geng bloggers

Wednesday, 9 September 2015

Apa itu UJUB?




Assalamualaikum .w.b.r 

Dengar Ustaz Kazim Elias pesan semalam
(i mean, pesan on youtube.) huhu



UJUB
Rasa bangga diri sendiri

UJUB ADA  TIGA JENIS 

-UJUB PADA DIRI SENDIRI
-Bangga diri sendiritengok orang lain punya gelang, tapi dalam hati cakap
-Lawa gelang aku lagi. (tapi tak zahirkan sebutan tu)

-UJUB PADA SESAMA MAKHLUK
-Puji kat orang lain terlampau-lampau
-Contoh : “rumah diaa.. Cantikk gilerrr.. Aq pergi rumah dia, semua ada,
-Takde benda takde” – terlampau mengagungkan orang.
-
-UJUB PADA HARTA/BENDA
-Terlalu bangga dengan harta benda.
-Hebatlah kereta ni. Sampai terlalu taksub dengan benda tersebut. Dsb.
-
BEZA UJUB DENGAN RIAK
-Rasa bangga dan menunjuk-nunjuk ke orang lain. ( Ada baju cantik, menunjuk2)

-Rasa bangga tapi tak tunjuk kat orang lain. (Tengok baju orang lain, dalam hati,
                 cantik baju aku lagi).

-ALLAH TAK BAGI UJUB, SEBAB KITA AKAN RASA TIDAK BERSYUKUR DENGAN  APA YANG ADA PADA DIRI SENDIRI DAN TIDAK CUBA MERASAI KESUSAHAN ORANG LAIN.  





HARAP BERMANFAAT.

- AIREN SURAYYA-


Sunday, 6 September 2015

Polaroid. I want!





Assalamualaikum w.b.r

Terlebih rajin nak update dua entry hari ni.

I cant wait to get my own polaroid. 

Tak sabarnya.

Tengah simpan sikit-sikit ni.

InsyaAllah bulan ni jugak akan dapatkan.

Kenapa polaroid?

Print je lah gambar dari hp.

TAK NAK. lalallala

Nak polaroid jugak.

Saya suka amek gambar. My teacher, Teacher Fazila inspired me a lot. But, she has DSLR. I tak mampu uols. hahaha

So, polaroid pun ok, 

SEBAB?

1) Gambar terus dapat.

2) Saya boleh tampal dapat my fav book. 

3) Saya boleh tulis caption kat gambar tu.

4) Tangkap kat situ, kluar kat situ jugak gambar

5) Saya suka simpan gambar

YEE

Ada yang cakap

1) Membazir, sama jugak kalau print. Dapat tampal buku jugak

2) Gambar bukan macam HD pun.

3) bla bla bla

KALAU DAH TAK SUKA

SEMUANYA 

buruk.

kan?

Saya nak polaroid.

Kalau semua orang tak suka polaroid, 

Dah lama pupus camera ni.

Kan jugak?

Ape benda Camera Polaroid ni.

NI Laaaaaa


sabar ye airen, kalau ada rezeki lebih, cepat lah dapat beli. kiki

nanti boleh simpan gambar cenggini. tak pun buku.



Harap-haraplah dapat beli dengan secepat mungkin.

Amin

-AIREN SURAYYA-

Melarikan diri.






Assalamualaikum w.b.r

Happy weekend! Seronoknya cuti kan.

Melepek-lepek kat rumah.


BAHAGIAAA NYA! 

Sekarang saya sedang melarikan diri. 

Melarikan diri daripada FACEBOOK.

For now, i will deactivate my account facebook until i secure to be back. *ececeh. 


Bukan apa.

Saya seorang yang membaca komen. Suka baca komen orang. Contoh ek.

Orang post pasal politik ke, post pasal artis ke, saya suka baca.

Jadi saya tengok cara orang tu mengomen, cara orang tu kritik, ada yang berkenan, ada yang tak berkenan.

Bila part tak berkenan tu, terdetik lah kat hati.

" Apalah komen cenggitu, entah hape2"

" Tak baiknye komen cenggitu, macam lah bagus sangat"

& so on lah

HAAAA

Dalam hati saya, saya pulak komen orang yg komen tu. *hohoho

Jadi saya rasa tak best. Saya rasa saya pulak bagus. hahahahhahha

Dah ujub.

