geng bloggers

Wednesday, 9 September 2015

Apa itu UJUB?




Assalamualaikum .w.b.r 

Dengar Ustaz Kazim Elias pesan semalam
(i mean, pesan on youtube.) huhu



UJUB
Rasa bangga diri sendiri

UJUB ADA  TIGA JENIS 

-UJUB PADA DIRI SENDIRI
-Bangga diri sendiritengok orang lain punya gelang, tapi dalam hati cakap
-Lawa gelang aku lagi. (tapi tak zahirkan sebutan tu)

-UJUB PADA SESAMA MAKHLUK
-Puji kat orang lain terlampau-lampau
-Contoh : “rumah diaa.. Cantikk gilerrr.. Aq pergi rumah dia, semua ada,
-Takde benda takde” – terlampau mengagungkan orang.
-
-UJUB PADA HARTA/BENDA
-Terlalu bangga dengan harta benda.
-Hebatlah kereta ni. Sampai terlalu taksub dengan benda tersebut. Dsb.
-
BEZA UJUB DENGAN RIAK
-Rasa bangga dan menunjuk-nunjuk ke orang lain. ( Ada baju cantik, menunjuk2)

-Rasa bangga tapi tak tunjuk kat orang lain. (Tengok baju orang lain, dalam hati,
                 cantik baju aku lagi).

-ALLAH TAK BAGI UJUB, SEBAB KITA AKAN RASA TIDAK BERSYUKUR DENGAN  APA YANG ADA PADA DIRI SENDIRI DAN TIDAK CUBA MERASAI KESUSAHAN ORANG LAIN.  





HARAP BERMANFAAT.

- AIREN SURAYYA-


Sunday, 6 September 2015

Polaroid. I want!





Assalamualaikum w.b.r

Terlebih rajin nak update dua entry hari ni.

I cant wait to get my own polaroid. 

Tak sabarnya.

Tengah simpan sikit-sikit ni.

InsyaAllah bulan ni jugak akan dapatkan.

Kenapa polaroid?

Print je lah gambar dari hp.

TAK NAK. lalallala

Nak polaroid jugak.

Saya suka amek gambar. My teacher, Teacher Fazila inspired me a lot. But, she has DSLR. I tak mampu uols. hahaha

So, polaroid pun ok, 

SEBAB?

1) Gambar terus dapat.

2) Saya boleh tampal dapat my fav book. 

3) Saya boleh tulis caption kat gambar tu.

4) Tangkap kat situ, kluar kat situ jugak gambar

5) Saya suka simpan gambar

YEE

Ada yang cakap

1) Membazir, sama jugak kalau print. Dapat tampal buku jugak

2) Gambar bukan macam HD pun.

3) bla bla bla

KALAU DAH TAK SUKA

SEMUANYA 

buruk.

kan?

Saya nak polaroid.

Kalau semua orang tak suka polaroid, 

Dah lama pupus camera ni.

Kan jugak?

Ape benda Camera Polaroid ni.

NI Laaaaaa


sabar ye airen, kalau ada rezeki lebih, cepat lah dapat beli. kiki

nanti boleh simpan gambar cenggini. tak pun buku.



Harap-haraplah dapat beli dengan secepat mungkin.

Amin

-AIREN SURAYYA-

Melarikan diri.






Assalamualaikum w.b.r

Happy weekend! Seronoknya cuti kan.

Melepek-lepek kat rumah.


BAHAGIAAA NYA! 

Sekarang saya sedang melarikan diri. 

Melarikan diri daripada FACEBOOK.

For now, i will deactivate my account facebook until i secure to be back. *ececeh. 


Bukan apa.

Saya seorang yang membaca komen. Suka baca komen orang. Contoh ek.

Orang post pasal politik ke, post pasal artis ke, saya suka baca.

Jadi saya tengok cara orang tu mengomen, cara orang tu kritik, ada yang berkenan, ada yang tak berkenan.

Bila part tak berkenan tu, terdetik lah kat hati.

" Apalah komen cenggitu, entah hape2"

" Tak baiknye komen cenggitu, macam lah bagus sangat"

& so on lah

HAAAA

Dalam hati saya, saya pulak komen orang yg komen tu. *hohoho

Jadi saya rasa tak best. Saya rasa saya pulak bagus. hahahahhahha

Dah ujub.

Dah berdosa. 

Tak baik kan.

JADINYA, 

Lagipun saya rasa saya hidup je lagi tak bukak facebook. Dulu rasa kalau sehari tak bukak, tak sah.

kikikiki

SEKARANG

Saya dah tak fikir pasal orang 

Saya tak amek tau pasal orang nak post

Saya tak fikir bajet ko hebat

Saya tak fikir apa-apa

YANG SAYA FIKIR

Kerja saya

Tidur saya

SEKURANG-KURANGNYA

Saya dah jimat hampir 3-4 jam masa dari tengok facebook utk satu hari. Kalau seminggu?

hemmm

Lagi banyak saya boleh buat.


