geng bloggers

Wednesday, 5 September 2012

12 Sifat Sahabat Sejati

Alqamah berpesan kepada puteranya mengenai sifat sahabat. katanya , "Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat denagn seseorang, pilihlah orang yang mempunyai sifat berikut:



1) Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungimu

2) Jika engkau rapatkan persahabatan dengannnya, dia akan membalas baik persahabatanmu

3) Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantumu

4) Jika engkau menghulurkan kebaikan kepadanya, dia akan menerima dengan baik.

5) Jika dia menerima bantuan daripadamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan itu.

6) Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, dia akan menutupnya.

7) Jika engkau meminta bantuannya, dia akan berusaha membantumu.

8) Jika engaku berdiam diri ( kerana malu untuk meminta) dia akan bertanya akan kesusahanmu.

9) Jika engaku berkata kepadanya, dia akan membenarkannya

10) Jika kamu ditimpa bencana, dia akan berusaha meringkannya.

11) Jika engkau merancang sesuatu, nescaya dia akan membantumu

12) Jika kamu berselisih faham, dia akan lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.



p/s ; tak susah nak dapat, asalkan kita yang mulakannya dulu..:)))

Thursday, 9 August 2012

kita cari

:::: assalamualaikum...alhamdulillah...akhirnya kita dah smpai ke malam 10 akhir ramadhan...:)) semoga ibadah kita lebih bertambah dan kita akan lebih berusaha untuk mencari malam yang terbaik dari seribu malam iaitu lailatulqadr..

:::  Kata sesetengah ulama, Lailatulqadar berlaku pada satu malam tertentu seperti malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama kerana ada hadis Bukhari dan Muslim yang menceritakan Lailatulqadar berlaku pada malam tersebut sehingga Rasulullah::: sujud dan dahinya yang mulia masih berlumuran tanah pada malam itu. Ada sesetengah ulama, tidak menentukannya secara pasti dan ada juga ulama terutama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari permulaan puasa.

Menurut mereka sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari :

Ahad atau Rabu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29.

Jumaat atau Selasa Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-27.
Khamis = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-25 Ramadan.
Sabtu = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-23.
Isnin = Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-21.

Demikianlah kaedah yang diguna pakai oleh sebahagian ulama termasuk Imam Abul Hasan r.a. Tegas beliau: Aku tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar tersebut dengan menggunakan kaedah ini.
Tanda Dan Alamat

Tanda dan alamatnya adalah banyak, antara lain malam itu sendiri berlalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahasa dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi. 

Quoted from ILUvIslaM..

::: jadi janganlah kita hanya mencari satu malam sahaja..bahkan kene berusaha tiap2 malam bagi mencari malam yang terbaik ini...:))

Sunday, 29 July 2012

tibe2 teringat,,,@_@

::: assalamualaikum...fuhh...arini, Allah duga sya sikit...selesema maaa~~~ haiyaa...mnyak susah woo...sakit hidung....time solat tadi pun, adoi segan je kat makcik sebelah...so, lapan rakaat balik..huhu...
::: semalam, saya teringat2..bukan teringat ap,  cikgu saya, cikgu sekolah men saya dulu, cikgu radhiah x sihat, kene thn kat wad...jadi saya teringatlah yg saya pun pernah kene tahan kad wad..so sad..:((


::: alkisahnya, time tu sy form 3, sy mmg duk hostel, so mase tu minggu pertandingan bilik2 lah...ditakdirkan saya masuk pertandingan syarahan..fuhh...mmg lah..naseb bek mng, mng lah tmpat kedua, kalah dgn akak form 4, sob2..:(( nak dijadikan citer, maybe selang 2,3 hari *if i'm not mistaken* mase tu, kami punye mudir *pengetua* nak pencenlah..so, habes je majlis tu, perut saya meragam..


:::: mmg dah terguling2 atas katil dah...junior sblah saya tnye,.' k.airen ok x ni? g study x?' x pelah, pegi h dulu' enol pulk : erin, nape ni? ' x tahu...sakit beb..' kawan sy ni pun mengadu kat akak form 5, ketua bilik  kitrng lah, mse tu ad akak yg mmg concerned lh kat saya, k.najah...mmg dye lah yg airen ni, airen knp? sakit ap?


::: pastu, depa pnggil warden kan..dipendekkan cerite..*sbb kalau nk crita, mmg bnyk* saya pun dibawak ke hosiptal..HTAA lah kan..mne ag..k.huda n k.najah lah yg teman saya..spnjg dlm perjalanan mmg nk muntah smpai2 je kt depn pintu HTAA, saya munth kt depan pkguard..huhu...


:::: mmg lme giler time tu, dari pkul 3 smpai pkul 6 sy x kene pnggil2 lgi..pstu akhirnya dipanggil jugaklah kan..yg saya tahu, dr cucuk saya..yg lain sy x dgr, sbb mse tu mmg sakit giles...jumpe dr pun muntah...pastu, sy suruh k.najah n k.huda balik dulu..sbb depa puasa time tu, nnti mlm dtg balik...*time tu sy dah kene thn kat wad sementara*mlm tu dhlah pertandingan tilawah, sy mmg smngt nk supprt kawan saya oley, tp nkbuat cmne...:((


:::: pastu dah kene cucuk tu, tidurlah kan..smpai lah sy x sedar ustzh hana n cikgu siti dtg, dr ckp sy x bleh balik, sy kene tahan wad..pstu dr ckp saya dah  kene apandiks! gulp! mmg terkezuttt gilerss...rasa mcm nk nanges, tapi cover..time tu, k,najah dah mmg bawak baju spare tuk saya, mybe dr dh bg tau ustzh awal2..pastu, kene lah tukar wad..naiklah wheelchair tu..ngeh2...ustzh beli mkann..tapi mmg x leh masuk...kosong!


::: mlm tu, mmg tidur sorang lah...lepas depa tlg sy tukar bju hospital, depa pun kene baliklahkn..dah nk dekat kul 12 mlm mse tu, x kan ustzh nk teman kot..sekolah kot esok, pastu lps semua balik...mmg saya sorang2..pandang kiri, tgk sorang kaki kat atas, tgk depan, sorang mcm ni..haiyaa! aq kat hosiptal!!!! ::(( tgh2 mlm, dr dtg, nk cucuk ubat kat tett! hurh!


