geng bloggers

Sunday, 24 November 2013

Dah ada boyfriend?

Assalamualaikum dan selamatttt petang!

Hari ni hari minggu. Ape ce hampa? sihat dak? harap2 sentiasa dalam rahmat Allah.:)

Sebenarnya kan, tak taulah nak letak entry apa hari ni. tapi tetibe dapat idea tadi. Teringat lah cakap2 kawan family, lectures..

**********************************************************

" Airen dah ada boyfriend?"





Soalan camni dah biasa sangat dengaq. Daripda kawan2, daripada pensyarah, daripada mak2 sedara, daripada abang2 aq, daripada makkk pun sama.

Normal kot soalan ni bagi anak dara yang dah berusia 21 tahun. hurm. -_-

Secara jujurnya, cannot tell ok! hahahahaah *giler privacy* haruslah.

Memandangkan saya cucu perempuan sulung belah abah jadinye mak2 sedara ni excited kemain lah nk tgk anak sedara dia ni kawen kan. Sebab dah lama lah tak buat kenduri besaq. sebelum ni yang lelaki je ramai, memandangkan keluarga kami memang ramai lelaki. Jadi, penantian untuk aku kawin tu, depa memang tak sabaqlah.

Siap pesan lagi, jangan lah kawen dengan orang dekat2..kawenlah orang Sabah ke Sarawak ke, kami nak pi kawin Ya naik flight. haha. adesss lah mak2 sedara ni. tak boleh bla. haha..Tak pe ye uda, acik, andak, saya akan cari sejauh yang mungkin.

Macam saya sendiri..pakwe? Entah macam tak perlu je. Saya tengok kawan2 saya yang ada boyfriend kan, sume macam dah habeskan saat istimewa yg sebenarnya patut dilakukan setelah anda kawen. eh2. bukan yang tu. kuning lah korang. maksud dia, macam. *suprise birthday, panggilan sayang mayang, beljan itu dan ini, dan bla2..*

Nanti dah kawen, x bestlah, sbb time couple dah buat semua. Tak syokk langsung. Kalau ikutkan saya, cukuplah si lelaki tu kenal family kita, family kita kenal famliy si lelaki tu..dah tau budi baik masing, so kawinlah. *gatai* hahaha

Betullah. ramai yang cakap bercinta lepas kawen best. so, nak yang cenggitulah. tak nak lah dah buat semua benda time couple, nnti dah mati kutu nak buat ap dah kawen, sebab idea dah habes sumbang time couple dulu. tak gitu?

Pendapat saya je. Pendapat kita kadang2 sama, kadang2 tak sama kan?

Saya harap saya dapat jodoh yang baik2. Pastinya AGAMA yang saya cari dulu. Sebab saya pun tak baik sangat. heeee. Dan yang lain2 tu bonus. Kaya? harap pakej sekalilah. hahaha..takdelah, cukuplah kaya AGAMA, pasti yang lain insyaAllah sempurna.


Doakan ye..:)


Saturday, 23 November 2013

Simple is beauty..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa cerita hari ni? Hari ni saya banyak cerita. Tapi biarlah cerita2 tu, jadi tatapan diari peribadi. hehe.

Cuma macam biasa, nak share pendapat dengan korang. Ye, korang pembaca-pembaca blog yang saya kira mungkin ada persamaan pendapat dengan saya. *kot* hehe.

Apa definisi cantik sebenarnya? Susah kan. Cantik tu subjektif, tapi boleh jadi objektif juga kadang2, dan ada kalanya boleh jadi esei jugak. haha.



Bagi saya, * pendapat peribadi* , Simple is beauty.  'less is more' bak kata orang putih lah kan. Saya ada pensyarah saya yg sangat simple orangnya. Cantik sgt orangnya. Simple.  Berpangakat Dr, tapi takde pun mcm Dr2 yang lain, baju lip lap ke, kasut tinggi bagai lah..takde. sampaikan, orang ingtakan dia student. Sebab apa, sebab kesederhanaan tu. Saya suka lah. Suka cara Dr saya tu. :)

Biarlah kita ni pangkat besar ke ape ke, tapi kita tetap bersederhana. Ada apa dengan pangkat. Ke kubur nanti, kain kapan je yang di bawaknye. Lagipun kemewahan dan kebanggan kat dunia, takde ape2. sekelip boleh hilang.

Saya? Ades. sebenaenye saya rasa saya lah manusia paling pemalas nak ber'jangok'. haha. iye. melainkan kalau ada acara2 lebih2 sikitlah. kalau hari2 biasa ke kelas, tu, kalau boleh, tak mau pun duk silang2 tudung, nak biaq tudung kat bawah lurus je. tapi, memandangkan dah senior dan meningkat dewasa kan, haha..kene lah cantik sikit. bukan lebih kepada cantiklah, tapi lebih kepada ' KEMAS DIRI' .haha..

Whateverlah wei. pakailah apa2 pun, tapi jangan berlebihan. Kita dah cukup cantik kan? heee..~~
Tapi, nak pakai apa2 pun, jangan sampai lari dari ajaran AGAMA yang kita pegang. AURAT ialah MARUAH kita. :)


Keep it simple, don't over do your self. Because simple is classy, and overdoing it looks trashy."

adios..wassalam...



Tuesday, 19 November 2013

nampak mudah,tapi susah

apa yang kita nampak mudah, tapi susah nak buat?

Assalamualaikum dan selamat petang. yelah, petang, org putih, selagi tak midnight, selagi tu tak selamat malam. tak gitu?


::: ok, apa yang senang, tapi susah kita nak buat?

1) Susun kerusi selepas makan kat restoran2 atau kedai2 makan?. susah ke senang?
2) Buang plastik gula2 sendiri..sendiri!sendiri! susah ke senang?
3) Memulakan senyuman? susah ke senang?
4) Bagi salam sebelum masuk rumah, bukan mai serbu jee? susah ke senang?
5) Tak bercakap pasal orang lain yang takde kene mengena dengan kita? susah ke senang?
6) Tak mengumpat orang dalam sehari? susah ke senang?
7) Basuh pinggan/gelas selepas makan? susah ke senang?
8) Ucapkan terima kasih, tak kesah lah apa2 pun. susah ke senang?
9) Call mak ayah, al least seminggu sekali? susah ke senang?
10) Tak melengahkan masa orang lain? susah ke senang?
11) Tak menyalahkan orang lain, tapi sentiasa baiki diri sendiri? susah ke senang?
12) cadangan lain


yang saya senaraikan kat atas ni, erm, general lah yek.kita sharing n caring between each others. heee

apa yang rasa perlu kita yang start, why not babe? lets do that first. tak payah nak tnggu orang lain dulu.

perbaiki kelemahan, because no one is perfect!