Dah berdosa. 

Tak baik kan.

JADINYA, 

Lagipun saya rasa saya hidup je lagi tak bukak facebook. Dulu rasa kalau sehari tak bukak, tak sah.

kikikiki

SEKARANG

Saya dah tak fikir pasal orang 

Saya tak amek tau pasal orang nak post

Saya tak fikir bajet ko hebat

Saya tak fikir apa-apa

YANG SAYA FIKIR

Kerja saya

Tidur saya

SEKURANG-KURANGNYA

Saya dah jimat hampir 3-4 jam masa dari tengok facebook utk satu hari. Kalau seminggu?

hemmm

Lagi banyak saya boleh buat.


TAPI, YANG MASIH BERFACEBOOK.

Gunakan facebook dengan bijak.

Anda mampu mengubahnya:

Sebab, facebook ni banyak sangat maklumat yang kita boleh dapat. 

Sebab ada kawan-kawan yang share pasal ilmiah, pasal agama, pasal resepi, pasal cara nak protect diri, pasal beware dengan orang, pasal kehidupan sosial, pasal univeristi, pasal pengetahuan am, pasal tempat2 best nak melancong *lol

dan banyakk lagi lah

Memang bagus lah kan. 

TAPI

Bila ada malaun2 yang 'tak best' ni, kita rasa macam, medan untuk guna facebook ni disalahgunakan.

Kutuk orang

Perli orang

Maki hamun orang

Kritik orang

dan macam-macam lah.

SO

Kalau rasa facebook buat banyak kurang pahala..

you know what you have to do

1) remove from friendlist
2) block
3) unscubsribe
4) unfollow his/her post
5) tutup akaun

That's what im doing now.

Bila saya kembali nanti, saya akan buat perkara no 1. hahahha


'Ber'facebook tak salah, yang salahnya, facebookers yang suka mencari kesalahan orang. 



wasalam

- AIREN SURAYYA-


Friday, 4 September 2015

Senangnya mencari pahala.




Assalamualaikum w.b.r


Cepatnya masa. Dah bulan 9. Hari tu masuk kerja 29.6. hem hem




Apa rasa?

Bercampur baur yang pasti!

Dekat sini, saya jadi orang yang sangat lain. Ye ke lain?

 Tak banyak cakap - sebab takde satu geng

Tak banyak sembang - sebab semua orang buat kerja

Tak banyak gosip- takde apa yg nak digosipkan

TAPI 

yang pasti

saya tetap saya yang dulu

Tetap banyak makan.

muahahahhahahahhaahahhaahhahha

Cant denied. -___-

Bila kat sini, takde kesah pasal orang pun. 

Seronok lah. 

Saya pun ambil pendekatan tak nak care pasal orang. 

Sebab saya dengar dalam ceramah Ustaz Kazim Elias cakap.

Senang sangat kita ni nak dapat pahala.


Kalau nak bercakap - cakap yang baik-baik, cakap benda yang berpahala

Kalau nak dengar - dengar benda yang baik-baik, dgr benda yang berpahala

Kalau nak tengok citer - tgk citer yang berpahala

DIPENDEKKAN CERITA, 

Kalau nak apa-apa lah..

buatlah benda2 yang akan dapat pahala. 

sebab ustaz cakap.

MATI ITU PERINGATAN YANG SUNYI.

kan?

Semoga kita terus istiqamah buat apa2 yang dapat pahala. 

Share yang baik2, orang ikut pun dapat pahala.

kan?

heeee



-AIREN SURAYYA-

Wednesday, 2 September 2015

Mayarakat Majmuk?

Assalamualaikum w.b.r

SEMOGA KITA SAMA-SAMA DALAM REDHA ALLAH S.W.T

Hari ni, saya mengajar tajuk Kata Majmuk. 

I asked them, what is mean by Majmuk? 

They said, ' banyak-banyak cikgu'
Ada yang cakap ' kata ni, campur kata ni'

Oklah, macam biasa, ada jugak yang tak tahu apa itu majmuk. 

So, i asked them, apa itu masyarakat majmuk?