::: dipendekkan citer esoknye..mak x smpai lagi, abah smpai dulu, sbb abah keje kat pekan, mak kene lah mintk cuti dulu...tibe2..dr dtg, bagi saya baju..suruh salin! helo!! tgn satu dah kene masuk air..mane boleh salin satu tgn je..dahlah, x sedar, smpai cucuk air tu dah jadi cucuk darah..mmg sakit..sya jerit..nurse!! nurse pun..adik...knp lah mcm ni...mase nurse nak masukkn balik darah tu..pergh!!!!!!!!!!!!!! mmg sakit...


::: pastu, dah siap tu..sy pun tetibe nanges..cmne nk pakai baju ni...sob2..:(( dijadikan citer, makcik sebelah tu pun tlg..ohhh sedih gilerss time tu..dipendekkan citer lagi.dah siap mkcik tu tlg..abah ckp..sabar..xde penye x saket pun..*terus meleleh* tibe2..dr dtg, siap bwk alh, yg katil bergerak tu..'adik nak kene bedah ni' ha????????? 'bedah dr'??? yelah..adik tak tau ke? saya pun..erm...angguk je...*mmg sengal! cmne aq leh x dgr lah smpai dr dah pesan pesakit yg bernama airen surayya, anda berpuasa selama sehari..*patutlah, time pesakit lain makan..aq xde pulak nurse yg hntr mknn..rupenye kene pose..nseb baik saya x mkn ape2..sbb mmg x larat...say pun dgn redha, baring jelah atas katil tu..abah ikut jelah smapi bilik bedah..pastu...yg plg best! dah lepas bedah..time dr nk kejutkan..


" adik, bgn...bgn...dah siap dah ni.." aq terpinge2...yelah, effect bius..ha? ha? ha? bgn...adik dah siap ni...sedar ke belum ni...erhhh~~~ nk dekat 10 minit baru normal..ngee...yg x leh bla..pesakit sebelah tu... dr kejutkan dye.. 'adikkk bgn...adik tau tak kat mne ni? budak tu dgn yakin..'tahu, kat rumah ni..' dr tu gelk je...fuyoo~ haha~ lebih teruk pd aq budak ni...hoho...dah siap bedah tu..abah ada kat luar..mmg x terckp ap2..sbb lemah..smpai kat katil aq..mak!! *terus meleleh lagi*...mmg sedihlah...x leh bla...mak teman lah kan anak dara dye yg sorang ni...tidur bawak tikar kat bawah..mmg sedih mse tu..pastu mk pun mintak tukar lah esoknye..bilik yg 4 org satu bilik tu..


::: saya tgk sorang tu, breast cancer, sorang lagi, mata sebelah x berfungsi,sorang lagi, makcik sakit tua.. saya? apendiklah!huhu..pastu ustzah dtg, sedara2 dtg..aiyooo..time tu mmg macam makciklah...dgn serabai nye..pakai baju hijau nye..makn buburrr je memanjang...saya x thn...saya mintak keluar wad awal..mak x kasi..saya ttp nak..pstu keluarlah awal..


::: keluar wad, sy duduk kat rumah mak sedara dulu..tibe2 *ya, ni kwn awak tepon ni* kawan2 sy kalau tepon, mmg dyrng call abah saya..*airen! ko kat wad mane?? kitrng nk melawat ko nI?? ' saya mase tu..alamak! " beb! aq dah balek dah.." airenn!! kitrng smngt nk melawat ko, siap bwk buah tgn lagi..' ' aq saje balik awal..x larat'..' lah yekkee. ustzh ckp ko lme kene thn, tu yg ktrng nk melawat " ' mmg lame pun, tapi aq mintk keluar awal' 'ooo.xpelah..' *sian kat enol ngn she'..huhu...


::: jadinye, apa yg saya leh cerite..mmg saya x sngke langsung saya kene apendiks! u know what? dr kata, nseb bek awak cepat dtg hospital..sbb apendiks awak dah nk pecah sgt dah..kalau x awak ni dah...ma** * ha??? fuhh! thnks god! i'm still alive! credit thnks to ustzh hana, cikgu siti, k.huda, k.najah smualah smualah..kalau x...uuuu


::: saya cuti seminggu..tmbh dgn cuti seminggu bulan 3..jadinye 2 minggu saya cuti..balik asrama tu...mmg saya jadi tarikanlah..smua nk tgk saya punye kesan bedah, smue tnye pasal mcm mane...mmg best citer kat depa...kelakar! dyrng smngt dengr...huhu...


::: korang pernah ke dpt tidur kat wad?? haha! x  pernah kan?? rugi! x pernah rasa mknn hospital! haha! :p





Friday, 27 July 2012

meronta2!

:::: saya masih lagi merayu dgn abah! merayu dengan along! merayu dgn mak! merayu dgn semua lah!.....hohoho....


::: mak ckp nak ikut...nak teman...eh??? mak kdg2 beri harapan palsu..huhuu....tidakkkkkkkkk!! harap2 mak ckp betul2...tapi....mak x kan nak berspemit2 jmpe ngn tokti?? aik??? tak tau..kesian lak kat mak...^^


:::: dilema! baik tidur!

Thursday, 26 July 2012

agak-agak berpeluang lagi x? hurm....

::: assamualaikum...fuhhhh~! dilemaa...~~ erghH! (bese2 je erin..x yah berie ngat..eh? hihi...bukan ape...mnde ni yg den x suke ni...korang tgk ni...tgk..tgk!


izkan...saya share pic ni..hehe..:)) *kalau dye bukk blog saya * huhu..

::: kebegangan melanda apabila datuk siti nurhaliza datang TANJUNG MALIM time den kat rompin! arghhhh!!! stress! time den kat sane...xde pulak tokti nk dtg...adoilahhh....mmglah tokti ni...dahlah kat tg malim..meme dekat tmpt den belajr..haish...

::: tapi2....sedikit kelegaan apabila roudtour ni ada kat kuantan jgk..tapi! tapi! masalahnye...knp dekat kuantan tu pukul 4 petang????????????? adoilahh....ni lagi satu..dahlah bas kuantan ke rompin kalau xpres pkul 5...mmg x lah klo tokti dtg pkul 4 ptg tepat...sbb before tu dye kat trengganu..ayooooo tokti.....@_@

::: sememangnya saya dah merayu dekat mak dah tadi..dan mak mmg sekeras2nye tak bagi..sbb mak cakap.. ; dah2lah ya, x baik taksub sgt ke manusia, tak mati nye x jmpe siti " beng! terdiam! terpane! terkaku! toing3...mak tak kasi! huwaaaa..:((((

:::: tapi..tapi....setelah dipujuk dan memujuk dan terus pujuk..mak kerana memahami minat anak dye...pun membenarkan.! wuhooooooooooo! mmg senyum lah den memangjang...tetapi! *ade lagi tapi nye? hehe..