Saturday, 9 November 2013

Definisi Bahagia

Assalamualaikum...

Semoga anda semua sihat dan sentiasa dalam rahmat Allah. amin.

Seronok kita tengok orang bahagia. Apa sebenarnya definisi bahagai?

Teringat waktu saya buat kajian. wah! kajian sangat. Assignment sebenarnya. Dr saya suruh kami kaji buku Tasauf Moderen PROF.DR.HAMKA.

Familiar kan nama Prof Hamka? Nak tahu siapa dia.? Korang search lah kat google. hehe.Sebab saya nak cerita apa yang Prof cerita pasal definisi bahagia.

Orang fakir mengatakan BAHAGIA ialah pada kekayaan,
Orang sakit mengatakan BAHAGIA ialah pada kesihatan,
Orang yang banyak melakukan dosa, mengatakan BAHAGIA ialah apabila dosa2nya dihapuskan.

::: Apa sebenarnya dimaksudkan dengan bahagia? 

Dari Aisyah Radhialluahu'anha, bahawa pada suatu hari dia bertanya kepada Rasulullah S.A.W
" Ya Rasulullah, dengan apakah kelebihan sesetengah manusia dari yang manusia yang lain?"

Rasulullah menjawab " Dengan akal"
Kata Aisyah lagi.
" Dan di akhirat?"
Jawab Baginda " Dengan akal juga"

"Bukankah seseorang manusia lebih dari manusia yang lain dari hal pahala dan amal ibadat?" tanya Aisyah lagi.

" Hai Aisyah, bukankah amal ibadah yang mereka kerjakan itu hanya menurut akal mereka? Tinggi darjat akalnya, begitu juga lah tinggi pahala yang diberikan kepada mereka"

Sabda Rasulullah lagi.
" Allah telah membahagikan akal kepada tiga bahagia, siapa yang mempunyai ketiga bahagiannya, sempurnalah akalnya, kalau kekurangan walau satu bahagian, tidaklah terhitung orang itu berakal"

Ya Rasulullah, apakah tiga bahagian tersebut?"

kata Baginda
" Pertama : Baik ma'rifatnya dengan Allah
Kedua : Baik taatnya bagi Allah
ketiga : Baik sabarnya pada ketentuan Allah.

::: Maka dari sabda Nabi dapatlah kita simpulkan, kesempurnaan AKAL ialah kesempurnaan KEBAHAGIAAN.

Belum tentu kamu kaya raya, kamu bahagia,
Belum tentu kamu miskin kamu tak bahagia,.

Sumber buku: Tasauf Moderen. PROF DR HAMKA.
*** Sebenanrnya teringat assignment sem 2, terima kasih Pensyarah Moral dari Perspektif Agama En.Azlan Hadi sebab perkenalkan buku ni.  saat bermakna..^^

Harap bermanfaat..:) wasalam

Perasaan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semoga anda semua dirahmati Allah hendaknya.

Esok habis cuti midsem dah. Saya pun tak tahu saya buat apa cuti hari tuh. haha. kerja siap. siap tu siap. tapi asyek delay je. normal. -__-

Kalau lah semua orang faham apa yang kita nak, tak payah lah kita explain banyak2 kali kan.?
Kalaulah semua orang faham apa yang kita nak sampaikan, takde lah berlakunya salah faham kan?
Kalaulah semua orang faham apa yang sebenarnya kita cari, tak payahlah kita suruh diorang tercari-cari kan?

Kalaulah, kalaulah kalaulah...

Teringat lagi En Azlan cakap, "awak cakap banyak2 kalau, awak kumpul kalau2 awak tu, awak letak dalam besen, bagi lembu makan, lembu pun muntah dengan kalau-kalau awak tu"

Adoi. ish. mengeluh pulak. Kalau dah tak boleh, pergi mengeluh pulak. mengeluh tak boleh? nak buat ape lepas tu? -_____________________________________________________________-

****************************************************************************

Susahnya pegang jawatan ni sebenarnya.Nasib baik saya ada kawan-kawan yang sudi dengar. Dengar saja pun ada, dengar dan bagi cadangan pun ada. hehe.

Bak kata Dr Sam, "airen, stress tu perlu, kalau tak stress, pelik namanya, tapi macam mana awak handle stress tu sebenarnya. Kalau awak tak pandai handle, awak rugi. Jadi awak hanya dapat penat dan stress bila pegang jawatan, tapi mnde2 ni lah yang sebenarnye akan ingtkan awak bila awak dah kerja nnti"

- waktu jumpa Dr Sam kat bilik, sebab stress..siap nanges2 bagai lagi. haha. malu bila ingat2 balik.

Rindu nak dgr nasihat dan cakap2 Dr Sam.heee.. Dr Sam sumber inspirasi sangat. Tak sabar nak tunggu Dr balik dari Haji. Nanti panggil Dr Sam Tuan Haji lah..heee

Takpelah. Chill Airen. Nikmati saat ni habis2. Tak lama pun lagi. Beberapa bulan je lagi. Peluang ni dan kenangan ni, tak semua orang dapat. Jdi...lompat bintang! hoyeah! haha.

Hurm. Tu jelah. Adioss...wasalam.






Friday, 8 November 2013

Hati-hati berhati.

Assalamualaikum..

Semoga semuanya dalam keadaan sihat dan selamat hendaknya. :)

Hari ni makan kenyang. haha. Macam lah sebelumnya tak ye, heheee......

*********************************************************************************

Nak kongsi citer ni. Fitrah manusia lah kan, yang inginkan kebaikan, yang baik-baik. Tapi ada kala tersasar jugak. heeee....

Kadang-kadang tercakap pasal orang lain kepada orang lain, sebenarnya niat nak bercerita je, tapi, tu lah, takut-takut cerita tu bawak kepada mengumpat n bla3...

Kita takut difitnah, tapi kadang-kadang kita tak sedar tingkah laku kita yang membuatkan orang cakap-cakap pasal kita.

