geng bloggers

Friday, 19 July 2013

kerana nama

:::: Assalamualaikum..

" kak airen! mak kak airen dah datang!" jerita mariatun dari bawah panggil2 aq yg sedang kat atas bilik.

mak? aik? kenapa mak pulak datang? kata nak suruh uda (mak sedara) yang amek.?

" jap!" sambil telek2 kat tingkap..

" mane mak kak airen?" aq tanya balik, sebab tak nampak pun.

" tu......" mariatun tunjuk ke arah susuk tubuh yang macam muda je..

" mak sedara kak airen lah..ok2, kak airen turun, cakap kat makcik tu sekejap" cepat2 aq turun, sian pulak uda tunggu.

sebelum sampai kat bawah, aq ditahan mariatun, (budak yang jerit2 nama aq tadi).

"kak airen nak tau, makcik kak airen tunggu lama dah. saya lama dah lama." muka bersungguh

" pastu? knp x panggil kak airen?" muka pelik

" makcik kak airen x tanya kat saya pun, sebab saya nampak makcik kak airen cakap ngn budak form1, ingatkan budak tu dah panggil, saya pun diam jelah, pastu lama2 saya tengok, anak dia tak turun pun, saya tanyelah budak tu.." makcik tu cari sape?" budak tu cakap " makcik tu cari surayya, saya tak kenal kak surayya tingkatan 5 yang mne, kak maria kenal? " 

"pastu?" aq x sabar nk dgr cerita seterusnya.

" pastu saya pun fikir2, eh, rasanya kak airen tu, name dia airen surayya, takpelah, biar kak maria yang panggil kak airen, ha! camtulah ceritanya kak airen, budak form1 tu tak tau nama kak airen ada surayya, tu yang lambat tu, naseb baik saya tanya, kalau tidak, sampai sudahlah makcik kak airen tunggu kak airen."

" hahaa, chehh...budak form1 tu x tau nama kak airen ada surayya. sadiss sungguh, takpelah maria, naseb baik awak ada, terima kasih banyak2..tak tau nak gelak ke nak sedih.haha" aq pun bersalaman ngn maria sebab cuti kan, dan terus pegi kat uda.

" aireennnn...penatlah uda ni tunggu" dengan sebutan "airen" yang ala2 mat salleh.

" uda soryy, saya tak tau pulak uda datang awal dah, pastu budak form1 tu tak tau pulak nama saya ada surayya. tu yang lagi lambat tu, puas budak form1 tu mencari."sambil jalan2 menuju ke kereta.

" itulah, uda pun baru tau nama awak ada 'airen', kalau tak uda tak panggil pulak surayya."

ha? uda tak tau nama aq ada airen kat depan?

"seyes lah uda tak tau nama saya ada airen?" bersungguh jugak aq tnya.

"mane uda tau, ingat surayya je" 

sakan kitorang gelak. hahahhahhaha

dalam kereta, uda duk perli nama aq je airenn...kak airen...hahhahaha...

pastu aq cakaplah, " kalau kat kuantan ni, orang memang tak panggil saya surayya uda, orang panggil saya airen, bandar sikit." ada unsur2 riak di situ okey.

uda aq gelak je..kata uda "mengade" hahahhah

sampai je kat rumah uda, satu famly dah berkumpul..sebab hari ni ada makan2 famly, mak ngn abah pun baru sampai dari rompin, berbuka puasa ramai2 satu keluarga memang seronok. dan yang paling seronok, masuk2 rumah, uda terus cakap kat dalam rumah tu

" kita ni penatlah duk suruh panggil suraya, surayya, takde orang tau pun surayya, orang sume panggil aireeen, airenn,," dengan gaya agak mengejek jugaklah uda aq buat. semua gelak. acik pun cakap *mak sedara aq jugak* 

" memanglah, Ya dah cerita, orang tak panggil dia surayya kat sekolah tu, orang panggil aireeen..*dengan gaya mat salleh jugak* " seronok makcik2 kenekan aq..hahhaha

" lah nama Ya ada airen ke? " soalan dari andak aq *makcik aq yg lain lagi*

*** hahahha....habesss, semua tak tau nama penuh aq, kat sekolah orang tak tau nama surayya, kat rumah orang tak tau nama airen! pengsaan...hahaha...mak pun explain lah kat makcik2 aq tu, baru depa tau nama aq yg sebenarnye..