:::: nak pegi tu xde masalah..sbb last year pun time pose jgk den jumpe tokti..*tapi erin, mase tu abah ko yg hantar, kali ni* <-- ha! ni yg masalahnye..kompemlah abah x hntr, sbb abah dah keje kat segamat...tu satu..yg kedua, pukul 4 ok..tu x tntu, sbb jnji melayu ni, nth2 pkul 5 baru tokti dtg..hehe..yg ketiga, nak ablik rompin cmne???? bas dah xde!! huwaaa.....:((

:::: so, inilah yg memeningkan..knplah tokti x pegi ke kntn dulu, baru dye pegi terengganu..knplah tokti tak pegi buat kat tg malim time aq ad kat sane..kenape?????????? dush! *erin, sabooo* jadinye...mmg saya nk sgt pegi! x kire! nk jgk! dah ajak dah asem..tapi dia awal2 lagi dah ckp, dye  xleh pegi, sbb rumah dye x siap kemas lagi, so mak dye x akan bagi jejalan mane2...so? den? x kan sesorang..

::: tiba2..*aish.,,ade lagi tibe2 ko..* hehe...along ckp dye nk g jejalan kuantan, so dye leh teman aq..aq pun yes! tapi, ya, along x jnaji, tgk dululah..lagipun lmbt lagi kan...6 ogos kan..huhu..mmglah..so, hrpn aq hnyelah pada along je ni...kalau aq x dpt lah jgk..hurm.. so sad..nk jumpe tokti lagi...nak jumpe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

::: nak je saya ucap TERIMA KASIH kat tokti sbb uat kat tg malim time saya kat rompin..*x habes2 lagi isu tg malim tu* mestilah! kalau saya kat tg mlim, x yah fkir smua2 ni...pegi free balik free je..cuem guna duit nk beli simplysiti je..ni dah kat rompin, nak g kuantan...haiyaaa! masalahnye sbb pkul 4, kalau tgh hariu..settle masalhku..! oh along, ya sgt mengharap pada awak..plisssss..kasihanilah adikmu ini..sob2..:(((

p/s: kompem mimpi jmpe tokti mlm ni..ngeee.:DD haha! dush!


Monday, 23 July 2012

200 pilihan dan keputusan setiap hari...

:::: itulah kuasa dan manfaat pilihan yang tepat. oleh kerana islam ialah agama yang datang daripada Allah, maka islam telah memberi panduan yang jitu tentang cara yang sewajarnya bagi manusia membuta pilihan yang tepat dalam kehidupan. hidup ialah himpunan pilihan yang kita buat setiap keadaan dan masa. semakin tepat pilihan kita, maka semakin besar kejayaan yang akan kita perolehi.


:::: mengikut pakar psikologi..secara puratanya seorang manusia membuat pilihan sebanyak 200 pilihan dalam masa 24 jam. daripada sekecil-kecil perkara seperti memilih pakaian, makanan dan sebagainya sehinggalah keputusan yang besar.


kalau dulu, time dak sekolah rendah...org mmg kenal saya dgn yg sebelah kiri...:p tapi kini x lagi...saya dah buat pilihan tepat..*tepat sgt :P*




::: kejayaan dalam kehidupan ditentukan oleh apa yang kita buat setiap hari. perbuatan kita itu pula ditentukan oleh keputusan yang dibuat oleh hati kita. kejayaan merupakan suatu proses yang berjalan setiap hari. ia bukan setiap proses yang berjalan setiap hari. ia bukan sebuah destinasi, sebaliknya satu kembara. antara satu peringkat dalam proses itu ialah bagaimana kita membuta pilihan.


::: kejayaan, kebahagiaan, ketenangan dalam kehidupan bergantung kepada pilihan yang kita lakukan. jika pilihan kita tepat, (sebagaimana yang dibuat oleh Rasulullah S.A.W da para sahabat ) , maka tindakan tepat dan hasil yang dapat adalah tepat. justeru memahami dan menghayati bagaimana membuat pilihan yang tepat dalam hidup adalah sesuatu yang sangat penting.


ranai yg masih dilema...hanya "sifat kemanusiaan yg dapat mengubahnya " *trust me!*


nota jari : hari ni brp bnyk kita dah buat pesanan...? ha, lebih2 lagi bulan puasa ni...
nak mkn ap? nak minum air ape? nak bveli brp air? n bla2..banyasgt pilihannya...tepat tu x taulah...kalau smpai membazir..itu mknenye, pilihan anda tak tepat..ngee..:DDD

oH tarAwih..:))

:::: assalamualaikum...dah tarawih semua?? alhamdulillah..time ni lah nak kumpul pahala sunat kan.. buat setakat mampu yek! :)) 


::: sebenarnye, saya nak cerita skit spnjang saya dah tarawih   ni kan...heee...:D
bukannya apa...ada kalanya gelak sorang bile mikir semula..huhu...


::: alkisahnya tersebutlah kisah..huhu...hari frst tu kan...pegi lah dgn abah, sbb abah ada balik...jadinye, along pegi ngn motor, sbb dye nk pegi lepas mghrib, saya ngn abah, maghrib kat masjid...jadinye, spnjng nak tunggu isyak tu..kita buatlah kan yg sunat2...dah smpai yg terakhir tu...tgh duk kat tahiyat akhir ni....


:::: tettt...ada makcik sebelah saya ni.*mmg assume makcik, sbb dgr sore dye abtuk2*.*masih dlm keadaan tahiyat akhir* duk mengintaiii ala, menelek lah kan..saya ni..haiyaaa..adoi, kalau xde org kat sebelah..mmg dah batal dah agakny sbb nk tergelak ada org menelek2, tapi mmg saya coverlah..sbb makcik tu, mmg telek betul2 saya...saya cepat2lah baca, terus bagi salam..yelah, saya time solat mane pakai spek..so, saya malaslah nk telek makcik tu balik pas solat tu...tibe2..