Niat tak menghalkan cara. the sentences that's very simple, easy, perfect to understand.

Cakap kat diri sendiri sebenarnya nih. Bukan nak cerita pasal orang lain pun.

Berkawan dengan orang lelaki, rapat dengan orang lelaki, makan dengan orang lelaki. heeee....

Takut juga orang cakap, "apelah berdua2". Padahal kita tak de ape2 pun dengan dia. lebih2 lagi kawan2 tu non muslim. Rapat sebab kawan dan memang boleh bercerita.

Tapi tu lah kan. InsyaAllah cuba elakkan. Memang biasanya ada kawan lain teman, tapi kadang-kadang berdua jugak. huhu.

InsyaAllah tak buat mende yang bukan2. Kawan saya non muslim, tapi dia "ustaz" dalam agama dia. So, dia tahu jugak pasal islam. no need to worry.

But, man is always man. Hati-hati, berhati. (peringatan untuk diri sendiri dan anda)

okey. Tu je. adios! wasalam.




Thursday, 7 November 2013

Yakin pada diri sendiri





Assalamualaikum dan selamat malam.

Selamat untuk semuanya ye.

Bila cakap pasal keyakinan diri sendiri, ada sesetengah yang akan bangga diri " aku pandai buat ni, aku pandai buat itu" tapi ada juga yang "aku ni takde ape pun yang pandai"

Ramai yang melihat keyakinan diri adalah punca utama kita menjadi seorang yang hebat.

Betul! kenyataan tu tak salah sama sekali.

Keyakinan bukan terlihat pada rupa paras anda yang cantik, baju anda yang merelip2, kasut anda yang tinggi 2,3 inci, tapi keyakinan diri adalah terletak dari keperibadian yang anda tunjukkan apabila anda berhadapan dengan orang.

Secantik mana pun anda, tapi kalau gagap. its zero kakak. merelip mana pun baju anda, tapi cakap merapu, semuanya kosong...kosong...kosong...

Anda yakin, peribadi anda menarik. itu cukup.

siapa lah kita nak menyalah takdir rupa tak berapa nak cantik. dan siapa lah kita nak mengubah2 ciptaan yang Maha Pencipta.

Yakin pada diri anda. Pakai kemas, sopan, cukup syarat *if you are muslim*, yakin apa yang ingin anda cakap, dan anda tahu apa yang anda nak maksudkan sebenarnya.

Keyakinan sebenanrnya tercipta bila kita berani berhadapan dengan orang ramai. i'm so glad because i can do that. terima kasih tak terhingga kepada cikgu sekolah rendah saya Cikgu Siti Rohaya. of course i'm remember her nama. beliau yang bawa saya berani bercakap depan orang.

Pertandingan cerita, seterusnya, syarahan sekolah, dan menjadi pengacara majlis. Bukan senang nak cakap depan ramai orang. tak semua orang mampu.

Gagap for the first time? haha.wajib! tak gagap, maknanya anda ada extra advantage lah kan. *clap2*

Bukan cerita zaman sekolah rendah yang saya nak sampaikan.

Saya nak anda yang sedang baca. Yakin pada diri. Anda lihat cermin sekarang. Allah ciptakan anda sesempurna yang mungkin. Anda tahu di mana kemampuan anda. Jangan sesekali menangisi atau mengeluh kenapa saya tiada bakat macam orang lain. Bakat boleh dicipta. Kalau berkeinginan, anda usaha.

Saya bersyukur Allah beri saya peluang. Saya bukan YB atau MPP yang akan bertanding PRK di UPSI. Tapi peluang yang saya ada, saya nampak di mana kekurangan saya.

Yakin pada diri, anda ciptaan Allah yang paling hebat!




Monday, 28 October 2013

Suka Sangat Luah Perasaan kat FB.

Assalamualaikum.

Sering kita ingat kita lah manusia yang paling perfect *in fact, yang adooo* . Cepat sangat menundung jari dekat orang lain, sedangkan ada 4 jari lagi toing2 kat kita.. tak sedar kan? mane nak sedar, sibuk je nak cari salah orang *mohon terasa*

Kita suka sangat upload luahan2 perasaan kita dekat fesbuk *cek timeline lama2 jap, takut terpernah* adess. seharusnya, pernah lah.

Tapi, bila fiki2 balik. No need lah bebs. Untuk apa? takde pekdoh *faedah ye, bagi mereka yang bandar dan tak tau terms2 org kampong* ahaks. 

Kadang2, tangan ni gataiii jugak nak taip luahan2 perasaan kat fb. Tapi, fikir 2,3,4,5,6,7,8,9, kali. tak jadi, tak jadi. sebab

1) andai kata kita update " nampak salah orang je, salah sendiri tak nampak, cermin diri sendiri dulu, sebelum cakap kat orang lain."

- ok, dia mcm ni, kita x payah lah nak sebok2 bagai nak suruh org cermin diri dia. Kita dulu. balik pada kita dulu. Entah2 salah kita. *oklah, andai kata betul salah dia, helo! Cuba bayang, kalau tup tap tup tap, kita pulak buat kat org. tak ke orang suruh kita cermin diri kita pulak. nampak? setepek kat muka. amekaw!

- cukuplah kita tengok diri kita. diri kita pun tak sempurna awak oii. sehari dua lepas tu, kita pulak buat apa yang org buat kat kita, so hati2 berhati.


2)  nampak sangat kita ni ada masalah dengan orang

- betullah, kalau kita duk asyek update pasal nak marah orang, orang buat tu tak kena, orang buat ni tak kena, kita letih, penatnya hari ini, jagalah sikit perasaan orang lain. adess...ayat2 macam ni. bosan lah der..

- nampak sangat satu hari tu, kita ada masalah. chill beb. mana ada kerja senang. manusia ni beribu. perangai berjuta. macam2 karenah lah. bersyukur jumpa dengan orang2 mcm ni sudah. sebab ap? sebab dia mengajar awak tak menjadi spt dia, tapi, kalau dah dia baling batu sekali, awak nak balas 2 kali. baik x payah. awak lagi teruk lah jawabnye.

3) macam nak cerita diari peribadi pulak dekat orang kawan2 korang yg beribu2

-lepas tu adalah mulut2 longkang cakap kat aq. ' fb aq, dunia aq, tak suka block!" wah! artis sgt ayat tu awakk wei.
- untungla kalau ada kawan2 yg suka awak update status luahan perasaan. kalau sekali dua, tahan lah, kalau dah hmpir hari2.serious! anda memang org yg bermasalah. 