                              AIREN SURAYYA BT KHAIRU ANUAR


::: itulah ceritanya, haha....kan! entahlah, tak sangka cenggitu...sob2..pengajarannya, nak memperkenalkan diri nanti, jangan lupa bagi tau nama atuk, moyang sume bagai..haha...^^

Friday, 12 July 2013

Cukupkah kita?

::: Assalamualaikum

        Cukup sempurnakah kita untuk menilai pahala dan dosa orang lain? Kalaulah pahala dan dosa tu boleh nampak, jangan sampai ianya buka aib kita sudah. Tak salah kalau kita nak ambil tahu hal orang, tapi perlu ke sampai kita memperdagangkan cerita2 orang lain? Cukup untuk panduan dan sempadan diri kita sebagai munasabah diri pun ok.

         Peribadi seseorang itu bukan sahaja diukur melalui fizikalnya, pengetahuannya, perilakunya, tapi peribadi seseorang itu lebih diukur melalui kata-katanya. Buruk kata-kata, biarpun cantik rupawan, bijak menawan, tapi kalau kata-kata buruk, anda KOSONG. Kata-kata disokong oleh akhlak kita. Kerana akhlak kita lah, kita disanjung dan disayangi. 


              Tudung labuh sampai ke kaki pun tak guna kalau mulut tak pandai nak jaga, kopiah made ni makkah pun tak guna kalau mulut asyek menyakiti hati orang lain. Pandang dari sudut positif, fokus saya bukan kepada mereka yang bertudung labuh dan berkopiah, ianya cuma sombolik. Menggambarkan, apa yang kita sarungkan bukanlah pakaian peribadi kita, tapi akhlak kita yang menceriakan apa yang kita pakai. 

        Siapa lah saya kalau nak dibandingkan dengan ustazah-ustazah, ustaz-ustaz. Saya ni diibaratkan bayi yang masih dalam kandungan ibu. Ada kalanya rasa takut nak keluar dari kandungan ibu, takut2 kelahiran saya disalah ertikan. Selagi pelbagai medium  boleh saya keluarkan pendapat dan pandangan, tak salah untuk saya menulis rasanya. Jangan mudah membuat penilaian dengan pakaian fizikal manusia. Siapalah kita kalau tiba2 mereka berubah dan menjadi lebih baik dari kita. Pastinya kita jadi semalu yang tidak berani lagi mempamerkan wajah biarpun disentuh berkali-kali.

         Kiasan dan perlian berbeza. Jangan salah anggap. Ambil cermin, pandang diri kita. Sempurnakah kita? Yakinkah syurga itu milik kita? Betulkah cara kita selama ini? Sikat balik rambut kita. Betulkan balik bedak2 yang comot di muka kita, supaya kita tidak malu untuk bertentang mata dengan mereka. 

                                                        Jaga Diri, Hiasi Peribadi
                                           
                                                                        -ASSN- 

Kerana kuasa

::: Assalamualaikum


        Harap-harap semuanya ok lah yek! :D

        Semenjak 2,4,6,8 menjak ni, saya memang tgh layan drama korea  "Jung Ok Jank". Cerita ni sangat2 best! , mengisahkan tentang seorang raja yang jatuh hati pada golongan hamba dan pada waktu yang sama dia cuba menjadikan kekasihnya itu seorang permaisuri yang kalau diikutkan sangat mustahil untuk seorang hamba menjadi seorang yang berketurunan raja. Dengan menggunakan kuasa yang ada, Raja mampu mengubah segalanya.

        Hurm, kuasa. Zaman sekarang kalau bukan kuasa yang mereka cari, pastinya harta yang kedua. Tak boleh hidup ke kalau takde kedua2nya? Kalau di zaman ni, jawapannya YA. Tapi, kita kena ingat, sesuatu barang itu berharga bukanlah terletak harga dan kualitinya, tapi kerana situasi yang menyebabkan barang itu berharga. SETUJU?

        Apalah sangat air masak di depan mata kalau di sebelahnya ada jus oren, sirap limau ais, teh ais pun boleh jadi. Air masak tak dilayan pun, apatah lagi nak pandang. Tapi kerana situasi, air masak boleh jadi sangat2 penting dan disayangi ramai apabila berada di padang pasir yang jarang2 dan mungkin tidak sesekali untuk jumpa air. Jangan cakap air masak, kalau jumpa air paip time tu pun berharga sangat. TAK GITU?

