geng bloggers

Sunday, 14 December 2014

Kahwin Muda : Mudahkan atau mempermudahkan?

Assalamualaikum w.b.r


Dalam facebook sekarang banyak tulisan-tulisan, artikel-artikel, video atau komik yang mengulas tentang perkahwinan di usia muda.

bagus. Katanya mengelakkan berlakunya penzinaan, maksiat, dan lain-lainlah. Tapi, adakah melalui kahwin di usia muda ni semudah itu?


" mak, aku nak kahwin usia muda, mudahlah urusan aku mak"

-dan banyak-banyak lagi.-

Dalam meneliti orang-orang yang kahwin muda ni, saya kira ada beberapa kelompok yang perlu kita bahagikan. 

Dan pastinya kita bercakap dalam kelompok golongan marhaen. Macam kita-kita ni.

KELOMPOK PERTAMA

Muda dan belum habis belajar ( kedua-duanya)

Okay,kelompok ini wujud. Jadinya, pasangan ni tak mempunyai pendapatan yang tetap untuk sara diri. ( dari segi logik ya)

Dan dari segi logik nya jugak, segala kos perkahwinan adalah daripada ibu bapa? 

Am i right?

" Mak ayah kami support, dah habis belajar nanti, pandai-pandailah kami bawak diri"

OOOOOOO

Cenggitu yee.... 

OOOOOOOOOOOOOOO

Nokhtah. 


KELOMPOK KEDUA

Muda. Isteri masih belajar tetapi suami sudah bekerja

Kelompok ni ramai. Orang yang dalam kelompok ini si suami sudah mempunyai pendapatan yang tetap.

Okay, jadinya kos perkahwinan (khusus kepada perempuan) mestilah keluarga yang support kan? 

Dari segi logiknya. LOGIKNYA

KELOMPOK KETIGA

Kedua-dua sudah bekerja dan mempunyai pendapatan yang tetap. 

Persoalannya:


Anak-anak muda ni cakap, 

" mak ayah, kahwinlah kami, nanti berlaku menda-menda yang tak elok kan tak baik" kata golongan pertama


Tapi sedar tak golongan ini bahawa bila anda tidak mempunyai pendapatan yang tetap, di mana mudahnya urusan perkahwinan tu? 

" kami buat simple-simple je, bukan majlis besar resepsi bagai pun, takde, bakal isteri saya pun tak mintak lebih-lebih, alquran je, baju kahwin kami pun simple, takde berie-rie2" kata kelompok pertama.

Tapi, semua tu tetap perlukan duit kan? 

*mohon kalian angguk*

Jadinya kelompok pertama ni nak cari duit kat mana? Awak tak bekerja lagi. 

" Mak ayah kami tanggung sikit-sikit, nanti kami bayar balik, mak ayah kami ok je, yang korang sibuk pehal?" kata kelompok pertama

Okay, tapi masih tak mudah kan? 

MUDAH hanya dari aspek menghalalkan hubungan je. Aspek lain belum tentu. 

Saya tak cakap kita nak kahwin sekarang kita nak kena tunggu duit banyak baru kahwin, sebab ada yg tulis

Tapi kita jangan permudahkan apa yang ISLAM dah mudah. 

Menghalalkan hubungan memang mudah, tapi bukan dengan cara awak mempermudahkan urusan yang lain.

Saya sokong yang kahwin muda. Sekurang-kuranya kalian tak dilabel " bawek awek ke hulu ke hilir merata-rata berdua dan menjadi umpatan kawan2 sendiri"

Tapi, apa yang awak kena ingat, jangan sebab awak nak kahwin muda (sebab seru dah sampai katanya)  awak menyusahkan keluarga awak.

YE. Sebab benda ni ada. Sebab tu saya berkongsi. 

Si suami tu ha yang utama. Awak pun belajar lagi. Macam mana nak bagi nafkah kat isteri.

" Isteri saya okay je"

Sekarang memanglah. Tengah sakan bercinta. 1-5 tahun pertama. Memang ok. Andai kata (kita tak pinta) tapi kalau ada kesusahan tak mustahil isteri tu mengungkit.

(ini semua aku terpengaruh cerita melayu) LOL

Buat kelompok kedua. Saya tak risau, sebab si suami dah bekerja. Sekurang-kuranya dia ada duit bila tiba hujung bulan. 

Kelompok ketiga lagi saya tak risau. Dua-dua dah berkemampuan.

Tapinya kelompok pertama. 

Tak, tak, saya tak halang kahwin masa belajar. Dan saya tak anti orang kahwin muda.

TAPI

Saya anti orang yang susahkan keluarga sendiri sebab ingin kemahuan diri tu tercapai. Saya anti orang macam tu.

Tak boleh terima.


Bagi saya, terutamanya si lelaki. kalau awak anak PERTAMA, ( PENDAPAT SAYA) tunggu sekejap. Balas lah dulu jasa mak ayah awak.