4) ada masalah, cukuplah Allah tempat kita mengadu.

- lepas tu ada lagi mulut2 parit yg akan cakap, bukan ganggu hidup kau pun. tak ganggu ko ckap? penuh timeline  wall aq dengan luahan perasaan ko. nak unfriend karang, friend kat luar, pe pulak cakap kat fb tak friend. so, kerana nak jaga hati, mata ni tahan jelah ye dengan luahan perasaan anda. 

- apa2 masalah, tadah tangan, Allah Maha pendengar. ok. Penat ke, budak tu buat kita ke, kita tak suka perangai org tu ke, cakaplah kat Allah, cerita kat Allah. :)


banyak lagi sebenarnya. cukuplah tu. *luah perasaan kat blog takpe pulak* . eh? ni medium *ayat mekanisme bela diri lah tewww* hahaha..

Korang kena faham, luahan perasaan dengan share pendapat tu lain sama sekali ok.
Lain, dan sememangnya lain. 

p:s/ daripada duk citer pasal perasaan diri yg xde berapa orang nak layan tu, baik korang citer sal doremon ke, ateromen ke..lagi best! lagendd skit. haha..

adiosss...

wasalam.








Monday, 21 October 2013

Program bertambun2 macam baju tak basuh seminggu

Assalamualaikum..

Cuaca hari ni, memang sedap kalau duduk tergolek atas katil, berselimut dengan toto (bukan berjudi ye) haha..kaki goyang kiri kanan...pergh! heaven.

Tapi, kalau rasa sedar diri tu banyak eseimen yang x siap, bnyk kerja yg tgh tnggu turn beratur..x payah lah nak fkir tidur sgt. 



Assignment knp x siap..mane x nye, bukak lptop, korak pertama fb, kotak kedua youtube, sampai kotak ketiga, blog...ada entry nak update, update dulu...dah guane..

tapi selain dari assigment, program bnyk woo. Untuk bulan ni, bulan depan..adoii..bnyknye..kdg2 tu, tgh buat eseimen, terfikir pasal persatuan jap..stop kejap..*konon2 ydp berkaliber* haha

takpelah, x penat pun, x stress pun, x letih pun, x merungut pun, xde cakap ape2 pun...

-______-


Palembang nak mai, Sarawak kata pergi. adios...




Sunday, 20 October 2013

LAGU SITI NURHALIZA YANG MEMBERI INSPIRASI

Assalamualaikum..

Lagu inspirasi. Hurm. Bukan senang nak cari tau. Lebih2 lagi lagu sekarang ni penuh dengan lirik2 cinta. Tapi sebenarnya, depend pada kita..kita nak tujukan lirik tu pada cinta manusia (kekasih, parents, siblings, friends), Pencipta sebab kita yang, menjiwai satu2 lagu tu.

Jadinya bila kita pandai pil piih lagu, maknenye kita ada citarasa sendiri lah. Sebenanrnya semua lagu tokti,  fav tau. sebab tokti kan my inspirer. ^__^

Ini pilihan saya..pilihan anda?




Tapi, ni antara lagu yang memang best kalau nak naikkan semangat atau mcm berkaitan betullah dengan diri sendiri (depend pada masa)..heeee..


Ok lagu ni lagu rancak dan lirik dia mendalam sgt.


ni kalau kita tgh marah2...muhasabah diri jap yek! 



dan ini lagu yang terbaru dan meletop2 kat radio sekarang.

Untuk Dato' Siti Nurhaliza, tq sebab pandai pilih lirik dan melodi yang memberikan inspirasi. Tq jgk sebab sentiasa menjadi inspirasi untuk saya. Perjalanan kita berbeza, tapi matlamat kita sama. 
*******

Ramai yang akan mempertikaikan kenapa artis dijadikan idola? simple je jawapan saya.

" Siti Nurhaliza ada kelas dia yang tersendiri. Selagi apa yang saya ambil dari dia yang memberikan saya semangat, kekuatan, dan tidak lari dari agama, tak salah rasanya. Setiap manusia ada kelemahan, dan kelebihan, tapi ingat, kelebihan kita bukan untuk dipratontonkan dan dibanggakan. Kongsikan. Saya ambil yang baik dari beliau, dan jadikan sempadan apa yang tak baik. Dengan gelaran #sitizoners, saya dapat kawan baru, terima kasih untuk beliau. Sejuta inspirasi untuk saya. Terima Kasih Kak Siti! 
*Rindu nak meet n greet* 
"


WATIKAH PELANTIKAN PERMOR SESI 2013/14

Assalamualaikum...

Rindu nak menaip kat blog. hari ni saya muncul. taraaaa....^__^

Alhamdulillah, hampir 2 bulan dah pegang tanngungjawab sebagai Yang Dipertua Persatuan Pendidikan Moral. Big responsibility, need big sacrifices. 

Minggu pertama masuk sem 5, ada 2 prog dalam satu masa. Prog yang memang dirancang, Potret Graduasi dan prog yang tiba2 dapat dari fakulti Pameran sempena Pesta Konvokesyen UPSI yg ke 15. Memandangkan amanah, kita buat.

Stress. haha. kan. manusia, x lari langsung dari stress. Sebenanrnya x stress pun mende ni, tapi, entahlah, hari tu, time tu, saat tu, rasa mcm erghh..kene buat 2 menda dalam satu masa. lari sana, kena pegi sini pulak. Minggu pertama, dah nangis. adoi. malu je. dahlah nangis depan Dr Sam. tapi tak lah nangis teresak2. situasi dia macam sebak. kah3 *malu bila fikir semula*

Majlis pelantikan dibuat awal, satu sebab ialah kami nak Dr Sam ada. Lepas je tau Dr Sam nak pergi Haji, terus kami tukar tarikh dan awalkan dari yg dirancang. Memang macam kamikaze sungguh. Less than a week kami buat persiapan. Alhamdulillah, dipermudahkan Allah sgt. Walaupun ada masalah tempat pada awalnya. 