      


        Hebatnya orang yang berkuasa. Apa yang mustahil berlaku, sekejap je boleh berlaku. Hebatnya orang berkuasa, belum petik jari dah dapat apa yang diinginkan. 

Tapi lemahnya orang yang berkuasa kalau dia tak kenal Pencipta Kuasa tersebut.

       Dipendekkan cerita, dunia yang kita cari, nikmat dunia lah yang kita dapat. Tapi kalau kita cari akhirat, sekaligus nikmat dunia kita dapat, nikmat akhirat pun kita dapat.
* dah yang bebel2 kat atas tadi tu ap* haha...tu kiasan je..saje nak panjangkan entry.lalala~~~

      One more! Sentiasa bersangka baik. Tapi, biarlah bertempat, takut kerana sikap kita yang terlampau baik, ahli sihir  lalu di depan mata pun dikatakan, bidadari turun dari langit. heeee...:D


                                                                    - ASSN-

Thursday, 11 July 2013

No Caption 2

::: Assalamualaikum


          Di facebook tadi, sempat jugak saya share my own opinions tentang kos pengajian yang kita pelajari di universiti masing-masing. Ingt lagi waktu saya chatting dengan member saya, dia lelaki, dia lulusan STAM jugak, dan sekarang dia belajar di USM, dan dia amek kos macam akaun kalau x silap. Borak punye borak, sampailah point utama, tanya result final exam, dia tanya saya, masa tu sem 1, kebetulan result saya ok time tu, dan result dia pun not bad jugak, cumanya....apa dia cakap? 

      " Bolehlah, ko belajar Moral je, senang, bahasa Melayu pulak tu, ape susah, patutlah pointer tinggia , aku dahlah BI, kira2 lagi, susah lah nak score"

Dalam hati, rasa panasss jeee.....senang kau cakap..dush!

     Mentaliti orang yg sokmo lah fikir subjek Moral tu senang. Ok, senang cerita macam ni, nak bagi analogi, takut tak kena, so..x payah analogi sgt..

      Bila awak memlilih untuk sesuatu perkara, dan awak dapat apa yang awak nak, awak perlu terima tanpa mempertikaikan apa yang orang lain dapat. ayat mudah, ko dah dapat ko punya, ko nak sibuk2 hal org lain pehal?? ha...fahehmm  kann..

     Saya memang betul2 tak suka dengan orang yang  mempertikaikan kejayaan orang lain? ko yang pilih kos tu.. bukan orang lain, ko yang tetapkan..*ok, ayat dah kasar skit nih* kenapa ko nak cakap bukan2 pulak bila org lain dapat lebih? alasan BI? heloo...sekali ko dah masuk perangkap harimau, ko kena terimalah apa yang si harimau tu nak buat, ingat boleh lepas macam tu ja? x kan sesekali..

       Sebab tu saya sangat yakin dengan diri saya yang saya tak mampu nak ambil Bahasa Arab sama ada sebagai major atau minor saya. Betul! bila kita dah mind set kita dah cakap tak boleh, automatik minda luar sedar kita akan mempengaruhi apa yang kita akan lakukan. Saya belajar bahasa Arab hampir 7 tahun, dan kalau ikutkan logik, kenapa saya tak boleh teruskan hanya untuk 4 tahun je lagi? tapi, saya ada jawapan yang sangat kukuh.



       1) Saya nak keluar dari kelompok zon selesa saya. Saya tak rasa, saya cemerlang dalam Bahasa Arab selama ni *sek men* adalah kerana saya sudah mahir dalam BA.
Bahasa Arab saya sgt lemah, dan sebenarnya, ustaz dan ustzah yang buatkan saya nampak sgt hebat dalam Bahasa Arab. Sebab saya tahu macam mana cara pembelajaran di universiti, saya terus decide untuk tidak mengambil risiko itu.

       2) Tak bermakna saya tinggalkan Bahasa Arab, saya tinggalkan segala ilmu agama Islam yang saya pernah pelajari. Disebabkan ilmu agama saya masih lagi ada, jadi saya tahu apa yang baik, apa yang tak baik, apa yang harus, dan apa yang makruh. 

      3) Saya selesa menjadi diri saya sendiri. 