TAPI, YANG MASIH BERFACEBOOK.

Gunakan facebook dengan bijak.

Anda mampu mengubahnya:

Sebab, facebook ni banyak sangat maklumat yang kita boleh dapat. 

Sebab ada kawan-kawan yang share pasal ilmiah, pasal agama, pasal resepi, pasal cara nak protect diri, pasal beware dengan orang, pasal kehidupan sosial, pasal univeristi, pasal pengetahuan am, pasal tempat2 best nak melancong *lol

dan banyakk lagi lah

Memang bagus lah kan. 

TAPI

Bila ada malaun2 yang 'tak best' ni, kita rasa macam, medan untuk guna facebook ni disalahgunakan.

Kutuk orang

Perli orang

Maki hamun orang

Kritik orang

dan macam-macam lah.

SO

Kalau rasa facebook buat banyak kurang pahala..

you know what you have to do

1) remove from friendlist
2) block
3) unscubsribe
4) unfollow his/her post
5) tutup akaun

That's what im doing now.

Bila saya kembali nanti, saya akan buat perkara no 1. hahahha


'Ber'facebook tak salah, yang salahnya, facebookers yang suka mencari kesalahan orang. 



wasalam

- AIREN SURAYYA-


Friday, 4 September 2015

Senangnya mencari pahala.




Assalamualaikum w.b.r


Cepatnya masa. Dah bulan 9. Hari tu masuk kerja 29.6. hem hem




Apa rasa?

Bercampur baur yang pasti!

Dekat sini, saya jadi orang yang sangat lain. Ye ke lain?

 Tak banyak cakap - sebab takde satu geng

Tak banyak sembang - sebab semua orang buat kerja

Tak banyak gosip- takde apa yg nak digosipkan

TAPI 

yang pasti

saya tetap saya yang dulu

Tetap banyak makan.

muahahahhahahahhaahahhaahhahha

Cant denied. -___-

Bila kat sini, takde kesah pasal orang pun. 

Seronok lah. 

Saya pun ambil pendekatan tak nak care pasal orang. 

Sebab saya dengar dalam ceramah Ustaz Kazim Elias cakap.

Senang sangat kita ni nak dapat pahala.


Kalau nak bercakap - cakap yang baik-baik, cakap benda yang berpahala

Kalau nak dengar - dengar benda yang baik-baik, dgr benda yang berpahala

Kalau nak tengok citer - tgk citer yang berpahala

DIPENDEKKAN CERITA, 

Kalau nak apa-apa lah..

buatlah benda2 yang akan dapat pahala. 

sebab ustaz cakap.

MATI ITU PERINGATAN YANG SUNYI.

kan?

Semoga kita terus istiqamah buat apa2 yang dapat pahala. 

Share yang baik2, orang ikut pun dapat pahala.

kan?

heeee



-AIREN SURAYYA-

Wednesday, 2 September 2015

Mayarakat Majmuk?

Assalamualaikum w.b.r

SEMOGA KITA SAMA-SAMA DALAM REDHA ALLAH S.W.T

Hari ni, saya mengajar tajuk Kata Majmuk. 

I asked them, what is mean by Majmuk? 

They said, ' banyak-banyak cikgu'
Ada yang cakap ' kata ni, campur kata ni'

Oklah, macam biasa, ada jugak yang tak tahu apa itu majmuk. 

So, i asked them, apa itu masyarakat majmuk?

Diorang tak tahu. So, saya tanya, 

"pernah dengar ke tak pernah dengar masyarakat majmuk?"

They said " TAK PERNAH, APA TU?"

ALAMAK! 

Saya pun terangkan lah apa maksud masyarakat majmuk tu. 

POINT DALAM ENTRY NI?

I'm, shocked they never heard 'masyarakat majmuk'.

Alaa, sedihnya.  Dah form 2. 

Tapi, tak boleh nak marah jugak, budak sekolah cina kan. Mana biasa guna ayat-ayat ni.

Bagi saya, kerajaan  mengimpikan sebuah negara atau rakyatnya yang bersatu-padu. Ini bermaksud, rakyat di negara kita masih belum bersatu padu. Sebab kita kita disarankan untuk bersatu-padu.

KAN?

Masyarakat Malaysia yang majmuk, terdiri daripada pelbagai kaum, agama dan bangsa  di bawah satu negara namun mengamalkan budaya dan amalan maisng-masing. 



oKLAH, Nak cerita pasal tu je. 

Terperanjat jugak depa tak tau masyarakat majmuk tu ap. Ke tak payah terperanjat pun?

hem hem hem 


-AIREN SURAYYA-




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...