Yang penting, majlis berjalan lancar. Dekan cakap nak dtg time tgh hari kami tanya dia, last2 x dtg..sob2. Dr Ratu datang, Prof Chang datang, En Azan datang, Dr Sam n his girlfriend datang *tapi lambat sikit* haha..tak kesahlah, terima kasih Dr Norliza sebab datang. * lompat bintang* Haa, akhirnya Dr Sam tunaikan janji dia nak bawak wife dia. hari tu time dinner last sem, Dr cakap nk bawak, tapi x bawak pun. 

******

Kalau orang tanya saya, apa lah harapan saya untuk PERMOR kali ni. Jwapan saya, jawapan simple je. Apa kemampuan saya, keupayaan saya, apa yang saya boleh sumbangkan, saya akan buat sehabis mungkin saya. Kejayaan, kemenangan, , keseronokan, dan hubungan kekeluargaan tu yang penting. 

Mana ada seorang ketua tak nak kan kejayaan. Semua nak. Macam tu jugak saya. Mungkin kelemahan saya, ialah kelebihan org lain. Jadi kejayaan tu bukan terletak pada saya, tu semua pada kerjasama dan sokongan setiap ahli. 

Apa yang paling saya nak cakap sangat dekat depan semua ahli PERMOR ialah, terima kasih untuk peluang yang HEBAT ni pada saya. When i was semester 1, i never expected i will be a YDP of Permor. Tapi tulah kan, perancangan Allah. Dan bila saya yg mnjadi YDP pertama perempuan, its quite tough to me. I'll try my best, and i'm trying so hard actually. 

******
Untuk semua exco, harapan saya satu je. Ada rasa tanggungjawab dalam diri. Kalau takde tu dalam diri anda, anda akan anggap memegang jawaatan ni mudah, sekadar dtg meeting dan jalnkn kerja sbgi ajk2 prog. It's more than that actually. Sama2 cuba naikkan nama persatuan, sama2 usaha untuk memperbaiki apa yang kurang, dan sama2 untuk membantu antra satu sama lain. 

Doa saya, semoga Barisan Kepimpinan PERMOR Sesi 2013/14 mampu menjalankan tanggungjawab ni sebaik mungkin. Selagi kita diperlulakn, kita buat lah sebaik mungkin. Peluang ni, tak mungkin akan ada untuk seterusnya. 

Macam serious je kan entry kali ni..haha.. taklah., jom tgk gambar time majlis tu..see ya! adois



Penyerahan lantikan

Bacaan ikrar

Sesi Fotografi

Bergambar dengan pensyarah
En Azan, me, Dr Norliza, Dr Sam, Dr Ratu, Prof Chang tgh ckp phone..hu2

Lagi. Ingatkan nak bergambar dengan Dr Sam dan Dr Norliza je, sekali semua pulak nak join.
 -_-

besties...

next ydp..:)

Rakan seperjuangan. terima kasih korang datang bagi sokongn. muahx..x0x0
lepas vip balik. sesi serbuuuuuuuuuuuuuuu...............


Amanah. InsyaAllah akan buat sebaik mungkin. amin.

Friday, 27 September 2013

Jaga Hati Orang

Baguslah..

Hidup aku ni, asyik kena jaga hati orang je..

Orang boleh buat sesuka hati...

Tapi yang tetap salah, ialah aku...

Bagus manusia ni,

Suka tunding jari kat orang lain,

Dia tak sedar, ada 4 jari lagi yang sedang tuju kat dia sendiri..

Jangankan nak mintak maaf,

Oh man..

Tapi,

Takpelah,

Allah tak akan membebani hambanya selaras dengan kemampuan hambaNya sendiri.

Aku redha, kalau ini fasa2 kehidupan yang aku kena terima.

Tuesday, 20 August 2013

Lagu Raya Pilihan

Assalamualaikum...

Kalau time raya, tak dengar lagu raya, memang tak sah! yelah, tak raya pun dengar lagu raya, apatah lagi lah kalau time raya, lagi, lagi, lagi lah dengar kan?

Ok, kalau cakap lagi raya favourite, helo2....confirm2 lah semua lagu raya Datuk Siti Nurhaliza,...kata #sitizoners....haruslahh weii....haha...

Ok, tapi, dalam favourite tu, mesti ada ayah kepada ayah punye fovourite. haha..over sgt tuh.! jadi, pilihan saya untuk lagu raya yang Datuk Siti NUrhaliza punya...*tokti punya dulu tau.* haruslah  tempat pertama..jeng3..

                                                               ANUGERAH AIDILFITRI



lagu ni, pergh! kalau tak dimainkan time raya, time puasa...selepas raya pun mmg tak sah. lagui ni dia rancak kan..no sedih2 lah weih, raya nih...lagu raya kedua..hurm...mestilahhhhh

NAZAM LEBARAN


lagu ni, kalau kat radio tak keluar, radio tu memang..memanggg.....korang sambunglah sendiiri...jom layan. Nazam Lebaran memang syok! Ok, utnuk lagu raya dari tokti, 2 jelah, sebab ikutkan nk letak sume, tapi sian pulak kat yg lain...hehe..

Ok, untuk lagu raya pilihan, pilhan semua lah saya rasa. antaranya.,

AIDILFITRI


lagu ni memang tip top! memang terbaik. tak cam lagu mane? ok, klik sekarang!

next..

SELAMAT HARI RAYA


ok, lagu ni yg oroginal tetap d best! sekarang ni kan ramai dah yg tukar melodi sikit. tapi yg orginal jugak lah terbaik weih....dengar lagu ni je, kompem badan nak *gedik sekali..haha

next!
 

SUASANA HARI RAYA



ok, lagu anuar zain dan elina ni, tak payah cakaplah..memang tip top debabom! dari x lahir, sampailah besar cenggini,,, ini punya lagu raya, banyak terbaikkk wooo.

n d last but not least..

SATU HARI DI HARI RAYA


ok. lagu M.Nasir. tak payah ulas lebih. dengar jelah. mesti baru rasa, selamanya2 raya..*hiperbola sangat ..haha

dan yg terakhir.....
lagu ni mmg best kan..sume tau..tapi lag best kalau datuk siti yg nyanyi..haha...*hey, AAK, ade aku kesah? biarlah...walaupun lagu ni dari Allahyarham TanSri P.Ramlee, tpi sy nk korng dgr versi tokti punye....*datuk ct anda memang hebat!