::: makcik tu pun, mcm berdehem2..*ehem2...* saya pun pandangla..."lahh! tokcik rupenye..." haha! beng! tok sedara saya ok! adoilahh,...dye puas telek sbb dye x cam, sbb x pakai spek..yg x leh bla tu, semangat tokcik ku menelek...haiyaa...@_@


::: pastu, saya mmg kalau pegi tarawih dgn abah je, mak x ikut sbb mak sembahyang duduk...so, mak lebih selesa sembahyang kat rumah je...yelah, mak kan cikgu sekolah agama...jadi, mmg kalau saya pegi masjid tu..mmg makcik2 yg kenal mak saya tnyelah.."mak x dtg?" saya jwb jelah kan...dalam hati ni...walaupun mak x dtg, ramai jgk yg kim slm kat mak..:))


::: alkisah hari kedua pun samelah...lepas berbuka tu..hurm..memandangkan abah dah balik segamat..along balik endau..so, saya mintaklah lah ngn mak nak anaik motor nak g masjid..mak 'on' je..sbb mak mmg percaya kan anak perempuannya yang berani dan kuat ni....*heew3,,:p


::: samelah, time tgh smbhyang sunat ni...mmg makcik kat sebelah asyek duk menelek je...haish....dalam hati, x kan tokcik lagi kot....huhu...dah pas solat tu...sy seperti bese, x kan nk telek balik makcik tu balik kan..duk diam2 jelah...


::: makcik yg kanan ni pun tnye saya.. "sekolah mane?" erk..saya erm...tak sekolah, saya belajar..." lah ingtkan budak sekolah lagi..nmpk muda" <-- seyes! ayat makcik ni, saya confius!..haha..sgt bngga bile makcik tu ckp den budak sekolah..muhaha..:P


"oh..belajar mane? " "upsi".."upsi? mane yek? " *dlm hati, ramai ke org tak tahu upsi tu?"  "urm..universiti pendididkan sultan idris..kat tg malim tu," " ooo...maktab perguruan tu kan? " saya pun tersenyum2 malu...dalam hati lupe, org2 lame mmg kenal upsi dgn MPSI (maktab perguruan sultan idris) "ha'ah, maktab tu"..


:::mak cik sebelah kiri pun masuk..." anak cikgu foziah kan? ank nuar?" saya pun..."ha;ah...yelah.." *sambil tersenyum2 kambing apabila kedua2 makcik tu mcm tgh interview saya mcm nk mintk keje..huhu..mak cik kiri tu tnye lagi"belajr brp dah thun kat sne? " baru je sthun, saya ada 3 tahun lagi.." masih tersenyum..*senyum jgn x senyum* ngeee..:D 


::: dan bnyk lagilah yg diborakkan smpai lah masuk isyak...hoho..dlm hati ni..mmg rasa mcm...nak sengeh je memanjang sbb teringat makcik tu kata saya muda..hahaha!
tapi lagi satu, mcm rasa bestlah..sbb walaupun saya tak kenal pun makcik2 yg saya berborak tadi..tp depa kenal mak saya..rasa mcm seronok..huhu..:)))


:::: motif cerita ni erin? erk! hehe..xdelah...saje je..ala uols ni..beng! :P
nak ckp mcm seronok...sbb kdg2 tgk gelagat makcik2 kat masjid ni..mcm kite kat sekolah2 dulu.."marilah smyang sblha aq ni"..haha..mkcik2 pun tau...bukn bdk2 mude je...


p/s : korang ingt yg mude2 je nk berkwan...? yg x mude pun nk okey...:))
selamat bertarawih! ^__^









Sunday, 22 July 2012

rama-rama, cacing dan beluncas.

:::: Seekor rama-rama terbang riang di sebuah taman bunga. hatinya gembira memandangkan cuaca cerah, bunga berkembang mekar mengharum dengan bunyi kicauan burung memepersona.






            sang rama-rama ditegur oleh sang cacing.
   " wah, cantiknya kamu! lihat kepak kamu yang berkilat dan berwarna-warni," kata cacing.
  " corak kepak kamu memang menawan. ia seolah-olah hasil karya seni seorang seniman," puji cacing lagi.
  " alhamdulillah, kita ini hakikatnya ciptaan Allah jua"
  " ada lagi yang menakjubkan tentang kamu rama-rama"
  " apa dia?"n
  " di kala kamu terbang, gerak kepak kamu seolah-olh suatu tarian yang mengasikkan".
  sang rama-rama sekadar tersenyum. dalm hatinya turut kagum dengan cacing pula. apa tidaknya, peranan cacing menggemburkan tanah, subur untuk  tanaman, yang seterusnya menumbugkan pelbagai pokok yang mengindahkan lagi taman tersebut.


   rasa kagum itu disambut dengan lafaz subhanallah.
      ' eeii..apa tu? " tiba-tiba cacing menunjuk ke arah seekor beluncas yang sedang memanjat daun.
   " buruk sungguh rupanya! geli aku lihat..." kata cacing tersebut.
      sang rama-rama yang mendengar dengan tersenyum.
   " itulah diri ku sebelum menjadi rama-rama yang menawan ini. sebelum itu aku terperuk dalam kepompong sempit " terang sang rama-rama
   " oh begitu,? maafkan aku kerana rupa-rupanya aku mengutuk kamu setelah memuji kamu"


pengajaran ::::: menusia seringkali cepat mengutuk tetapi lambat berfikir.. apatah lagi mengutip 'ibrah di sebalik sesuatu" jangan mudah memgutuk tanpa mengetahui asal usul sesuatu...:)))


p/s:: jgnlah lah mengutuk ye dak..apatah lagi di bulan puase ni...eh? x bulan puase pun jgn kutuk ek..hehe..:))

Wednesday, 18 July 2012

selamat berpuasa!

