geng bloggers

Sunday, 14 December 2014

Kahwin Muda : Mudahkan atau mempermudahkan?

Assalamualaikum w.b.r


Dalam facebook sekarang banyak tulisan-tulisan, artikel-artikel, video atau komik yang mengulas tentang perkahwinan di usia muda.

bagus. Katanya mengelakkan berlakunya penzinaan, maksiat, dan lain-lainlah. Tapi, adakah melalui kahwin di usia muda ni semudah itu?


" mak, aku nak kahwin usia muda, mudahlah urusan aku mak"

-dan banyak-banyak lagi.-

Dalam meneliti orang-orang yang kahwin muda ni, saya kira ada beberapa kelompok yang perlu kita bahagikan. 

Dan pastinya kita bercakap dalam kelompok golongan marhaen. Macam kita-kita ni.

KELOMPOK PERTAMA

Muda dan belum habis belajar ( kedua-duanya)

Okay,kelompok ini wujud. Jadinya, pasangan ni tak mempunyai pendapatan yang tetap untuk sara diri. ( dari segi logik ya)

Dan dari segi logik nya jugak, segala kos perkahwinan adalah daripada ibu bapa? 

Am i right?

" Mak ayah kami support, dah habis belajar nanti, pandai-pandailah kami bawak diri"

OOOOOOO

Cenggitu yee.... 

OOOOOOOOOOOOOOO

Nokhtah. 


KELOMPOK KEDUA

Muda. Isteri masih belajar tetapi suami sudah bekerja

Kelompok ni ramai. Orang yang dalam kelompok ini si suami sudah mempunyai pendapatan yang tetap.

Okay, jadinya kos perkahwinan (khusus kepada perempuan) mestilah keluarga yang support kan? 

Dari segi logiknya. LOGIKNYA

KELOMPOK KETIGA

Kedua-dua sudah bekerja dan mempunyai pendapatan yang tetap. 

Persoalannya:


Anak-anak muda ni cakap, 

" mak ayah, kahwinlah kami, nanti berlaku menda-menda yang tak elok kan tak baik" kata golongan pertama


Tapi sedar tak golongan ini bahawa bila anda tidak mempunyai pendapatan yang tetap, di mana mudahnya urusan perkahwinan tu? 

" kami buat simple-simple je, bukan majlis besar resepsi bagai pun, takde, bakal isteri saya pun tak mintak lebih-lebih, alquran je, baju kahwin kami pun simple, takde berie-rie2" kata kelompok pertama.

Tapi, semua tu tetap perlukan duit kan? 

*mohon kalian angguk*

Jadinya kelompok pertama ni nak cari duit kat mana? Awak tak bekerja lagi. 

" Mak ayah kami tanggung sikit-sikit, nanti kami bayar balik, mak ayah kami ok je, yang korang sibuk pehal?" kata kelompok pertama

Okay, tapi masih tak mudah kan? 

MUDAH hanya dari aspek menghalalkan hubungan je. Aspek lain belum tentu. 

Saya tak cakap kita nak kahwin sekarang kita nak kena tunggu duit banyak baru kahwin, sebab ada yg tulis

Tapi kita jangan permudahkan apa yang ISLAM dah mudah. 

Menghalalkan hubungan memang mudah, tapi bukan dengan cara awak mempermudahkan urusan yang lain.

Saya sokong yang kahwin muda. Sekurang-kuranya kalian tak dilabel " bawek awek ke hulu ke hilir merata-rata berdua dan menjadi umpatan kawan2 sendiri"

Tapi, apa yang awak kena ingat, jangan sebab awak nak kahwin muda (sebab seru dah sampai katanya)  awak menyusahkan keluarga awak.

YE. Sebab benda ni ada. Sebab tu saya berkongsi. 

Si suami tu ha yang utama. Awak pun belajar lagi. Macam mana nak bagi nafkah kat isteri.