SUARA TAKBIR




Dan, sebenarnya masing2 ada fav masing..bnyk lagi sebenarnya lagu2 raya yg meletop. seperti, balik kampung by allahyarham sudirman hj arshad, sesuci lebaran by siti nurhaliza *siti lagi* haha, dari jauh ku pohon doa by allahyarham sudirman hj arshad juga, seloka hari raya by uji rashid dan hail amir, dan banyk lagi lah...

Dan satu kebenaran yang tak boleh anda semua nafikan, lagu2 raya lama, tetap menjadi pilihan sampai bila2...apatah lagi kalau datuk siti yg nyanyi kan...haha....^^

adioss! wasalam..:) Selamat Hari Raya!

Saturday, 17 August 2013

Annual Dinner PERMOR 2013


Assalamualaikum......
Selamat Hari Raya!
'hai selamat hari raya, aidilfitri mulia, ampun maaf dipinta, mensuci hening dosa, sila jamu selera, dengan bermacam hidaaaaangan, pilih yang mana suka, sila janganlah segaaaannn...' 

rasa mood raya lagi tak? giler tak! baru 10 raya kot...hehe...tapi, sorry to say, not interested pun nak bercerita pasal raya, ha? awatnyee..? nak citer apenye, raya tak habes lagi..lekkk luu...^__^

Saja je nak citer pasal zaman sem4 dulu...sob2...dah nak masuk sem5 dah, cepatnye masaaaa! takpe..life must go on bebeyh! haha...

Buat julung kali pertamanya, Persatuan Pendidikan Moral ( PERMOR) buat Annual Dinner. Mampoo? haha..mula2 bila ydp cakap (abg sabree) ni first time tau kita buat dinner. pane juga time tu..pane? ape tu? blurrr...blurrr...tak payah bandar sgt lah tak tau word 'pane' tu..ngeh3..

Oklah, memandangkan time tu saya jadi pen s/u, ikut jelah cakap ydp kan..walaupun kadang2 bnyk derhaka jugak kat ydp tu..haha...

Fuhhh...serious! bila mende first time, kalau boleh kita nk perfect tau. 'kalau boleh' hehe...tapi mane ade bnde yg sempurna weih...ade je yg kurangnye, x kurang kat sini, kurang kat sane..cenggitulah..

Dipendekkan cerita, kerana kehebetan senior saya yg sgt meletop debabom, dewan tu nmpk lah hidup. Walaupun simple, tapi, still ok ape.cantik, yg penting kreatif beb...sume bahan yg terpakai..haha tisu, kertas, ranting kayu, baldi, sume lah bantai je, btw,  terima kasih senior! 

Dan part yg paling penting saya nak citer, time saya kene bagi ucapan tu, alah, pengarah program, kenelah cakap seperenggan dua, walaupun sebenarnya nak dekat 10 perenggan jugak cakapnye..baru je start ucapan terima kasih kepada pengerusi majlis, hujan mencurah2..haha..sambung ucapan penghargaan pada pensyarah yg datang, terus hujan lebat...hahahha...dahlah mic tak brp kuat time tu, yelah, kita x expect pulak hujan turun, sekali hujan turun, dah mic kedengaran agak slow.., dan sebnrnye saya memnag nk tergelak atas pentas tu, sbb x boleh bla hujan tibe2 turun...hahha...tapi xpe, saya percaya, hujan rahmat itu telah memberkati majlis kami, insyaAllah..*ayat cover line kah? ehh! xdelah...betul apee...hahah*

Dipendekkan cerita lagi, majlis tu dinner kan, santai2..xde ape yg formal sgt. Mula2 mmglah formal, lama2 tu dah x formal lah..bestlah, sebab pensyarahh2 macam artis dah weihh...pergi satu meja ke satu meja, bergamabr, bergambar, berborak, bercerita, berkongsi pendapat, senior, junior, exco dan bukan exco, bergabung, berkumpul, dan kami pada malam tu mmg happening. A big family of permor! terima kasih untuk itu. 

Kesimpulannya, objketif program tu tercapai. Saya memang nak kan suasana tu, hubungan pensayarh dan pelajar tu penting. Sebab tak adil rasanya, hanya exco sahaja yang pensyarah kenal, student lain pun deserve untuk itu, sebab mereka jugak ahli, jadi sebenarnye, ni salah satu cara untuk ke arah itu.:)

Jom tengok gambar! tak payah nak membebel bnyk sangat..heeee..:))


masuk dewan, terus mintak mun snap pic ni, sbb tau kalau dah hbes mjlis, belon mesti nth ke mane...^^


ini rupenye housemates den buat kat rumah sebelum ke dewan...ohohoho

my housemates yg supprotive! 


fisrt time ever duduk kat meja vip, sumpah x boleh sentuh makanan.minum air je, malu wei !hahaha

abg sabree, dr sam, kak mas, me, kak nik..

abg sabree, kak nik, kak mas, prof ratu, me

abg sabree dan kak mas yg memang sntiasa support saya, sntiasa bagi advises, tips, kak nik pun same, tp xde pulak pic kami 4 org..huhu 
cousermates n d seniors! 

us and lecturers!

kenangan bersama barisan kepimpinan permor 2012/2013 bersama pensayarh..

lepas post moters......hehe...
InsyaAllah, kalau PERMOR 'kaya' skit nnti, tahun depan, dinner kita buat kat hotel kat KL k....saya cuba sahut cabaran Dr Sam.! *genggam erat tangan* haha...;)))

adios! wasalam..:)

Friday, 19 July 2013

kerana nama

:::: Assalamualaikum..

" kak airen! mak kak airen dah datang!" jerita mariatun dari bawah panggil2 aq yg sedang kat atas bilik.

mak? aik? kenapa mak pulak datang? kata nak suruh uda (mak sedara) yang amek.?

" jap!" sambil telek2 kat tingkap..

" mane mak kak airen?" aq tanya balik, sebab tak nampak pun.

" tu......" mariatun tunjuk ke arah susuk tubuh yang macam muda je..

" mak sedara kak airen lah..ok2, kak airen turun, cakap kat makcik tu sekejap" cepat2 aq turun, sian pulak uda tunggu.

sebelum sampai kat bawah, aq ditahan mariatun, (budak yang jerit2 nama aq tadi).