Diorang tak tahu. So, saya tanya, 

"pernah dengar ke tak pernah dengar masyarakat majmuk?"

They said " TAK PERNAH, APA TU?"

ALAMAK! 

Saya pun terangkan lah apa maksud masyarakat majmuk tu. 

POINT DALAM ENTRY NI?

I'm, shocked they never heard 'masyarakat majmuk'.

Alaa, sedihnya.  Dah form 2. 

Tapi, tak boleh nak marah jugak, budak sekolah cina kan. Mana biasa guna ayat-ayat ni.

Bagi saya, kerajaan  mengimpikan sebuah negara atau rakyatnya yang bersatu-padu. Ini bermaksud, rakyat di negara kita masih belum bersatu padu. Sebab kita kita disarankan untuk bersatu-padu.

KAN?

Masyarakat Malaysia yang majmuk, terdiri daripada pelbagai kaum, agama dan bangsa  di bawah satu negara namun mengamalkan budaya dan amalan maisng-masing. 



oKLAH, Nak cerita pasal tu je. 

Terperanjat jugak depa tak tau masyarakat majmuk tu ap. Ke tak payah terperanjat pun?

hem hem hem 


-AIREN SURAYYA-




Monday, 31 August 2015

Malaysia yang MERDEKA KE 58!

Assalamualaikum w.b.r

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-58. 

Lagi 16 hari, kita akan sambut hari Malaysia pulak kan.

Apa yang kita dapat daripada kedua-dua hari ni?

Semoga negara kita akan sentiasa ALLAH lindung, ALLAH redha, redha kepada siapa?

Redha kepada pemimpinnya, dan juga redha kepada seluruh rakyatnya.

Kalau kita asyik bercakap, kalau tak dapat, kita kecewa, akhirnya kita melenting.

Kalau kita tak bercakap, kita rasa tak puas, akhirnya kita yang sakit sendiri.


Doa, yang penting diri kita. Kita tengok orang lain buruk, jangan kita pun jadi buruk. Sama je lah kita dengan dia. 

Jadinya, kalau Malaysia yang merdeka itu sentiasa didefinisikan sebagai bebas daripada penjajah, maka penjajah itu juga boleh kita definisikan dalam pelbagai jenis.



LOGO RASMI UNTUK HARI KEMERDEKAAN YANG KE-58


Semoga ALLAH redha kita dunia akhirat.

Amin.


-AIREN SURAYYA- 

Sunday, 9 August 2015

Mikraj Cinta - Datuk Siti Nurhaliza


Assalamualaikum w.b.r

Have you heard a new song from Datuk Siti Nurhaliza? 

MIKRAJ CINTA?

A beautiful song from a beautiful voice. 

As you are listening now, I decide to put this song as my first playlist on my blog. The second one is Mula dan Akhir. 

I love the part from Mikraj Cinta,  

" Tuhan temukanlah, 
pengakhiran yang terindah,
sehingga bertemuMu
menghadapMu di syurga"

As a muslim, died in Husnol Khotimah is a final aim. We hope we can meet our creator, ALLAH in jannah. 

To me, this song is not an ordinary song, but have a very meaningful lyrics, so that we can always reminds ALLAH.

To Hafiz Hamidun, as a song writer, and Fedtri Yahya as a lyrics writer, thanks for being so creative and fantastic. Both of you did a good job! 

To the only one, Siti Nurhaliza, you are great as usual ! 

You sing this song with a full appreciation and no wonder you are always no 1 malaysian fav singer!



Enjoy the song!

- Airen Surayya-



Saturday, 25 July 2015

sharing your happiness to public? Is it wrong?

Assalamualaikum w.b.r

It has been a long time I didnt post anything. Before late, I just wanna wish Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & batin to all muslims over the world, may this Syawal be the most precious, and hope everyone had spent blissful moment with your beloved family.

Btw, I'm now currently working as replacement teacher at Confucian Private Secondary School. Having a very becok students, make me feels dizzy, but it was exciting. To be honest, I'm enjoy what I'm doing now. Be a teacher to Chinese student and working with Chinese people, everything's here is new for me. I learned a lot from them.

Oh, sorry.. my aim for this entry are going to share about  sharing the happiness. ( I will story my experiences at that school after I have done my job there, just 1 month left, WAIT!). 