        Angkuhnya saya kalau saya mengetepikan Bahasa Arab yang menjadi sumber pendidikan saya sehingga saya dapat masuk universiti kerana saya belajar Bahasa Arab. Saya tak pernah pun berniat nak tinggalkan bahasa ketiga saya selepas bahasa inggeris. Saya memang nak mahir bercakap dalam BA, dan sebab itu saya berazam kalau saya dapat MUMTAZ dalam STAM dulu, saya akan belajar di Al-Azhar Mesir, tapi..takdir tak menyebelahi saya, bukan Jayid Jiddan tak layak untuk kesana, tapi saya yang rasa diri saya  tak layak ke sana. Percaya dengan ketentuan Allah, saya redha di mana saya berpijak sekarang.

         Senang cerita, saya tak pernah menyesal dengan pilihan saya. Cukup sempurna.

                                                                          - ASSN- 
       

Tuesday, 9 July 2013

SAYA


::: assalamualaikum

:::: mula2 saya buat blog ni, saya privatekan lah..samapailah, saya mula publickan kat fb bila saya mula menceritakan tentang kawan2 saya, memandangkan saya seorang peminat cerita melayu, jadinye, banyaklah cerita2 yang saya korek dan saya buat karya baru..

::: erm, sebenarnya, saya bukan suka bercerita pun, tapi, sekali mood, dan ilham mai, tu yg kdg2 satu hari entry banyak tu...haha...

::: kalau zaman sekolah rendah dulu, saya bukan sape2 pun, setakat pengawas pusat sumber je..tapi, alhamdulillah lah, saya ketua pengawas sumber sekolah perempuan yang pertama, kelakar je..adoi, darjah 6, apalah tanggungjawab kita faham sangat kan, asalkan buat ape yg cikgu suruh, jadual ikut, pastu buat baik ngn kawan2 yg lain, tu jelah yg saya faham time tu..
*tak layak jadi pengawas sekolah ke?* haha...tak layaklah tu, kalau layak, tak lah jadi pengawas pss, kene reject kot..hahahha...wateverlah, jnji pengawas jgk..haha

::: naik sekolah men, gangster dohh..sblm masuk sekolah kat kuantan, 1 minggu duk kat sek mak, hish...rimas lah..haha..bukan ape, *awak anak cikgu po ek? *cikggu po, nickname mak, untuk cikgu foziah..haha, budak2 nakal sungguh* *eh, sir macam mne? dah kawen? (sir, abg sulung saya, dia jadi cikgu bi sjkp kat sek mak) * cikgu po garang tak?* *cikgu po mcm mane ek kat rumah*..hurhhhhh...soalan2 macam tu, yelah mntang2 lah aq bdak2 kan, akak2 senior lah gile2 bnyk tnye, well, mak ajar sej f5, jadi akak2 lah yg bnyk songeh tnye pasal mak..sbb depa takut..mak mmg garang pun..hihihi

::: so, tukar sekolah ehsan, sekolah menengang agama al-ihsan, sekolah agama terbaik di pahang. alhamdulillah..sebab tu saya jadi macam ni skrg *nmpk tak ada ura2 riak kat situ* haha..xdelah, mak apply sek ihsan, sbb nak saya jadi hafizah..huhu..jadilah jugak hafizah, sampai f3, heeee...naik f4 bukan x jadi hafizah, tapi hafal2 surah2 wajib jelah..hehe..tapi, tu lah, silap saya, sebenarnye, smkin bnyk kita hafal ayat al-quran, smkin bnyk ilmu yg boleh kita masuk..tapi dulu saya, konon2 berhenti tahfiz f3 sbb nak fokus kat pmr, stgh tahun cenggitu saya brhnti..tapi, nasib baik result ok...berkat hafal2 ayat2 Allah lah..:)

::: naik f4, ada pencalonan pengawas, yg kena pilih, guru kelas..ok, saya tercalon, tang mana ada kepimpinan pun saya tak tau..f4 kelas sains lah..persaingan giler tak kuat..sume org hebat..time pencalonan tu, makk aii..naik atas pentas, berjalan macam model, then, cikgu ramai2 tgk kat bawah..pastu depa pilihlah..dan seminggu lepas tu, result keluar, saya terpilih..masalah! bukan sebab ap,  saya dah lah anti pengawas sebnrnye, *kes, dia amek pic siti nuhaliza saya time spot check, hbes koleksi time sek rendah* hishhhh! tapi tulah, Allah hebatkan, dia gerakkan hati saya untuk berubah, ececeh, dari saya benci pengawas, sampai saya syg jawatan saya, dan org pulak benci saya..hahaha..lantak korang lah..

