geng bloggers

Monday, 24 November 2014

Kawan Oh Kawan

Assalamualaikum w.b.r

Boleh belah lah kau?

Okay, ayat ini sesuai untuk digunakan pada waktu2 tertentu sahaja.

Antaranya :


1) APA PUNYA KAWAN

" Kau boleh belah/ boleh bla lah der kalau kau nak aku buat semua benda. Kita duduk sekali, sekumpulan sekali, tapi semua benda aku, kau dah pehal? 

Boleh bla lahh! "


2) KAWAN MAKAN KAWAN

" Aku tak pernah buat naye kat kau, dah ape pasal kau pergi cerita pasal aku kat orang lain? Kalau aku ada buat salah kat kau, kita settle kita-kita sudahlah.. kalau kau guna cara ni.. finee... 

Boleh blaa lahh! "

3) KAWAN AMBIL KESEMPATAN

" Kau ni kan, time nak mintak tolong mulut manis kalah madu 2 kilo, tapi bila kau dah dapat apa kau nak, kau buat tak kenal je kat aku. Dahlah buat tak kenal, lepas tu bila aku mintak tolong kau kemain banyak alasan itu ini itu ini.. Takpe..

Boleh blaa lahh! "

4) KAWAN TINGGAL KAWAN

" Beb, aku blaa dulu lah.. "

" Ok.. boleh blaa laah! "


SETTLED.


So, which situation you use this sentences? 

- AIREN SURAYYA-

Lagu Terbaik Dato' Siti Nurhaliza

Assalamualaikum w.b.r

Does she know that i really adore her voice? Dato' Siti... you never disappoint me..


Your new songs are awesome!

Totally awesome! 

Awesome!





 Mula dan Akhir, dan Terbaik Bagimu. 

These two songs really touch my heart. *ececeh.. hahaha

To all readers, i'm lazy to copy paste the lyrics, so you can browse any web to find up the lyrics okk.. 





- AIREN SURAYYA- 



Sunday, 23 November 2014

Pertunangan

Assalamualaikum w.b.r

since i have too much free time *on holiday*, i try constantly update my new entry. *spot the word (try) ok. 

This is how your friends surprise you!

lately, my friends gave all of us 'heart attack'. mau tak. tibe2 tunang, takde ribut, takde petir, takde chat, tup tap tunang. ohh frust. sebab tak tau. tapi, bila fikir balik.. biasanya bertunang ni orang buat biasa2 je.. jemput ahli keluarga dan kenalan yang terdekat je. 

jadi, aku faham that situation. 

to my beloved best friend forever. 

ASMA ZAHARI.

She gave me a big suprise. i hate her suprise. haha. she sent me a pic that she got engaged on that day without telling me earlier. frustated. tapi bila dia cakap aku orang first yang dia bagi tau, frust tu dah berkurang sikit. hehehe

 i will always love you even you're gonna be the other half to someone. aku tak nak buat touching lagi sebab aku pasti, i will update exclusive entry for your big day! i know you still counting days for your wedding, and aku harap pilihan ini adalah pilihan yang terbaik buat kau. 

May Allah ease everything smoothly for you and Ammar.

ZULHUSNI HASSAN.

I called her Lisa Surihani. hahaha. im nor remember why, but i save her name in my contct phone as lisa surihani. LOL. Uni, you got engaged today? itupun aku tau sebab ad org tagged ko. adik ko aq rasa. kalau tak, mesti tak tau..

kecoh kat group wassap. perghh.. Congrats Uni. The man is the luckiest man! Dont forget to invite us. :D


See! my friends gave us small heart attack. To Oley, Yana, She' Dhe', King, Wawa, Tikah, Bai, Farah, Odah,  if you do the same thing like Asma and Uni did, all of you better watchout haa.. hahaha.

no lah, kidding. 

I pray to both of you, Asma and Uni, have a great day ahead with your loved one. Amin. 


- When is my turn? Jeng! -


- AIREN SURAYYA- 

Wednesday, 19 November 2014

dulu buat, sekarang tak

Assalamualaikum.......

Hari ni saya nak share something yang dulu kita buat, tapi sekarang takde dah. Sebenarnya banyak je benda nye, tapi ini yang usually dulu kita buat.

TINGGAL NOTA/TULIS SURAT.

Saya tersangat yakin, kita semua pernah tulis surat dulu. Tak kesahlah surat apa pun, tapi kita pernah pos atau tinggalkan surat tu kat bawah katil ke, atas meja ke, selit kat buku ke. Kan?