" Isteri saya okay je"

Sekarang memanglah. Tengah sakan bercinta. 1-5 tahun pertama. Memang ok. Andai kata (kita tak pinta) tapi kalau ada kesusahan tak mustahil isteri tu mengungkit.

(ini semua aku terpengaruh cerita melayu) LOL

Buat kelompok kedua. Saya tak risau, sebab si suami dah bekerja. Sekurang-kuranya dia ada duit bila tiba hujung bulan. 

Kelompok ketiga lagi saya tak risau. Dua-dua dah berkemampuan.

Tapinya kelompok pertama. 

Tak, tak, saya tak halang kahwin masa belajar. Dan saya tak anti orang kahwin muda.

TAPI

Saya anti orang yang susahkan keluarga sendiri sebab ingin kemahuan diri tu tercapai. Saya anti orang macam tu.

Tak boleh terima.


Bagi saya, terutamanya si lelaki. kalau awak anak PERTAMA, ( PENDAPAT SAYA) tunggu sekejap. Balas lah dulu jasa mak ayah awak.

" Dah jodoh aku awal" Kata si lelaki kelompok pertama.

Okay. Jodoh tu ketentuan Tuhan. Tapi bukan kelompok pertama ini percaya ke

" kalau dah jodoh tak ke mana"

kan?

Jadinya boleh lah awak tunggu sekejap. Ke tak boleh? 

oh, saya lupa, sebab dalam soal kahwin ini, dia ada golongan jugal

1) Golongan sunat untuk berkahwin
2) Golongan yang harus berkahwin
3) Golongan yang wajib berkahwin

( Kena baca balik buku baru saya boleh ulas lebih)

Jadinya mungkin kelompok ini tahap wajib berkahwin?

- no comment-

Entahlah, saya pun tak tahu, nanti si lelaki tu balas balik.

" macam lah lepas kahwin lepas belajar, dapat kerja, aku tak boleh balas jasa mak ayah aku"

yelah.. yelahh..

Kalau dah nak kahwin kan, takde ape dah boleh halang awak.

OKAY2.


Jadinya, point saya sebenarnya kahwin muda tu tak salah pun. Memang permudahkan banyak urusan untuk pasangan yang sedang belajar itu untuk bersama, tapi jangan awak memeprmudahkan apa yang dah senang tu.

i think you know what i mean. 

 We know what we have to do. 

As a son to our parents, as a daughter to our parents, as a sister to our brother, and as a brother to our sister.

Tak salah kalau kita bahagian ibu kita sebelum kita bahagiakan perempuan lain.

dan

 Tak salah jugak kita bahagiakan ayah kita sebelum kita bahagikan lelaki lain.


- AIREN SURAYYA-


Monday, 8 December 2014

AIM 21. DATO' SITI NURHALIZA TETAP GAH !

Assalamualaikum.w.b.r

Sorry for being late update entry *i know no one cares* LOL

Btw, this entry is special to Dato' Siti Nurhaliza. Congratulation for your success at AIM 21! We all know (sitizoners) you will win!

To haters. 

Sorry, our diva is always the best among the best!

gambar bersama trofi kemenangan

And big thanks to sitizoners who came all the way to PWTC to support Datuk Siti Nurhaliza. You guys really awesome! 

Part asal ada nama Datuk Siti je.. menjerit tu yg best! kalau ada kategori peminat paling havoc, im sure all of you will win! 

Tiga kategori besar Dato' Siti menang.

1) ALBUM TERBAIK
-FRAGMEN

antara gambar dalam album fragmen


2) VOKAL WANITA TERBAIK DALAM LAGU 

bersama peminat promosi album fragmen

3) RAKAMAN ALBUM TERBAIK

- KONSERT LANTERA TIMUR BERSAMA ORKESTRA TRADISIONAL MALAYSIA


antara persembahan beliau dalam konsert lantera timur


Album Fragmen mengenai perjalanan hidup Dato' Siti sepanjang peristiwa yang pernah berlaku kepada Datuk K. (as she said). 