::: tapi tu lah, time f1, f2, sy duk asrama...budak nakal, budak masalah, kalau bukan nama saya, maknenye tu kesilapan besar..hurm..nthlah, beselah, f2 kan..konon2 jiwa remaja, bnyk ikut nafsu, memberontak bnyk..saya pernah hmpir kene buang asrama tau gara2 lawan warden, siap dapat 'tamparan' percuma lagi..saya sorang je dapat time tu..perghhh mmg hebat..AIREN SURAYYA KHAIRU ANUAR, kalau time asrma, yg buruk2 mmg hebat..

::: sampailah satu tahap, tibe2 tgk kat noticeboard, warden melantik exco asrama, saya jadi penolong setiausaha..gilerrrrrr! mau tak , melompat weih..adoii, tak faham betul time tu..knp lah saya, saya mmg anti exco, anti ketua asrama, anti sume lah..dah budak tak berapa nak baik..haha..sume anti, sekali, jawatan pen su dapat...memang duduk bersimpuh lah tepi warden time memperkenalkan exco2 tuh....

::: kadang2 saya terfikir jugak, warden nak kenakan aku ni, dan sebenarnye bukanlah nak kenekan, tapi ayat manisnya, 'nak bagi pengajaran' lah..saya suka2 tak suka org tuh, sekali saya dapat jawatan tu..ha? amacam? apa rasa? jadi saya berubah, kenapa saya tak suka exco? jadi, bila saya dah tau masalah, saya jugak dah tau jln penyelesaiannya, jadi saya berubah daripada tak brp nak baik, jadi agak baik jugklah..hehe..daripada saya benci org yg melaksanakan tanggungjawab, akhirnya saya jadi org yang kene melaksanakan tanggungjawab tuh..walaupun pen su je pun kan..haha..

:::: kalau dekat sek, seyes saya tak lah glamour pun, bdak2 asrama kalau x kenal saya, mmg nak kene pelempanglah..haha..i meant cikgu, cikgu saya tak kenal saya sgt lah..bukan budak cerdik pun, masuk kelas sains pun sbb kebetulan ke pmr bagus skit..kalau list budak2 cerdik tuh, nama saya tak tersenarai pun..sebab saya duduk kat sek yg sgt hebat, dan saya budak kelas kelas sains kedua lah..al-farabi II, jadi ada yg kelas pertama yg cikgu2 pelu concerns berbanding saya..sob2..

::: tapi, habes f5, result saya perfect, ada A,B,C,D, perfect lah tu..walapun A saya agk bnyk, tapi, mmndangkan BI saya D..kah3..*aku lemah betul bi..apelah dosa ngn cikgu tadika dulu..sob2* dan subjek sains saya yg ada B dan C tnpa A, dan yg A tu, fhm2 jelah, yg wajib lah..5A je, yg lain x yah sebut..jadinye, saya tak yakin dgn result, sy x apply upu untuk spm, ikut cakap mak, saya amek STAM, msuk STAM pulak dekat KULLIAH AL-LUGHAH WADDIN SULTAN ABU BAKAR, PEKAN PAHANG, mmg sekolah STAM terbaik lah dekat pahang, yelah tebaiklah, pelajar2 hebat dari semua sek2 berkumpul kat satu tempat..

::: jadi kat situ, saya jumpa budak dari macam2 sek, termasuklah sek mak saya mengajar, sek rompin, ngeh3..budak2 sume hebat..kat sini lah baru belajar bersaing, bukan dekan ihsan dulu saya tak belajar, tapi, saya sntiasa letak saya di tahap zon selesa, jadi, saya tak work hard..berbeza dgn kuliah, saya kena ubah strategi, still berkawan ngn kawan2 sek lama, tapi saya kena kawan dgn budak2 sek lain jugak (walaupun kitorng dah beljr 1 tmpt, tpi org ckp, still mcm ada perasaan lain2 jgklah, ko sekolah ihsan, ko sek al-attas, sek maran, al-khairiah) ttp lain2 jgk perasaan, jadi saya cari kgk kawan2 dari sek2 lain untuk tgk cara dyng, alhamdulillah sgt, kawan2 yg saya kawan2 sume satu kepala, gile2, still nakal pun ye jgk..*ttp tak boleh lari nakal*