"kak airen nak tau, makcik kak airen tunggu lama dah. saya lama dah lama." muka bersungguh

" pastu? knp x panggil kak airen?" muka pelik

" makcik kak airen x tanya kat saya pun, sebab saya nampak makcik kak airen cakap ngn budak form1, ingatkan budak tu dah panggil, saya pun diam jelah, pastu lama2 saya tengok, anak dia tak turun pun, saya tanyelah budak tu.." makcik tu cari sape?" budak tu cakap " makcik tu cari surayya, saya tak kenal kak surayya tingkatan 5 yang mne, kak maria kenal? " 

"pastu?" aq x sabar nk dgr cerita seterusnya.

" pastu saya pun fikir2, eh, rasanya kak airen tu, name dia airen surayya, takpelah, biar kak maria yang panggil kak airen, ha! camtulah ceritanya kak airen, budak form1 tu tak tau nama kak airen ada surayya, tu yang lambat tu, naseb baik saya tanya, kalau tidak, sampai sudahlah makcik kak airen tunggu kak airen."

" hahaa, chehh...budak form1 tu x tau nama kak airen ada surayya. sadiss sungguh, takpelah maria, naseb baik awak ada, terima kasih banyak2..tak tau nak gelak ke nak sedih.haha" aq pun bersalaman ngn maria sebab cuti kan, dan terus pegi kat uda.

" aireennnn...penatlah uda ni tunggu" dengan sebutan "airen" yang ala2 mat salleh.

" uda soryy, saya tak tau pulak uda datang awal dah, pastu budak form1 tu tak tau pulak nama saya ada surayya. tu yang lagi lambat tu, puas budak form1 tu mencari."sambil jalan2 menuju ke kereta.

" itulah, uda pun baru tau nama awak ada 'airen', kalau tak uda tak panggil pulak surayya."

ha? uda tak tau nama aq ada airen kat depan?

"seyes lah uda tak tau nama saya ada airen?" bersungguh jugak aq tnya.

"mane uda tau, ingat surayya je" 

sakan kitorang gelak. hahahhahhaha

dalam kereta, uda duk perli nama aq je airenn...kak airen...hahhahaha...

pastu aq cakaplah, " kalau kat kuantan ni, orang memang tak panggil saya surayya uda, orang panggil saya airen, bandar sikit." ada unsur2 riak di situ okey.

uda aq gelak je..kata uda "mengade" hahahhah

sampai je kat rumah uda, satu famly dah berkumpul..sebab hari ni ada makan2 famly, mak ngn abah pun baru sampai dari rompin, berbuka puasa ramai2 satu keluarga memang seronok. dan yang paling seronok, masuk2 rumah, uda terus cakap kat dalam rumah tu

" kita ni penatlah duk suruh panggil suraya, surayya, takde orang tau pun surayya, orang sume panggil aireeen, airenn,," dengan gaya agak mengejek jugaklah uda aq buat. semua gelak. acik pun cakap *mak sedara aq jugak* 

" memanglah, Ya dah cerita, orang tak panggil dia surayya kat sekolah tu, orang panggil aireeen..*dengan gaya mat salleh jugak* " seronok makcik2 kenekan aq..hahhaha

" lah nama Ya ada airen ke? " soalan dari andak aq *makcik aq yg lain lagi*

*** hahahha....habesss, semua tak tau nama penuh aq, kat sekolah orang tak tau nama surayya, kat rumah orang tak tau nama airen! pengsaan...hahaha...mak pun explain lah kat makcik2 aq tu, baru depa tau nama aq yg sebenarnye..

                              AIREN SURAYYA BT KHAIRU ANUAR


::: itulah ceritanya, haha....kan! entahlah, tak sangka cenggitu...sob2..pengajarannya, nak memperkenalkan diri nanti, jangan lupa bagi tau nama atuk, moyang sume bagai..haha...^^

Friday, 12 July 2013

Cukupkah kita?

::: Assalamualaikum

        Cukup sempurnakah kita untuk menilai pahala dan dosa orang lain? Kalaulah pahala dan dosa tu boleh nampak, jangan sampai ianya buka aib kita sudah. Tak salah kalau kita nak ambil tahu hal orang, tapi perlu ke sampai kita memperdagangkan cerita2 orang lain? Cukup untuk panduan dan sempadan diri kita sebagai munasabah diri pun ok.

         Peribadi seseorang itu bukan sahaja diukur melalui fizikalnya, pengetahuannya, perilakunya, tapi peribadi seseorang itu lebih diukur melalui kata-katanya. Buruk kata-kata, biarpun cantik rupawan, bijak menawan, tapi kalau kata-kata buruk, anda KOSONG. Kata-kata disokong oleh akhlak kita. Kerana akhlak kita lah, kita disanjung dan disayangi. 


              Tudung labuh sampai ke kaki pun tak guna kalau mulut tak pandai nak jaga, kopiah made ni makkah pun tak guna kalau mulut asyek menyakiti hati orang lain. Pandang dari sudut positif, fokus saya bukan kepada mereka yang bertudung labuh dan berkopiah, ianya cuma sombolik. Menggambarkan, apa yang kita sarungkan bukanlah pakaian peribadi kita, tapi akhlak kita yang menceriakan apa yang kita pakai. 

        Siapa lah saya kalau nak dibandingkan dengan ustazah-ustazah, ustaz-ustaz. Saya ni diibaratkan bayi yang masih dalam kandungan ibu. Ada kalanya rasa takut nak keluar dari kandungan ibu, takut2 kelahiran saya disalah ertikan. Selagi pelbagai medium  boleh saya keluarkan pendapat dan pandangan, tak salah untuk saya menulis rasanya. Jangan mudah membuat penilaian dengan pakaian fizikal manusia. Siapalah kita kalau tiba2 mereka berubah dan menjadi lebih baik dari kita. Pastinya kita jadi semalu yang tidak berani lagi mempamerkan wajah biarpun disentuh berkali-kali.

         Kiasan dan perlian berbeza. Jangan salah anggap. Ambil cermin, pandang diri kita. Sempurnakah kita? Yakinkah syurga itu milik kita? Betulkah cara kita selama ini? Sikat balik rambut kita. Betulkan balik bedak2 yang comot di muka kita, supaya kita tidak malu untuk bertentang mata dengan mereka. 

