha. Dr Ratu pun ckap. ' hishh airen ni, saya ingat betul' ..

hahahhaha...

the end. 

wasalam

-AIREN SURAYYA-




Pendapat awak bukan pendapat saya.

Assalamalualaikum w.b.r.


Hari ni 4.2.2014. Tapi tak tahulah kenapa setting kat blog ni 3.2. dia mcm lewat sehari. Tak reti nak bela. nantilah.

Satu hari saya terbaca dekat satu status di facebook milik kawan saya yang saya kenal since sem 1. Tapi dia bukan coursemate saya, dia kawan kawan gitulah. Dia ni okey je. Tapi lately ni entahlah, semenjak-menjak.......takpelah.

Tak tahu ape sebenar niat dia buat status tu. Dia cakap pasal satu organisasi yang pentinglah dekat upsi, atau erti kata lain, pasal MPP. Sebab dia pun one of them. Tapi, status dia tu..status tuu..membuatkan orang kat komen-komen semua suruh dia delete status tu. Saya tak ingat saya pun dia tulis apa. Lupa nak printscreen. haha.

Tapi yang pasti dia dah delete status dia tuh. Dan saya paling dia cakap kat komen tu, yg ada orang suruh dia delete, ' ni sekadar pendapat saya, terpulang pada anda nak terima atau tak' lebih kurang cam tulah.

Memanglah pendapat awak bukan pendapat kami. Tapi, dalam memberi pendapat, kita kena tengok lah juga, topik apa, dengan siapa, pasal apa, pasal siapa yang kita bercakap. Dia seperti dah bukak pekung di dada sendiri memberi satu persepsi pada orang yang 'sempat' membacanya. Dan saya salah satu daripadanya lah.

Manusia ni kadang-kadang cepat sangatlah nak memberi pendapat. Takde masalah pun nak beri pendapat. Saya pun kadang-kadang macam tu jugak. Tapi tengok lah jugak hal apa, isu apa. Takkan semua nak cerita kan. Kalau hal-hal dalaman, rasa boleh bincang sama sendiri, bawak bincang sendirilah. Tak payahlah sampai nak update status.

Kan?

Tu je. Adios. Wasalam.

-AIREN SURAYYA-

*** Lepas ni dah siap tulis entry, nak ngada2 tulis nama sendiri*** biarlah! hahahahha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...