::: kalau dalam kelas saya, tak taulah apa nasib saya, budak2 dalam kelas saya, sume teror2, tapi ok lah, bersaing kuat skit, kawan2 ihsan saya yg lain, berpecah2 lah, lain2 kelas, jadio saya sorang2 je dalam geng saya dduk dalam kelas tu, mmg 1st1 masuk, mmg macam ayu dan sopan santun giler saya, *saya masuk lewat seminggu, sbb ada masalah* mmg saya lmbt sktlah nk rapat ngn depa2 ni, tapi, kita jadi diri kita, last2 rapatlah..:)

::: sampai exam yang ke3 mungkin, saya baru terasa betul2 dah nak dekat STAM, nama saya pernah jadi top 10 ke top 15 dalam hmpir 400 pelajar, dan time tu org dah chop saya, 'budak pandai'...rimass gak tuhh..haha..bkn ap, asal saya bukak buku je..'ala, airen kan dah bnyk hafal, tak payahlah baca2 dah, dah pandai dah'...saya amin kan je org ckp saya pandai..haha..*tapi kat mulut, mane ade pandai..bese2 je...*kita kene low profile, tapi org dah doa kita pandai, kita amin kan je dalam hati* hehe...

::: sampai trial, saya rasa saya yakin saya boleh dapat result MUMTAZ, jadi saya mmg habis sehabis2nya study untuk STAM ni, lagi satu bkn sbb apa, STAM ni, gagal satu subjek, gagal sume tau..sbb tu, ada yag bertimbal balik nak amek STAM ni, risiko jgk tuh...ok, jadi saya mmg keluarkan 200% apa yg saya belajar, apa yang saya faham, hafal dalam exam, result keluar, saya dapat JAYID JIDDAN, pngkat kedua lepada MUMTAZ, sumpah saya sedih giler, mmg mcm hati saya tak tau nak ckp ap, tu lah sape suruh confident sgt..mmg sedihlah...menangis,,1st time sy menangis sbb saya kecewa result saya, sblm ni seronok dan redha je kan..hehe,,tapi untuk STAM saya menangis kecewa, kawan2 sume ckp, hebat dah tu JJ, ustz2 pun cakap ok dah..JJ pun bkn sng, tapi sbb saya cabar diri saya tinggi sgt, dan saya letak hrpn pun tinggi, akhirnya saya jatuh, dan saya yg sakit...tapi tu, lah..kalau saya dapat MUMTAZ, tidak lah saya kat UPSI pulak kan..nth2 kat lain pulak..*no, saya tak mksudkan UPSI tak hebat, UPSI sgt hebat, mksud saya, mngkin saya akan sambung belajar kat al-azhar..:) tapi tulah, kita merancang, tapi Allah yg tentukan..

::: masuk UPSI, saya budak ISMP PENDIDIKAN MORAL, dikecam hebat jugak tuh, nth apa dosa moral pada dyrng pun saya tak tau, sume ckp, eleh moral senang, eleh moral kacang je, bljr nilai je pun..honestly, saya dah 4 sem belajar,moral bukan subjek yg mudah, kalau mudah, mana mungkin dlam kelompok AT41 ada yg dapat 3.2 ke bawah, jadi, moral bukan subjek yang tidak boleh dipndang remeh dan selekeh ok..

::: masa2 masuk, mane kita tau, sape yg teror tak teror kan, sbb kita masih baru dan akhirnya taring masing2 pun toing2 bila result untuk sem1 keluar, saya dikategorikan antara yg teratas, masalah jgk, walaupun kami 20 org je, persaingan tu lagi kuat sebnrnye, bila saya dah kat atas, sampai lah saya sem3, nth knp nasib saya sgt, sy dpt 4flat, mmg terkejut giler, dan saya dapat tahu, spnjg moral ni ada kat upsi dlm 8 thn ni, sy org yg pertama dpt 4 flat, pergh..tekanan terus..yelah, nak bina kejayaan sebanarnya lagi senang dri nak kekalkan kejayaan..saya jujurnya, stress jgk dgn 4flat tuh..skit2 org ckp 4flat tu..huh..tak best pun, sbb expectation org untuk saya sem seterusnya mnda yg sama jgk..mana mampu saya nak kekalkan 4 flat terus..dan terbukti..hahaha..result sem4 ni saya jatuh...result jatuh lah, huhu..nthlah..