::: assalamualaikum...lama sgt dah x update blog..
pertama : sbb nk hidup normal tanpa buka fb n blog
kedua : nak cuba membezakan hidup dekat kolej dan rumah..*kolej kan bukak fb n blog sokmo..:DD
ketiga : saya sebenarnye lebih suka menonton rancangan2 tv dari bukak fb..*fact
keempat : saya rasa kalau saya bukak fb atau blog time kat rumah..nanti balik kolej, saya dah bosan..sbb kat rumah pun same je ngn kolej
kelima : saya cuba nak hidup dgn menahan hawa nafsu *haha, dari bukak laptop
keenam : dari bukak fb atau blog, lebih baik saya tidur..ngeee :DD
ketujuh : sebenrnye saya dah bosan jugk dgn fb , sbb bnyk sgt kata2 kesat n sekarang ni kan sibuk dgn politik...smpaikn ada yang snggup keluarkan kata2 yg kesat+x baik untuk dikeluarkan...*saya x suka..huhu..:DD
kelapan : saya rasa dari bukak n update blog *kalau kat uamh lah, lebih baik saya beljar memasak..haha *kengkonon..eh? betullah..:D
kesembilan : saya x nak tahu pasal orang lain time cuti ni..nak tahu pasal fmly je..*eh, boleh ke cenggitu ? huhu
kesepuluh : semua alasan2 di atas..huhu..


::: inilah dia alasan nye kenapa saya x update fb n blog..mmg ramai yang kirim mcm2 kat saya kat fb tu..wah..lebih2 lagi, bila depa tgk saya punya dp pic dct pakai full hijab kan..haha~! comel kan? sgt comel..insyaAllah soon tokti kata...doakan k..:DD






::: memandangkan saya rasa bulan puasa pun dah sgt2 hampir ni, saya rasa laginyelah perlu dikurangkan penggunaan fb, twitter, youtube n sebagainya...yelah, kalau kita tak kurangkan, apa bezanya dengan bulan2 yang lain kan..? so, jum kita tingkatkan amalan n bende2 yang berfaedah yang dapat tambahkan pahala kita...yelah, time ni lah nak topup pahala n delete dosa..


::: dikesempatan ni jugak..saya ingin mengucpkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak kepada semua umat islam..semoga kita sempat untuk memulakan ramadhan tahun ini dan mengakhiri ramadhan dan untuk ramadhan yang seterusnya..


::: saya nak mintak maaf bebanyak kalau sepanjang penulisan saya ni, mungkin ada yang terkasar n sebagainya..mintak maaf ye...kpd kawan2... *kalau depa bacalah...
selamta berpuasa korang...*kalau aq ada duit, nnti aq send msj sesorang yek! *naseb bek ada 20 oarng, itu pun tolak nai, satish, vel, vien n margeret sbb non muslim..dah tinggal 15..huhu...


::: semoga ibadah kita lebih baik tahun ni...kurangkn fb, twitter, lebihkan baca al-quran, lebihkan bende yang baiklah...*peringatn tuk diri sendri jugk..*sbb saya mmg tgh mnahan sebernye...hehe..


::: selamat berpuasa korang! jgn minum air paip! jgn telan air time mandi! jgn merasa mknn lebih2 time memasak! puasa molek2 naa...:))))

Tuesday, 10 July 2012

Muhasabah Diri..:))

::: assalamualaikum...selamat pagi..salam 20 sya'ban..:) fuhh...baru lepas senam aerobik derr...mmg fonat gilerss...tapi best! huhu...hari ni saya nak series skitlah..boleh x, x nak gelak2 dah..huhu..




::: kadang2 manusia ni cepat sgt nk menghukum, cepat sgt nk ckp orang tu jahat, orang tu baik, orang tu masuk neraka, orang tu masuk syurga..haiyaa, kita kene ingt, mnde2 ghaib cenggini bukan manusia yang tentukan, ni semua Allah yang tentukan..


:: pagi2 tadi, saya sempat lah kejap tgk post2 kat fb ni..mcm2 sgt perkataan2 yang kasar+yang sebagai orang melayu+apatah lagi orang islam untuk sebutkan, disalah gunakan dalam alam maya ni..yang saya baca tu, sedap je melabelkan orang itu 'dajjal'..woww! kalau kita rasa kita di pihak yang betul, kita sepatutnya tidak membalas apa yang orang cakap kat kita balik..*eh, korang fhm x ap aq nk ckp ni? huhu




::: senang citer mcm nilah, kita tahu permulaan hidup kita macam mane, tapi kita tak tahu pengakhiran hidup kita macam mana..kita tak tahu kita mati nanti dlm keadaan kita macam mana...entah2 mati dalam keadaan kite tgh duk mengutuk orang..ha! camne? padahal sepanjang hidup kita, x pernah tinggal solat, selalu bersedekah, selalu buat baik, tolong orang..alek2, akhir2 saat hidup kita, Allah uji kita, mati dalam keadaan sedang buat bende yang tidak baik, tgh mengutuk orang, tgh mengumpat orang, tgh melaga2kan orang2..so? macam mane? baik ke kita?


:::  kadang2, kita rasa kita dah buat baik, selalu post2 islamik, selalu bagi tazkirah, tapi at the same time, kite mngutuk orang lain..ap citer beb? citer dye ap? citer dye sbb kita rasa kita pihak yang betul..kita tak lakukan kesalahan..sbb tulah kita sedap je melabelkan yang ni baik yang ni tak baik..


:: sampaikan sekarang ni, apa yang saya baca dekat fb tadi, siap boleh tahu niat orang lain.. wow! sekarang ni manusia dah boleh baca niat orang...sebenarnye niat nak buat sesuatu tu kadang2 x sama dengan tingkah laku kita..apa yang kita lakukan, x sama dengan apa yang kita fikirkan...contohnya: niat kita nak study group, tapi bile dah ramai2, dye x jadi study dah..dye jadi sembang2...sbb tu apa yang kita fikirkan, x same dgn tindakan yang kita lakukan.. sbb tu saya pelik, cmne lah orang ni boleh baca niat orang..giler hebat.




::: kadang2 bile kita rasa kita di pihak yang banyak memberi sokongan, buat jahat pun x pe, ada orang bekup..huh! jumlah kita #muhasabahdiri kita same2..jgn cepat sgt tunding jari tuduh yang org tu salah, org ni betul...tegakkan kebenaran tu boleh! tapi biarlah dgn cara yang betul..jaga lah diri kita yg beridentitikan orang islam dengan mengeluarkan kata2 yang baik, jgn org bagi taik kat kita, kita bagi taik jugak kat dye..same jelah..x de bezenye..*kan dah gune ayat kasar*


:: so, buat semua, untuk saya jugak..hidup kita ni mcm roda, kalau sekarang kita baik,, tak mustahil kita boleh jadi x baik,,sbb apa tak mustahil? sbb kita rasa diri kita perfect sgt, smpai rase apa yg kita buat, x de yg salah..jadinye, kalau orang tu dulu dye jahat, tak mustahil sekarang dye boleh jadi baik..*faham kan ayat ni?* huhu..jadi, kite kene selalu berdoa supaya kita sntiasa istiqamah dlm buat kebaikan, biar x bnyk pun amaln yg kita lkukn, tapi biarlah mnde tu istiqamah...berterusan x putus2.