Tapi memandangkan dunia kita ni semakin maju, surat2 orang dah tak main dah. Now a days, we have facebook, wechat, whatsapp, beetalk, line, and too many applications yang free. as long as we have wifi, everything is easy.

Sayang jugak sebenarnya kalau kita tinggalkn surat2 ni. Saya jenis yang suka tinggal2 nota. Tak taulah kenapa, tapi saya memang macam tu.

Saya ingat lagi, saya ngn kawan saya, they are chinese and indian boys. I want go to pray, so i left a note on their screen laptop. i wrote ' anak cina dan anak india, anak melayu pergi solat sekejap'


padahal boleh je msj ke, wassap ke.. tapi nak jugak tulis atas kertas nota tu.. habit.

sama jugak bila saya wish my friends birthday. Dia selalu tengok cermin besar kat luar biliksebelum tidur. So malam tu, i decided too sleep early than usual.. saya cepat2 amek kertas warna.. tulis cantik2 sikit.. dan saya tampal dekat cermin. and saya tidur.. esoknya, my friend said.. ' terperanjat aku tengok ada kad birhday dekat cermin'


padahal boleh je kalau nak sms, takpun wish kat fb kan.

satu lagi.. kami selalu tolong pensyarah kami dekat satu bilik. so, satu hari kitorng nak guna kertas A4 lebih.. tapi lepas guna baru cakap. *sebab tau Dr akan kasi.. haha*

lepas habis.. kwan2 akan cakap..' airen, you msj Dr cakap kita guna kertas dia or bla2...'

saya tak msj pun.. saya amek kertas A4, pastu saya tulis nota kat kertas tu, dan letakkan atas meja Dr. So, nanti bila dia masuk office, dia akan nampk nota tu. Dengan harapan Dr perasanlah, tapi entahlah Dr kami perasan ke tak.. hehehe


Padahl boleh je kalau saya sms Dr saya macam yg kawan sy suruh. Tapi entahlah.. saya mmg suka tinggal nota kertas kat orang. heeeee...

Sebab kalau kita dapat surat/kad/ apa2 lah kan.. mende tu ad nilai sentimental value tau. sebab tu, saya mmg simpannnn kalau kad2 raya, surat2 yg saya dapat smpai sekarang. Sebab kalau baca menda2 tu balik.. gelak  pontianak lah.. perasaan tu lain kalau baca msj dekat phone.

oohhhh... dan sebab tu jugak saya suka tulis diari? ermm..




-AIREN SURAYYA-

Thursday, 13 November 2014

Macam mana nak dapat dekan dalam setiap semester.

Assalamualaikum..

Suka saya nak cerita tips berkesan untuk dapat dekan. Saya ? Saya pelajar biasa-biasa je.
Tapi apa yang saya tengok, saya rasa ada beberapa cara yang boleh dikekalkan untuk dapatkan dapat bagi setiap semester! :D

1) NIAT

:::: Takde apa yang boleh kita teruskan tanpa ada niat. Setiap apa yang kita buat, mestilah ada NIAT yang betul ye. InsyaALLAH, untuk jangka hayat yang seterusnya, hidup kita diberkati ALLAH. Amin.

2) BELAJAR

:::: Ye memang ada manusia yang ALLAH bagi kelebihan kat dia, bila mana dia belajar satu malam je, dia dapat ingat semua menda. Ada manusia yang ALLAH bagi kelebihan tu. Tapi, ALLAH tak bagi kat kita. hehehe. ALLAH ada bagi kelebihan lain kat kita. Jadinya, memandangkan kita ni jenis bila belajar baru dapat, so belajar lah lebih sedikit. oooo bukan sedikit, belajarlah lebih banyak.

We cant admit yang kita boleh belajar one night only untuk pulun subjek yang kita belajar selama 13 minggu. Cannot. Kita kena sedar kemampuan kita. BELAJAR! Tu je caranya. Takde cara lain. BELAJAR!