::: sebenarnya, tekanan tu bukan sampai pada result je, tekanan tu berterusan, tapi saya tak pernah letakkan tekanan tu sebagai penghalang saya untuk saya jadi diri saya sendiri, saya rasa tekanan tuh lebh bawak saya jadi org yg lebih terurus dan berhati2 sebenarnya, dipendekkan cerita, ntuk sesi 2013/14 ni, saya dilantk menjadi Yang DiPertua Persatuan Pendidikan Moral, saya sejujurnya, mmg nak jadi antara yang membawa kejayaan kepada PERMOR, ttp bukanlah sbgi ketua, tapi cukuplah penolong sebenarnye, sbb bagi saya, saya lebih suka lelaki yg ketuai sesuatu, sbb bila girl2 ni, kita faham2lah kan..

::: tapi, saya kena ubah cara saya, gaya saya, emosi saya, fikiran saya, saya kena tau yg saya sekarang dah jadi ketua untk satu persatuan, walaaupun sbnrnya saya berat jgk, saya ni..hurm...baru je.baru nk belajar sbnrnye, di akhir2 sem4 baru2 ni..saya saja amek seminggu untuk stay di kolej, ikutkan lpeas exam tuh, mmg sakan lah melompat nak balik, tapi bila saya fkir balik, saya ada jawatan yang saya perlu pegang sem hadapan, jdi saya korbankan diri saya untuk lebihkan masa sy *walapun sminggu ttp beharga tau* untuk saya lebih kenal dan belajar kerja berpasukan dan secara tak langsung saya belajar nak jadi ketua

::: seminggu tu, hmpir tiap2 hari saya jumpa prof, sama ada atas urusan PERMOR ataupun, kami saja nak lepak2 ngn prof, prof mmg positif..*sape tak kenal prof, susahlah* prof bnyk  bgi pnduan untk permulaan..saya jgk berjumpa dgn dr sam, akhirnya, saya berjumpa dgn dr sam atas dasar kerja dan tanggungjawab sebagai ketua untuk perancangan PERMOR..kalau sblm ni jumpa prof ratu dan dr sam sbb assignment, tapi time tu, saya jumpa atas urusan lain, feel dia lain tau..huhu..seyes lain..saya rasa mcam...fuhh..

::: yelah, bila kita jumpa dgn prof, dr..kita jumpa dgn org2 yg hebat, setiap kuih tu lain acuan dan bahan dia, jadi saya tgk dari 2 idea yg berbeza tapi dari perspektif yg positif, cara yg lain, tapi tujuan tu ttp sama, 

::: apabila saya diberi tanggungjawab ni, saya sebenarnya, sntiasa dapat nasihat dari mantan2 saya, saya bersyukur sgt, saya mengenali insan2 yg hebat, *ok, ni bukan ayat bodek, ni betul2 dari hati* insan2 yg saya kira, kejayaan yg dibina bukan sebab menggunakan batu loncatan sebagai jalan peneyelasaian, tapi menggunakan batu untuk melancarkn loncatan untuk menjadi lebih teguh dan gah dalam sesuatu persatuan. saya amek aura positif dyrng, yg tak baik, kita jadikan semapadan, supaya tak terbawak2..

::: saya takde sape2 tanpa bantuan kawan2 saya, kalau dyrng tak menyokong saya dari belakang, i'm nobody, saya perlukan dyrng untuk lebih majukan PERMOR, saya perlukan kerjasam dyrng untuk memastikn teams saya kali ni, adalah yang terbaik dalam kalangan yang terbaik..dalam kepada saya, strategi saya dah siap, cma tunggu masa dan waktu untuk saya laksanakan..

::: dari saya takde ap2 di sek rendah, sapelah saya..*zaman tadika lupa nak cerita* haha..dari budak nakal, tapi satu yang saya sedar, semakin bnyk pengalaman yang saya dapat, sume tu lah yg kuatkan saya hari ni, dari saya org bukanlah antara yg hebat, tapi sara merubah corak dan warna untuk nampk saya hebat, doakan saya diberikan kekuatan untuk mnjadi ketua kepada persatuan saya.