* seyes saya mmg x reti nk buat ayat islamik2, tapi saya harap korang faham ayat sempoi saya ni*


::: jadi, untuk akhirnye, kite kene sentiasa baiki diri kita, selalulah rasa yang iman kita masih perlu banyak untuk ditingkatkan..perlulah sntiasa rasa yang kita ni masih bnyk dosa, dan memerlukan rawatan pahala untuk mngubatinye..jadi, untuk anda semua, untuk diri saya jugak..kita hidup bukan untuk di dunia, tapi untuk bekalan kat akhirat, mmg bukan sng nak buat kebaikan, tapi jgn senangkn diri kita buat kejahatan..wasalam..:D


ps/ : bacalah ni..:D



  1. Apabila kita berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia dari kita. Kerana kanak-kanak itu belum diberati dengan dosa, sedangkan kita hampir setiap langkah berbuat dosa.
  2. Apabila kita berhadapan dengan orang tua, anggaplah orang tua itu lebih mulia, kerana ia lebih lama beribadah daripada kita.
  3. Ketika kita berjumpa dengan orang alim, anggaplah beliau lebih mulia dari kita kerana banyak ilmu-ilmu yang tidak kita ketahui tetapi beliau mengetahuinya.
  4. Jika kita melihat orang yang jahil, anggaplah dia lebih mulia dari kita , kerana dia berbuat sesuatu kesalahan atau dosa kerana kejahilannya sedang kita berbuat dosa dalam keadaan kita mengetahuinya.
  5. Jika kita berjumpa dengan orang jahat, janganlah anggap atau merasa diri mulia atau lebih baik daripadanya, tetapi katakanlah bahawa orang jahat itu mungkin di masa tuanya ia bertaubat, memohon ampun dari perbuatannya. Sedangkan kita sendiri belum tahu lagi bagaimana kita akhirnya.
  6. Apabila berjumpa dengan orang kafir, katakanlah dalam hati, bahawa si kafir itu belum tentu kafir selamanya, mungkin di suatu hari datang keinsafan padanya, dia memeluk Islam dan semua dosanya di dalam kekafiran dulu diampuni Tuhan, sedangkan kita ini sejak lahir sudah Islam, tetapi dosa terus dikerjakan juga dan balasan pahala belum tentu lagi.


Monday, 9 July 2012

ALHAMDULILLAH ^__^

::: alhamdulillah..syukur sangat ke hadrat Illahi yang telah memperkenankan doa saya selama ni...:))
 yelah kan, kalau kite gembira, kalau boleh kita nak bagi tahu satu dunia, bukan lah niat nak mengheboh2kan, tapi x salah kan nak berkongsi kejayaan bersama2..jangan lah salah anggap yang apa yang saya post ni ingt nak riak2..x, cuma nak share je..:D






::: alkisah sblm nk tgk result *ya, nanti beli kan mak nasi kerabu + solok lada sekali....hehe..mak mcm bese, order mknn fav dyelh kan..nk buat cmne, kami tinggal 2 beranak je..abah+along+k.wan+sayf dah pindah kat segamat..huwaaa..:( takpelah, tuntutan koje kan.. jadi lepas je beli, mak yg ada kelas tambahan dah pegi dah..saya pun, besenye mmg x pegang hp pun klo cuti2 ni, letak je dlm bilik tu, 5 jam lepas org send msj, baru sy bals, sbb sy bukan jenis yg selalu berkepit ngn hp, yelah, telepon rumah dah ade...berkepit ngn yg tu jelah..jimat skit..haha..:p


tett2 tett *bygkn bnyi msj ye* 'result dh  kuor' ha? dah kuar...saya yg sememangnye nekad x nak bukk laptop smpai mlm, terus fiuuuuu berlari ke arah laptop..dlm otak ni, mySis mySis je...berdebarr gilesss..bukak2 je...aiyooo takutye nk tekan result exam sem2, eiii....tapi, kenelah bukak jugk kan...kalau x...tak tau pulak..lepas tekan je 'submit' tu...wahhh.....


:: perasaan yg sgt seronok x terkata...syukur sgt..mmg melompat2 tahap gajah tak boleh lompat dah ni..yeayy!! terus call mak, harp2 mak angkat, walaupun saya tahu mak tgh kelas...mak pun kene ckp dlm nada yg cepat2, tahniah2 cam bese,,nnti mk belnaje..ha! part tu nk dgr tu..ngeee... next! along, mcm beselah, name pun hari sabtu kan..mmg lmbt skitlh nk angkt phone tu..dgn suare berserok2, nmpk sgt angkt phone atas katil..along pun cm bese, lame lah borak ngn along, siap citer zmn dye lagi..benglah! along ckp abah tidur..so, aq pun next ke nyah! cheh! x bgn tidur lgi abg aq sorang ni..xpelah, 10 min pastu, abah tepon..mybe along bagi tau..abah jnji nk belanje lepas dpt pyment keje dye nnti..yeayh!!