Happiness is something we are waiting for. We always wanted to be happy, we always want to hear a good news, have a good friends, a good wife/husband, have a great job, have a good meal, live with a good family, have a good son/daughter, have a good partner/company, everything in our life, we want good. 

Is it wrong if we share the good things to public? I means, on facebook. 

"I want let  my friends know, so I want share my happiness with them"

" I have been a very hard time to get all these things, so let me do what I'm going to do, I want to share everything, I want people know my happiness"

" I just want to sharing. Nothing else"

" I have a right to post anything on my fb, so let me be "

" My happiness is more precious if I share it with my friends"

" I want show to them, that I'm successful"

What we think, is not the same as what others think. Maybe, they just wanna to share. "just". So, let them be. 

We dont have a right to prevent them

 " please don't update that status/that picture, I dont like!"

You cant do this! If you don't like, just unfollow him/her. Easy.

BUT,

For those who are always sharing your happiness, share your moments, share your successful life, share how you are so blessing, I think you should think very deeply before you update this to public/ on fb. 


I really don't mind if you want share anything on fb, because I have done this before. I did share everything if I want to, or I have to. Because I think, sharing to public is nothing wrong, what is wrong are,

- If you look down to someone. You saying something that make others uneasy with what you have posted. 

- If your statement, or your caption are not suitable. Before we write something ( especially to let public read our post) we must reread carefully 4/5 times. Because we cant share our expression on our writing. People never know what we feel, they just can read. 

- If our first intention to let everyone praise you. Show off!

"you are good"

" you are the most successful person I ever met"

"I know you can do it, you are awesome"

" wow! you have a good looking"

- and many more -

- If we want to show off everything we have, let people say "wow". Its not good, because not everyone have a chance likes what we have, and maybe they are hoping, but they didn't get yet and maybe they are not affordable likes you. So, don't share that too much, yang boleh orang pissed off. ( reminds my self as well) hahah. 

For sure, 

We can share everything on fb. Everything! But, we must ensure, before we post, is it necessary or not and is it okey or not. ( sometime I posted something not necessary for others, but necessary and meaningful for me, for me laaa...hahahha). 


The happiness is just not means you have a big house, a big salary or  a great job. Not at all. Everyone's happiness is different. Maybe you can say you are happy when you got a banglo mewah or suami handsome, and they are happy you are happy, but for some others, to have a comfortable house is enough, no need to big, even small, they can live happily.  

Happiness is subjective. Spread the positive post, then you will happy if you can let people happy with what you have posted/shared.


Its only my opinions, I do appreciate if anyone want leave comments about this. 

Have a bless weekend!



- AIREN SURAYYA- 





Sunday, 3 May 2015

Thank you teacher.

Assalamualaikum w.b.r

Welcome May! 

I don't like May, because June is around the corner. When June is coming, that means, my life as student is near to the finishing line. Oh man, time flies so fast.  I wont stop study. Because I don't have to work, no need to think to pay the bills hahaha. Haishh.. I'm grown so fast also. Big already. 

When I was 15, I dreaming to be an entertainer, (don't laugh!). Because I really adore Siti Nurhaliza. hahahaha. I'm laughing myself right now. so childish. 

But, for now, I am 22 (not officially 23 yet). I wish I could be an entertainer also, but not as a singer laa, just to entertain my students ( ececehh.. ) because, i do love teaching. 

I think i should tarik balik cakap yang I don't like May. I love May lah. Sebab, bulan May ada Teacher Day.

I dedicate this entry to all my teachers. 

I was inspired by my teacher, Sir Misykat. Hes the best teacher I've ever met when I was secondary school. He can remember semua nama student, without any errors. My teachers (since i was tadika, secondary, primary and now university) all of them very incredible and fantastic teacher. No doubt. 


I know, as a human being, my experience are the best lesson to my life. I met so many people with the different thought, different style, different knowledge, different skills, and get knowing all of them such a big acknowledge to me. 



I should praise each one of them because I learned a lot from them. My prays is always to my teachers, and I hope ALLAH rewards all of you the JANNAH. 

AMIN.

THANK YOU TEACHERS. HAPPY TEACHER DAY IN ADVANCE. :)

-airen surayya-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...