::: harapan saya, setiap manusia ada cara mereka masing2, saya takut dengan expectation pensyarah2 moral khususnya apbila saya memangan tampuk kepimpinan PERMOR 2013/14, lebih2 lagi, saya YDP perempuan pertama, tekanan jugak tuh...hadoii...takpe2..saya dah terima jawatan ni, nak tidak saya akan serahkan jiwa dan bakti saya pada PERMOR, tak pernah rasa kecewa dan rugi untuk berkhidmat kepada PERMOR, jadi saya akan memastiakn PERMOR sntiasa mnjdi perstuan yg terbaik..

::: pnjng nye cerita weihhh...nnti mulalh tak tau nk letak tajuk entry ap...haiyaa...haha..ape2lah, ni sesi luahan perasaan kot...nthlah...oklah, nk dekat 12 mlm dah..esok fsrt puasa, selamat berpuasa saya ucapakan, semoga kita tahu RAMADHAN adalah peluang untuk kita banykkan pahala dan kalau boleh, kurangkang benda2 lagho..hehe...semoga ibadah puasa kita tahun ni, diterima dan diberkati ALLAH..amin..

::: slamat malam, ASSALAMUALAIKUM

-ASSN-


no caption.

::: Assalamualaikum..
cuti sem ni, memang saya dah decide tak nak kerja..wah! nampak tak kekwat kat situ..? kah3..bukanlah..bukan sesaje tak nak, kerja kat rumah lagi banyak kot..*alasan kah?* tak..seyes tak! *muka suci*

::: kadang2 terfikir jugak nak kerja, sbb setakat keje kat kedai 2 hinggit tu, nk jugak kan..tapi tu lah..



1) lesen motor baru nak amek..tapi tak proceed lagipun, bnyk tangguh!

2) mak kerja, keluar kul 7.30 balik 5 ptg..helo! kalau saya kerja, masuk kerja plg lmbt pkul 9, blik mestilah ptg, habes tu, sape nak masak untk abah? sape nak kemas rumah? sape nak jemur baju? sape nak itu buat2 kerja rumah sume, tak kanlah saya nak biar mak balik kerja, tgk..rumah macam hari2 biasa dia, maksudnye, hari2 mcm sy kat kolej jugak..sbb tu saya decide tak kerja, biarlah duduk rumah pun, org nak kata bersarkan badan ke ape ke..tapi, bagi saya, tolong mak, lagi banyak pahala..:)

3) banyak cter kat tv saya nak tgk..wakaka..!

:::: kalau semua org fikir menda yang sama, kerja di cuti sem adalah salah satu cara yang baik konon2 nak bantu mak n abah, go on lah..saya ada pendapat saya sendiri...kalau sume org cakap siti nurhaliza je yang cantek di dunia, dah tu? sape nk kawen ngn saya nanti? haa! kan...nmpk tak analogi kat situ,

:::: kalau mak saya seorang suri rumah sepenuh masa,YES! saya akan bekerja, tapi, mak saya cikgu, pagi kerja, ptg2 baru balik, itu pun kadang2 malam ada kelas *puasa off lah malam* jadinye, apa yg saya nak buat supaya mak saya nmpk kewujudan saya kat rumah..? saya duduk kat rumah lah jawapan dia..haha..
yelah, saya rasa kerja kat lagi bertambun tau tak..tu peti ais, sekurang2 nya, saya balik..nampak lah kene ada beza skit, kemas lah, tu pokok2 bunga..nmpk lah hidup segar mugar sikit, tu bilik mak? haa...biarlah nmpk macam bilik utama skit..jadi..bnyk keje lah...biarlah keje kat umah tanpa gaji pun, jnji dpat bangun lambat..haha

:::: ikut lah masing2 ye..awak nak bekerja, bekerja lah..tk payah nak kondem2 org yg tak kerja ni....*ada org ngte ko ke erin?* ehh...takdelah, sblm org kondem saya, saya tulis post ni dulu, kalau ada org kondem, haa! nnti saya post link  blog saya disamping untuk mempopularkan blog saya ni bagi depa baca..

:::: okey! adius...malas nak tulis banyak...banyak dosa pulak asyek merungut je nanti..haha....

::: ASSALAMUALAIKUM..

-ASSN-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...