geng bloggers

Wednesday, 2 September 2015

Mayarakat Majmuk?

Assalamualaikum w.b.r

SEMOGA KITA SAMA-SAMA DALAM REDHA ALLAH S.W.T

Hari ni, saya mengajar tajuk Kata Majmuk. 

I asked them, what is mean by Majmuk? 

They said, ' banyak-banyak cikgu'
Ada yang cakap ' kata ni, campur kata ni'

Oklah, macam biasa, ada jugak yang tak tahu apa itu majmuk. 

So, i asked them, apa itu masyarakat majmuk?

Diorang tak tahu. So, saya tanya, 

"pernah dengar ke tak pernah dengar masyarakat majmuk?"

They said " TAK PERNAH, APA TU?"

ALAMAK! 

Saya pun terangkan lah apa maksud masyarakat majmuk tu. 

POINT DALAM ENTRY NI?

I'm, shocked they never heard 'masyarakat majmuk'.

Alaa, sedihnya.  Dah form 2. 

Tapi, tak boleh nak marah jugak, budak sekolah cina kan. Mana biasa guna ayat-ayat ni.

Bagi saya, kerajaan  mengimpikan sebuah negara atau rakyatnya yang bersatu-padu. Ini bermaksud, rakyat di negara kita masih belum bersatu padu. Sebab kita kita disarankan untuk bersatu-padu.

KAN?

Masyarakat Malaysia yang majmuk, terdiri daripada pelbagai kaum, agama dan bangsa  di bawah satu negara namun mengamalkan budaya dan amalan maisng-masing. 



oKLAH, Nak cerita pasal tu je. 

Terperanjat jugak depa tak tau masyarakat majmuk tu ap. Ke tak payah terperanjat pun?

hem hem hem 


-AIREN SURAYYA-




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...