                                                        Jaga Diri, Hiasi Peribadi
                                           
                                                                        -ASSN- 

Kerana kuasa

::: Assalamualaikum


        Harap-harap semuanya ok lah yek! :D

        Semenjak 2,4,6,8 menjak ni, saya memang tgh layan drama korea  "Jung Ok Jank". Cerita ni sangat2 best! , mengisahkan tentang seorang raja yang jatuh hati pada golongan hamba dan pada waktu yang sama dia cuba menjadikan kekasihnya itu seorang permaisuri yang kalau diikutkan sangat mustahil untuk seorang hamba menjadi seorang yang berketurunan raja. Dengan menggunakan kuasa yang ada, Raja mampu mengubah segalanya.

        Hurm, kuasa. Zaman sekarang kalau bukan kuasa yang mereka cari, pastinya harta yang kedua. Tak boleh hidup ke kalau takde kedua2nya? Kalau di zaman ni, jawapannya YA. Tapi, kita kena ingat, sesuatu barang itu berharga bukanlah terletak harga dan kualitinya, tapi kerana situasi yang menyebabkan barang itu berharga. SETUJU?

        Apalah sangat air masak di depan mata kalau di sebelahnya ada jus oren, sirap limau ais, teh ais pun boleh jadi. Air masak tak dilayan pun, apatah lagi nak pandang. Tapi kerana situasi, air masak boleh jadi sangat2 penting dan disayangi ramai apabila berada di padang pasir yang jarang2 dan mungkin tidak sesekali untuk jumpa air. Jangan cakap air masak, kalau jumpa air paip time tu pun berharga sangat. TAK GITU?

      


        Hebatnya orang yang berkuasa. Apa yang mustahil berlaku, sekejap je boleh berlaku. Hebatnya orang berkuasa, belum petik jari dah dapat apa yang diinginkan. 

Tapi lemahnya orang yang berkuasa kalau dia tak kenal Pencipta Kuasa tersebut.

       Dipendekkan cerita, dunia yang kita cari, nikmat dunia lah yang kita dapat. Tapi kalau kita cari akhirat, sekaligus nikmat dunia kita dapat, nikmat akhirat pun kita dapat.
* dah yang bebel2 kat atas tadi tu ap* haha...tu kiasan je..saje nak panjangkan entry.lalala~~~

      One more! Sentiasa bersangka baik. Tapi, biarlah bertempat, takut kerana sikap kita yang terlampau baik, ahli sihir  lalu di depan mata pun dikatakan, bidadari turun dari langit. heeee...:D


                                                                    - ASSN-

Thursday, 11 July 2013

No Caption 2

::: Assalamualaikum


          Di facebook tadi, sempat jugak saya share my own opinions tentang kos pengajian yang kita pelajari di universiti masing-masing. Ingt lagi waktu saya chatting dengan member saya, dia lelaki, dia lulusan STAM jugak, dan sekarang dia belajar di USM, dan dia amek kos macam akaun kalau x silap. Borak punye borak, sampailah point utama, tanya result final exam, dia tanya saya, masa tu sem 1, kebetulan result saya ok time tu, dan result dia pun not bad jugak, cumanya....apa dia cakap? 

      " Bolehlah, ko belajar Moral je, senang, bahasa Melayu pulak tu, ape susah, patutlah pointer tinggia , aku dahlah BI, kira2 lagi, susah lah nak score"

Dalam hati, rasa panasss jeee.....senang kau cakap..dush!

     Mentaliti orang yg sokmo lah fikir subjek Moral tu senang. Ok, senang cerita macam ni, nak bagi analogi, takut tak kena, so..x payah analogi sgt..

      Bila awak memlilih untuk sesuatu perkara, dan awak dapat apa yang awak nak, awak perlu terima tanpa mempertikaikan apa yang orang lain dapat. ayat mudah, ko dah dapat ko punya, ko nak sibuk2 hal org lain pehal?? ha...fahehmm  kann..

     Saya memang betul2 tak suka dengan orang yang  mempertikaikan kejayaan orang lain? ko yang pilih kos tu.. bukan orang lain, ko yang tetapkan..*ok, ayat dah kasar skit nih* kenapa ko nak cakap bukan2 pulak bila org lain dapat lebih? alasan BI? heloo...sekali ko dah masuk perangkap harimau, ko kena terimalah apa yang si harimau tu nak buat, ingat boleh lepas macam tu ja? x kan sesekali..

       Sebab tu saya sangat yakin dengan diri saya yang saya tak mampu nak ambil Bahasa Arab sama ada sebagai major atau minor saya. Betul! bila kita dah mind set kita dah cakap tak boleh, automatik minda luar sedar kita akan mempengaruhi apa yang kita akan lakukan. Saya belajar bahasa Arab hampir 7 tahun, dan kalau ikutkan logik, kenapa saya tak boleh teruskan hanya untuk 4 tahun je lagi? tapi, saya ada jawapan yang sangat kukuh.



       1) Saya nak keluar dari kelompok zon selesa saya. Saya tak rasa, saya cemerlang dalam Bahasa Arab selama ni *sek men* adalah kerana saya sudah mahir dalam BA.
Bahasa Arab saya sgt lemah, dan sebenarnya, ustaz dan ustzah yang buatkan saya nampak sgt hebat dalam Bahasa Arab. Sebab saya tahu macam mana cara pembelajaran di universiti, saya terus decide untuk tidak mengambil risiko itu.

       2) Tak bermakna saya tinggalkan Bahasa Arab, saya tinggalkan segala ilmu agama Islam yang saya pernah pelajari. Disebabkan ilmu agama saya masih lagi ada, jadi saya tahu apa yang baik, apa yang tak baik, apa yang harus, dan apa yang makruh. 

      3) Saya selesa menjadi diri saya sendiri. 

        Angkuhnya saya kalau saya mengetepikan Bahasa Arab yang menjadi sumber pendidikan saya sehingga saya dapat masuk universiti kerana saya belajar Bahasa Arab. Saya tak pernah pun berniat nak tinggalkan bahasa ketiga saya selepas bahasa inggeris. Saya memang nak mahir bercakap dalam BA, dan sebab itu saya berazam kalau saya dapat MUMTAZ dalam STAM dulu, saya akan belajar di Al-Azhar Mesir, tapi..takdir tak menyebelahi saya, bukan Jayid Jiddan tak layak untuk kesana, tapi saya yang rasa diri saya  tak layak ke sana. Percaya dengan ketentuan Allah, saya redha di mana saya berpijak sekarang.

         Senang cerita, saya tak pernah menyesal dengan pilihan saya. Cukup sempurna.

                                                                          - ASSN- 
       

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...