3) CARI PESAING

:::: Bila kita ada kat mana-mana lah.. kita mesti kena ada pesaing. Pesaing ni bukanlah untuk kita bermusuh, tak. Tapi untuk kita lebih gigih berusaha untuk lebih tinggi/berjaya daripada pesaing kita. Letakkan sorang pun dah cukup bagus. Tapi, jangan kita salah guna pesaing kita tu. Maksudnya memang kita kena cari orang yang lebih henbat daripada kita, tapi alar kadar lah ye.. kalau kita ni 'yang adoo', janganlah amek pesaing yang orng pertama tu. Letakkan sasaran akan jadi yang PERTAMA one day takpe, tapi.. kita step by step. Lepas kita dapat lintas orang ni, kita go the next level, dan begitulah seterusnya. Arrasso?







4) BUAT ASSIGNMENT DENGAN BERSUNGGUH

::::: Ramai yang duk complain eseimen berlambak2. Kita mahasiswa tauu, kalau setakat nak kerja rumah satu page, baik tak yang jadi mahasiswa. Kita ni dah level tinggi. Upgrade sikittt beb. So, bila kita dapat eseimen...  JANGAN BUAT ALAR KADAR. hehehe. Betul, kalau kita buat eseimen betul2.. bila kita faham, kita automatik tau akan buat lebih sikit dari apa yang lect mintak.. I bet! you will get more than what you expect! markah eseimen le mmg penting.

Dan sebenarnya, suka lah saya nk ingtkan.. jangan lah kita tiru/copy paste. Kalau copy paste pun, janganlah sebutir-sebutir. Kita tambah ayat kita, lagipun, kita boleh guna citation kan. plus, kalau disebabkan copy paste ni kita berjaya, susah nak berkat tau. heee

5) TAKDE ISTILAH BODEK PENSYARAH.

 :::: Ramai yang ingat dapat dekan sebab rapat/bodek pensyarah. Hem, bila difikirkan semula, tak baik tuduh-tuduh orang camtu tau. Pensyarah pun manusia biasa jugak apa.Tapi, kalau dah perangai kita tak baik, siapa yang suka? Sama lah dengan pensyarah pun.

Jadinya, takdelah istila bodek pensyarah, awak buat assignment dia, awak datang kelas dia, awak tak ponteng sesuka hati, belajar, jadinya, dapatlah keputusan cmerlang. Lagipun, letihlah nak bodek pensyarah, baik bodek mak ayah kan. Dapat jugak extra money. hehe

6) STUDY GROUP

Ramai yang cakap study group not good la. Yelah, kalau duk sembang, mana nak good nya. Cari kawan yang nak belajar. Bukan nak berceritaa je memannjang. Korang baca satu bahagian, dia baca satu bahagian, Then share sama2. Confirm akan lebih ingat punya. Sebab apa? Sebab bila kita share ilmu dengan orang lain, ALLAH tu permudahkan kita untuk menuntut ilmu juga.. okay?

7) DOA MAK AYAH

Siapa kita tanpa mak ayah. Jadinya, mintak mak ayah doakan, tapi jangan bila nak exam baru pandai call mak ayah. Silap lah tu.. Dah macam mana nak berkat belajar. So, pastkan seminggu sekali MESTI call diorang. Tnya khabar je pun, bukan susah kan. Call bf/gf boleh, kenapa mak ayah tak boleh?

8) DOAKAN KAWAN LAIN BERJAYA

Kita doakan kawan-kawan kita, INSYAALLAH, ALLAH lantunkan balik doa tu kepada kita. doa untuk berjaya bersama-sama, hilanglah sifat dengki dengan kawan. Kita kena bersangka baik dengan kawan, w/pun kadang2 kita rasa tak suka kan dengan orang. Tapi, jangan bawak sangat perasaan tu lama-lama. Merana diri juga. So, doakan untuk kawan-kawan,  INSYA ALLAH kejayaa milik bersama.


9) YOU KNOW WHAT YOU HAVE TO DO.

:::: Banyak manalah saya bagi tips pun, tapi kalau tak melekat.. takde guna jugak. Kadang-kadang kita ni manusia memang banyak kelemahan. Banyak buat silap, tapi kalau tiap2 kali buat salah, sape tak jemu kan? Kalau kita dah pernah rasa gagal dulu.. tak kan nak gagal lagi. Kita nak sangat mende tu, so kita akan IKHTIAR & BERUSAHA untuk ke arah tu. Jadinya, cukup dengan DUIT.

D : DOA
     U : USAHA
        I  : IKHTIAR
             T  : TAWAKAL.

Pegang pada prinsip ini. insyaALLAH, ALLAH bantu. NIAT pun sama. 


SELAMAT MENJALANI PEPERIKSAAN! 





- AIREN SURAYYA-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...