" Dah jodoh aku awal" Kata si lelaki kelompok pertama.

Okay. Jodoh tu ketentuan Tuhan. Tapi bukan kelompok pertama ini percaya ke

" kalau dah jodoh tak ke mana"

kan?

Jadinya boleh lah awak tunggu sekejap. Ke tak boleh? 

oh, saya lupa, sebab dalam soal kahwin ini, dia ada golongan jugal

1) Golongan sunat untuk berkahwin
2) Golongan yang harus berkahwin
3) Golongan yang wajib berkahwin

( Kena baca balik buku baru saya boleh ulas lebih)

Jadinya mungkin kelompok ini tahap wajib berkahwin?

- no comment-

Entahlah, saya pun tak tahu, nanti si lelaki tu balas balik.

" macam lah lepas kahwin lepas belajar, dapat kerja, aku tak boleh balas jasa mak ayah aku"

yelah.. yelahh..

Kalau dah nak kahwin kan, takde ape dah boleh halang awak.

OKAY2.


Jadinya, point saya sebenarnya kahwin muda tu tak salah pun. Memang permudahkan banyak urusan untuk pasangan yang sedang belajar itu untuk bersama, tapi jangan awak memeprmudahkan apa yang dah senang tu.

i think you know what i mean. 

 We know what we have to do. 

As a son to our parents, as a daughter to our parents, as a sister to our brother, and as a brother to our sister.

Tak salah kalau kita bahagian ibu kita sebelum kita bahagiakan perempuan lain.

dan

 Tak salah jugak kita bahagiakan ayah kita sebelum kita bahagikan lelaki lain.


- AIREN SURAYYA-


Monday, 8 December 2014

AIM 21. DATO' SITI NURHALIZA TETAP GAH !

Assalamualaikum.w.b.r

Sorry for being late update entry *i know no one cares* LOL

Btw, this entry is special to Dato' Siti Nurhaliza. Congratulation for your success at AIM 21! We all know (sitizoners) you will win!

To haters. 

Sorry, our diva is always the best among the best!

gambar bersama trofi kemenangan

And big thanks to sitizoners who came all the way to PWTC to support Datuk Siti Nurhaliza. You guys really awesome! 

Part asal ada nama Datuk Siti je.. menjerit tu yg best! kalau ada kategori peminat paling havoc, im sure all of you will win! 

Tiga kategori besar Dato' Siti menang.

1) ALBUM TERBAIK
-FRAGMEN

antara gambar dalam album fragmen


2) VOKAL WANITA TERBAIK DALAM LAGU 

bersama peminat promosi album fragmen

3) RAKAMAN ALBUM TERBAIK

- KONSERT LANTERA TIMUR BERSAMA ORKESTRA TRADISIONAL MALAYSIA


antara persembahan beliau dalam konsert lantera timur


Album Fragmen mengenai perjalanan hidup Dato' Siti sepanjang peristiwa yang pernah berlaku kepada Datuk K. (as she said). 

Jadi, lagu2 yang ada dalam lagu tu, sangat-sangat menyentuh dan best. Tak tau nak describe mcam mana. Tapi memang best. I have one! kalau ada fragmen 2, i have 2! LOL

So, what you waiting for...

Grab now and listen!


you are the best tokti!

Congrats Dato Siti! we are so proud of you!.

*lompat bintang dan bulan*




-AIREN SURAYYA-

*peminat yang sentiasa berjauhan, entah bila nak berdekatan*

Wednesday, 3 December 2014

Asma's Wedding.

Assalamualaikum w.b.r

Asma dah jadi PUAN ASMA. Kau dah tak boleh nak berjimba-jimba dengan lagho ye sekarang ye Asma.. kikiki.. 


Memandangakan entry ni special for her, so banyaklah *pujian2* yang akan diberikan. Sebelum ni Asma dah bagi kitorang minor heart attack dah. Tup2 tunang. Tapi takpelah, orang kata bertunang tak payah nak kecoh sangatlah.

So, my dearest friends oley, yana, she, enol, uni, king, wawa dan lain2. kalau aku tunang senyap-senyap, korang jangan marah tau. hahaha


Bila batch kami kahwin, secara automatik, mini reunion lah kiranya. Seronok yang amat. Walaupun aku dengan Uni kena *bang-bang boom* dengan Oley&Yana. Jaga hampa lain kali. 


ASMA ZAHARI. Baik, cantik, lemah lembut, suara sedap, pandai, pandai banyakla...pandai bodek, pandai buat ayat tacing, pandai amek hati, sume bab2 tu Asma pandai. hahha. 