:: seyes! saya seronok bkn sbb apa, tapi bile tahu yg saya masih dpt kekalkn lagi pencapain saya..walapun jatuh 0.01, hihi..yelah, sbb sem lepas saya amek 18 kedit, sem ni saya cabar diri amek 19, so, lain lah skit kan nk ngirenye..:D tapi ttp berpuas hati..alhamdulillah..


alhamdulillah, tahun ni dapat semua A, hanya olahraga, BI,*BI tu yg x caye tu* haha dan moral dari perspektif agam yg A-..walau ape pun,,ttp hepy 4myself! pngk n pngs pun same..hee..:D


:: betullah, kalau kita study, fokus dlm kelas, mmg kejayan tu milik kita, sbb saya tgk, kalau saya x dtg kelas sekali je..mmg kosong tuk chapter yg setersnye, sbb dye bersmbung2 kan..so, *INGATLAH! JANGAN SESEKALI PONTENG KELAS, KALAU KITA BETUL2 NIAT NAK KE KELAS, WALAU MALAS MACAM MANE PUN , KITA TETAP AKAN BANGUN UNTUK KELAS' lagi satu, kita mesti ada target dalam hidup, dan yang penting kita mesti cari pesaing kita, mesti ada satu, sbb pesaing ni sbnrnye akan menaikkan lagi semangt kita untuk study n berjaya..*tapi biarlah bersaing secara sihat* :DD


:: pastinye ramai yg meningkat, dan pastinye ada yg menurun....hurm..tapi, untuk sem3 ni saya kene lebih skit sbb saya amek 20 kedit, dahlah amek minor BM, saya lngsung x de asas BM,minor BM ni bkn mcm kite blkr time SPM dulu2,  kalau kakak2 saya yg SPTM ni adelah jugk..saya mmg langsung xde..takpe, sy yakin dyrng baik2 n sudi ajar saya...knp saya x amek BA? bkn x nak, tapi saya x mmpu, saya bukan macam ANIS SYAFAWANI..hebat! saya x layak nak amek minor BA..x hebat mcm dye..


:: tapi saya percaya, ape2 jelah kos yg kita amek, tu smua ilmu..tu smua berguna, tu semua bermanfaat..saya yg belajar MORAL ni, rasa mcm adelah sifat sivik dlm diri, mningkat tau..haha! sbb kite berinteraksi kat laman sosial kan..kite dpt tgk org tu melalui komen n jugak status...dan klo blogger tu, tgk penulisan dye..hehe..*jgn lah telek2 saya sgt yek..:P






::: kepada semua kawan2 saya, tahniah saya ucapakn..itulah hasil kite selepas kita berusaha...mcm mane kita usaha, mcm tulah hasilnye..<--ayat betul skit..huhu..so, kalau rasa jatuh, *mcm saya, usaha lagi next sem..insyaAllah boleh..sbb saya percaya, 
'kejayaan itu adalah milik mereka yang berusaha ke arahnya'. cuma, saya nk pesan, betulkan niat kita balik, jgn nk dapat pointer tinggi sbb nk dpt dekan n naik pentas..mnde tu smua bonus..yg penting niat kerana Allah, dan dapat dimanfaatkn tuk orang lain..:))


komen: seronok tgk rakan2 yang pencapaian naik mendadak2..tahniah asma! naik betul ko yek! sem3 naik lagi tau..hehe..:DD *seronok tgk org lain seronok*





kami, mcD & pUDUraya!

:::: assalamualaikum..hai, helo!, annyesayo.. <--sampai sekarang x tau ejaan ni betul ke x..haha~ ok..kemasalan melanda diri untuk mengupdate blog...fuuhh...sbb sronok tgk tv kan..jadi mls sgt nak bukak laptop..tv lagi besstt maaa...:))


::: sebenarnye citer ni dah lame..hehe...cume, saje je, fisrt sekali sbb nk buat atik n mun jeles..wakakaka...naseblah ye.hihihi....




:: spt biase, kalau time nak balik cuti, mmg nai adalah peneman setia la..walau badai belanda, walau tersalah beli tiket, walau beg berat gilesss, walau hmpir2 tertinggal bas gara2 bgn lewat, walau hujan dan panas kami x akan berpisah..haha  *ayat x leh bla..semua tu pernah berlaku yek..spnjg setahun dah kat upsi, yups! mcm2 mnde yg kami berdua alami..cewahh..haha


:: so, kerana janji, nai telah tepati janjinye..yeahh! tulah, gara2 mrkh lebih 1.5 dari aq kan..naseblah yek..aq mintak roti ngn air je blnje dlm bas..alek2, nai belanjeee mcD...muahaha....sila jelesss atik n mun..haha~


hahaa~ pic ni mmg sngaja nk suruh atik n mun tgk...*nai yg suruh..ngee...D

sila tgk burger tu ok...tgk2..smpai terkeluar2..:p

kalau dah time mkn, x yah nk cover sgt lah kn...heeee...*ni mmg muke x leh bla sgt dh ni..huhu

korang tau kan, nai sgt susah nk snap pic dye, cam budak kecik..asyek bergerak je..haha

ni lai satu..haishh!

akhirnye! but still tgn tu laju je nk menepis...:P

nai membebel wei sbb mcD bnyk sgt gune kertas n palstik tuk penyediaan...haha

bakal ahli geo ni sgt risau tntg sampah2 yg sgt bnyk..*mcm bese, nai ttp dengan bebelannye..aq pun mengangguk je..haha
::: sebenarnye bukan sng nk cari mcD ni...senangnye kalau org bese, tapi kami ni..haa! tahu2 je lah kan...mmg mcm rusa masuk kampung, terpinga2..naseb bek ade kakak mun2, haha...pusing sane, pusing sini..nai yakin je yg mcD belah sane2..syok jln2, alek2 salah arah..beng! pusing smula, rupe2nye, belah sini..benglah! yelah, lagipun, mcD yg kat pudu ni, warne 'kelabu'..makk aikk..mmg x lah kan...naseb bek mata kitorang ni tajam+lagi dgn lapoo..ha! kalau x, mmg x cam..


:::: kpd nai, tq bnyk2 ye sbb blnje..mun n atik..* saje nk mntion nme korang bnyk kali...nk jugek kah? sila mntk ngn nai yek..haha...

Wednesday, 4 July 2012

Salam Nisfu SYaaban..:)