Jadi, lagu2 yang ada dalam lagu tu, sangat-sangat menyentuh dan best. Tak tau nak describe mcam mana. Tapi memang best. I have one! kalau ada fragmen 2, i have 2! LOL

So, what you waiting for...

Grab now and listen!


you are the best tokti!

Congrats Dato Siti! we are so proud of you!.

*lompat bintang dan bulan*




-AIREN SURAYYA-

*peminat yang sentiasa berjauhan, entah bila nak berdekatan*

Wednesday, 3 December 2014

Asma's Wedding.

Assalamualaikum w.b.r

Asma dah jadi PUAN ASMA. Kau dah tak boleh nak berjimba-jimba dengan lagho ye sekarang ye Asma.. kikiki.. 


Memandangakan entry ni special for her, so banyaklah *pujian2* yang akan diberikan. Sebelum ni Asma dah bagi kitorang minor heart attack dah. Tup2 tunang. Tapi takpelah, orang kata bertunang tak payah nak kecoh sangatlah.

So, my dearest friends oley, yana, she, enol, uni, king, wawa dan lain2. kalau aku tunang senyap-senyap, korang jangan marah tau. hahaha


Bila batch kami kahwin, secara automatik, mini reunion lah kiranya. Seronok yang amat. Walaupun aku dengan Uni kena *bang-bang boom* dengan Oley&Yana. Jaga hampa lain kali. 


ASMA ZAHARI. Baik, cantik, lemah lembut, suara sedap, pandai, pandai banyakla...pandai bodek, pandai buat ayat tacing, pandai amek hati, sume bab2 tu Asma pandai. hahha. 

Jadinya bila Asma umum yang dia nak kahwin, tipu lah tak nak pergi kan. Apatah lagi kami tak kenal siapa yang sebenarnya dah berjaya bertakhta kat hati dia *ececeh. ayat novel*

So, plan punya plan. Jadilah kami2 ni pergi...

tapi, Asma sedikit *kejam* ye, sebelum dia diijab kabulkan. Sampai betul hati dia, dia tak reply whatsapp aku.. padahl dah baca. kengkonon merajuk. Aku cakap aku tak dapat datang.. akad nikah je.. tapi,kefahaman dia aku tak datang langsung. haishhh asemmm. takpe aku maafkan kau, walaupun kau tak mintak maaf..haha

so, nilah gambar-gambar kami. memang banyak. almaklumlah, aku cakap kat Asma. 


"Kau kahwin sekali je, so biar aku tangkap gambar banyak2* 








Ni rombongan daripada kamilah. Budak2 USIM  dah siap *(pedajal) kami dah ada dalam rumah pengantin dah.. cisss...

Sampai depan rumah Asma, lepas salam dengan mak dia, tetiba aku nampak si Qistina dengan Mcnah, dah lain macam dah. macam mana budak2 ni boleh ada kat sini.. 

Masuk je dalam bilik pengantin... memang Wakenabeb! Oley & Yana tercongok kat situ. Sambil buat2 muka tak bersalah. Hampehhh betul. hahahah..

Masuk bilik pengantin, macam kena rasuk masing-masing. Kecoh dah bilik tu macam asrama perempuan dulu. 4 tahun tak jumpa lepas STAM. Mau tak bising. 


The most beautiful bride.  Her name is Asma Zahari. You can call her Asem.
pose tepi..puas paksa.
Kene bebel sekejap dengan Asma.. "Cakap tak datang..Airennnnn.." Kau yg tak faham msj. LOL
Aku saja letak gambar ni, sebab tak semestinya gambar pengantin kena senyum cantik2. LOL.. (Tapi ko tetap cantik asma..*ayat ampu* )





sebelum pengantin lelaki sampai, bergambarlah kami bersama pengantin perempuan jee... *abaikan muka aku dan yana yang sememeh tu. hahah

Lepas pengantin lelaki sampai, apa lagi, sesi menyakat pengantin bergambar lah. Beruntung sangat sebab time ni, takde orang marah pun bila kami suruh pengantin buat macam2 pose. Taklah macam2 sangat pun...huhuhu


Gambar biasa. 




Photographer over mintak pengantin saling berpandangan. Gambar ni ada 10 shoot. sebab pengantin perempuan malu sgt..:P
fokus kat dua pengapit tu jugak yee..hohoho


Photographer over lagi.. kengkonon macam korea, mintak buat love bagai. ini pun ada 10 shoot gambar.. sebab tangan pengantin ketaq..hahah



tak cukup duduk, photographer mintak pengantin berdiri.. perfect.

Asma maaflah ye, kitorang suka sakat kau yang *pemalu* sangat tu.



Lepas tu kami pun serbu lah bergambar dengan pengantin beramai-ramai. 



Agak formal

Aksi wajib orang kahwin.... gaya *best* .. ini semua idea Uni.. heeee
(Sempat kau photoboomed gambar kami ye dik)


ni gaya bebas. gaya Asma malu-malu kucingg meaww nak lentok kepala kat suami en suami..kikikiki
Jadi ni gambar aku dengan pasangan lah..

Nak tengok orang tu matang ke belom, dan ada  ciri-ciri nak kahwen ke tak, tengok tangan dia. selagi lambang "peace' tu tak lari.. selagi tu lambat sikit lah dia kahwin..lambat setahun je okk...haha


 Dah puas bergambar.. pengantin pergi makan, kami pun makan. Al hamduliilah.. dapat merasa nasi minyak Asma dan pasangan. Kenyang..

Hujan rahmat membasahi bumi Kg Bak-Bak, Maran. Lepas makan, sambung masuk rumah pengantin baliklah.. tapi.... jeng-jeng.. sebelum kami masuk tu.. aku nampak ni..


Khusyuk sangat yana oley ni potong kek.. hamboi.. sampai tak perasan dah aku tangkap gambar depa.. 

Jadi, kami pun masuk dalam. bergambar lah kenangan kami-kami je. Yang masih bertittle 

CIK.



who is the next? 

Inilah sebahagian batch 2009 Al-Ihsan yang sempat hadir.


sesi menunding jari, siapa pula lepas ni.. so, UNI .. you are the next. haaaaa.. *nekwa macam tak puas hati je uni next..ke nekwa nak? hahaha


Sesi melepek dan melepak bersama geng2 asrama puteri.

 Bual bicara orang bujang.. huhuhu







Inilah geng USIMIAN yang konon tak datang. Padahal.. cisss....


Habis dahlah majlis ASMA & AMMAR. 

Kami pun bersurai lah balik ke haluan masing2. Yang usim balik usim, kami balik semula lah ke Kuantan..

Terima kasih dekat keluarga pengantin sebab melayan karenah kebisingan kami..huhuh.. dan En Suami Asma yang sabar dengan kami bila diminta melakukan macam2 pose.. kami teruja sebenarnya..heheh..tq2..



She is Uni, she will be the next. Motif aku pegang macam tu, sebab tengah merasa jari manis tunangan orang ni yang dihiasi cincin emas.... ambil berkat katanya..hahaha


Untuk ASMA dan pasangan :

Kami doakan semoga kalian berdua dapat melayari bahtera perkahwinan ini dengan sebaik mungkin dengan penuh kesabaran serta kasih sayang. Moga kekal ke akhir hayat, dan dapat baby yang comel2 insyaALLAH.. AMINN...


Congratulation Puan Asma Zahari! 

p/s: Uni, tq jadi driver yang baik, amek dan bawak balik ke hotel, bawak jejalan sekolah lama.. 5 tahun tak jejak lepas amek result SPM dan jalan2 taman gelora.. i lovee you!



sempat singgah di sekolah lama. berlatar belakangkan bangunan tingkatan 5. Next entry!

SELAMAT PENGANTIN BARU ASMA & AMMAR!


-AIREN SURAYYA-

-ASMA'S BIG DAY. 29 NOV 2014-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...