Apakah Hukum Membaca Yasin 3 Kali Di Malam Nisfu Sya'ban ?
Jawapan dari Ustaz Abdul Kadir Al Jofree :
Sebagai menjawab persoalan yang diajukan, Nisfu Sya'ban biasanya dimaksudkan 15 Sya'ban. Malam nisfu Sya'ban pula adalah malam 15 Sya'ban (14hb siangnya, malamnya, dipanggil malam 15 ya).
Di negara Arab dan Nusantara, biasanya dibacakan Yasin sebanyak tiga kali pada malam Nisfu Sya'ban setiap satu dengan niat tersendiri, yang akan diajarkan oleh para guru. Perkara ini hampir berlaku ijmak padanya, memandangkan dilakukan oleh para Fuqaha' zaman berzaman dari dahulu lagi.
Perkara ini tidak dinisbahkan kepada Rasulullah sendiri. Akan tetapi ia boleh dilakukan selagi mana ibadah tersebut tidak bertentang dengan syara' (samaada dilakukan bersendirian mahupun beramai-ramai itu sekadar satu teknik dakwah). Contohnya, zikir, doa, membaca Al-Quran, membuat kelas ilmu dan sebagainya.
Para ulamak kita di tempat lain (di Mesir, beberapa tempat di Saudi, Yaman, Siria, Nusantara, dan lain-lain) kebanyakannya tidak bersetuju dengan fatwa tersebut (Fatwa Dr Yusof Al Qardhawi yang menolak amalan Yasin 3 kali dan mengatakan ia adalah bid'ah yang diada-adakan). Oleh kerana itulah amalan beramai-ramai pada malam Nisfu Sya'ban ini dilakukan oleh para ULAMA' zaman berzaman di merata tempat sejak zaman salaf lagi.
Di bawah ana nukilkan tulisan Sidi Abu Muhammad pada menceritakan Nisfu Sya'ban dengan jelas dan adil ya...
Adapun kelebihan Malam Nishfu Sya'baan itu telah disebutkan di dalam hadis shahihdaripada Mu'az bin Jabal radhiallahu 'anhu,
bersabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam yang maksudnya :
"Allah memandang kepada semua makhlukNya di Malam Nishfu Sya'baan, maka diampunkan dosa sekalian makhlukNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan."
 [ Hadis riwayat Ibnu Majah, at-Thabrani dan Ibnu Hibban]
Di Malam Nishfu Sya'baan juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa.
Berkata Imam asy-Syafi'ie dalam kitabnya al-Umm:
"Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: Sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya 'Aidil Fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nishfu Sya'baan."
Malam Nishfu Sya'baan merupakan malam yang penuh rahmat dan pengampunan daripada Allah Subhanahu wa Ta'ala. Kenyataan ini dapat direnung kepada hadis yang diriwayatkan oleh Mu'az bin Jabal radhiallahu 'anhu di atas.
Adapun cara menghidupkan Malam Nishfu Sya'baan sebagaimana yang dilakukan sekarang ini tidak berlaku pada zaman Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan zaman para sahabat. Akan tetapi ia berlaku pada zaman tabi'in dari penduduk Syam. 
Menyebut al-Qasthalani dalam kitabnya al-Mawahib al-Ladunniyah,
Bahawa para tabi'in daripada penduduk Syam seperti Khalid bin Ma'dan dan Makhul, mereka beribadat dengan bersungguh-sungguh pada Malam Nishfu Sya'baan. Maka dengan perbuatan mereka itu, mengikutlah orang ramai pada membesarkan malam tersebut.

Para tabi'in tersebut menghidupkan Malam Nishfu Sya'baan dengan dua cara:
* Sebahagian mereka hadir beramai-ramai ke masjid dan berjaga di waktu malam (qiamullail) untuk bersembahyang sunat dengan memakai harum-haruman, bercelak mata dan berpakaian yang terbaik.
* Sebahagiannya lagi melakukannya dengan cara bersendirian. Mereka menghidupkan malam tersebut dengan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa dengan cara bersendirian.
Ada pun cara kita sekarang ini menghidupkan Malam Nishfu Sya'baan dengan membaca Al-Quran seperti membaca surah Yaasiin, berzikir dan berdoa dengan berhimpun di masjid-masjid atau rumah-rumah persendirian sama ada secara berjemaah atau perseorangan adalah tidak jauh berbeza dengan apa yang dilakukan oleh para tabi'in itu.
Berhubung dengan persoalan sholat khas Nishfu Sya'baan, maka berlaku khilaf antara ulama kita, ada yang mensabitkannya seperti Hujjatul Islam al-Ghazali dan ada yang memandangnya sebagai bid'ah yang keji. Khilaf berlaku pada pengkhususan sholat yakni memandang adanya satu sholat khusus malam tersebut seperti tarawih atau sholat hari raya. Untuk keluar dari khilaf bagi sesiapa yang hendak bersholat, maka lakukanlah sholat-sholat sunnat seperti sunat Awwabin (di antara waktu Maghrib dan Isya'), sembahyang tahajjud, akhirnya sembahyang witir atau sembahyang sunat muthlaq . Sembahyang sunat muthlaq ini boleh dikerjakan pada bila-bila masa sahaja sama ada pada Malam Nishfu Sya'baan atau pada malam-malam yang lain.
Sedikit tambahan lagi:
Amalan-amalan ini merupakan teknik yang pelbagai dalam menyampaikan dakwah oleh para ulama silam yang amat pakar dalam menyampaikan dakwah mereka ke seluruh pelusuk dunia. Adapun teknik-teknik amalan yang dilakukan oleh sesetengah pihak bergantung kepada para ulamak yang mengajarkan dan kepada siapa diajarkan. Semuanya adalah dibenarkan selagi mana tidak melanggar syara'. Sama ada hendak solat sunnah, berzikir atau membaca Al-Quran bergantung kepada kemampuan individu.
Perkara-perkara ini tidak patut sama sekali diperselisihkan atau ditentang. Biarlah manusia lain ingin beramal sedayanya tanpa kita sibuk menutup jalan-jalan kebajikan ini. Apapun perkara ini adalah dalam batasan perselisihan yang dibenarkan oleh syara'. Berlapang dadalah jika pihak lain tidak bersetuju dengan kita, selagi mana menjaga akhlak Islam.
Malang sekali jika perkara-perkara besar dalam masyarakat tidak dihiraukan, tetapi kita lebih suka membicarakan adakah boleh melakukan amalan pada malam nisfu Sya'ban atau tidak. Tetapi, kita lebih risau jika digolongkan di kalangan mereka yang menentang apabila perbuatan makruf dilakukan, manakala apabila perbuatan mungkar dilakukan, duduk diam sahaja tidak diendahkan. Na'udzubillah min zalik. Inilah akibatnya jika tidak mempunyai kefahaman jitu dalam ikhtilaf serta ujub dengan diri sendiri dalam ilmu yang dimiliki.
Semoga kita sama-sama dapat menggarap kemuliaan malam Nisfu Sya'ban yang menjelang. Semoga Allah menggolongkan kita di kalangan mereka yang mendapat pengampunan dan rahmat-Nya pada malam tersebut. Amiin.
Wallahu A'lam
Sumber: http://jomfaham.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...