Jadinya bila Asma umum yang dia nak kahwin, tipu lah tak nak pergi kan. Apatah lagi kami tak kenal siapa yang sebenarnya dah berjaya bertakhta kat hati dia *ececeh. ayat novel*

So, plan punya plan. Jadilah kami2 ni pergi...

tapi, Asma sedikit *kejam* ye, sebelum dia diijab kabulkan. Sampai betul hati dia, dia tak reply whatsapp aku.. padahl dah baca. kengkonon merajuk. Aku cakap aku tak dapat datang.. akad nikah je.. tapi,kefahaman dia aku tak datang langsung. haishhh asemmm. takpe aku maafkan kau, walaupun kau tak mintak maaf..haha

so, nilah gambar-gambar kami. memang banyak. almaklumlah, aku cakap kat Asma. 


"Kau kahwin sekali je, so biar aku tangkap gambar banyak2* 








Ni rombongan daripada kamilah. Budak2 USIM  dah siap *(pedajal) kami dah ada dalam rumah pengantin dah.. cisss...

Sampai depan rumah Asma, lepas salam dengan mak dia, tetiba aku nampak si Qistina dengan Mcnah, dah lain macam dah. macam mana budak2 ni boleh ada kat sini.. 

Masuk je dalam bilik pengantin... memang Wakenabeb! Oley & Yana tercongok kat situ. Sambil buat2 muka tak bersalah. Hampehhh betul. hahahah..

Masuk bilik pengantin, macam kena rasuk masing-masing. Kecoh dah bilik tu macam asrama perempuan dulu. 4 tahun tak jumpa lepas STAM. Mau tak bising. 


The most beautiful bride.  Her name is Asma Zahari. You can call her Asem.
pose tepi..puas paksa.
Kene bebel sekejap dengan Asma.. "Cakap tak datang..Airennnnn.." Kau yg tak faham msj. LOL
Aku saja letak gambar ni, sebab tak semestinya gambar pengantin kena senyum cantik2. LOL.. (Tapi ko tetap cantik asma..*ayat ampu* )





sebelum pengantin lelaki sampai, bergambarlah kami bersama pengantin perempuan jee... *abaikan muka aku dan yana yang sememeh tu. hahah

Lepas pengantin lelaki sampai, apa lagi, sesi menyakat pengantin bergambar lah. Beruntung sangat sebab time ni, takde orang marah pun bila kami suruh pengantin buat macam2 pose. Taklah macam2 sangat pun...huhuhu


Gambar biasa. 




Photographer over mintak pengantin saling berpandangan. Gambar ni ada 10 shoot. sebab pengantin perempuan malu sgt..:P
fokus kat dua pengapit tu jugak yee..hohoho


Photographer over lagi.. kengkonon macam korea, mintak buat love bagai. ini pun ada 10 shoot gambar.. sebab tangan pengantin ketaq..hahah



tak cukup duduk, photographer mintak pengantin berdiri.. perfect.

Asma maaflah ye, kitorang suka sakat kau yang *pemalu* sangat tu.



Lepas tu kami pun serbu lah bergambar dengan pengantin beramai-ramai. 



Agak formal

Aksi wajib orang kahwin.... gaya *best* .. ini semua idea Uni.. heeee
(Sempat kau photoboomed gambar kami ye dik)


ni gaya bebas. gaya Asma malu-malu kucingg meaww nak lentok kepala kat suami en suami..kikikiki
Jadi ni gambar aku dengan pasangan lah..

Nak tengok orang tu matang ke belom, dan ada  ciri-ciri nak kahwen ke tak, tengok tangan dia. selagi lambang "peace' tu tak lari.. selagi tu lambat sikit lah dia kahwin..lambat setahun je okk...haha


 Dah puas bergambar.. pengantin pergi makan, kami pun makan. Al hamduliilah.. dapat merasa nasi minyak Asma dan pasangan. Kenyang..

Hujan rahmat membasahi bumi Kg Bak-Bak, Maran. Lepas makan, sambung masuk rumah pengantin baliklah.. tapi.... jeng-jeng.. sebelum kami masuk tu.. aku nampak ni..


Khusyuk sangat yana oley ni potong kek.. hamboi.. sampai tak perasan dah aku tangkap gambar depa.. 

Jadi, kami pun masuk dalam. bergambar lah kenangan kami-kami je. Yang masih bertittle 

CIK.



who is the next? 

Inilah sebahagian batch 2009 Al-Ihsan yang sempat hadir.


sesi menunding jari, siapa pula lepas ni.. so, UNI .. you are the next. haaaaa.. *nekwa macam tak puas hati je uni next..ke nekwa nak? hahaha


Sesi melepek dan melepak bersama geng2 asrama puteri.

 Bual bicara orang bujang.. huhuhu







Inilah geng USIMIAN yang konon tak datang. Padahal.. cisss....


Habis dahlah majlis ASMA & AMMAR. 

Kami pun bersurai lah balik ke haluan masing2. Yang usim balik usim, kami balik semula lah ke Kuantan..

Terima kasih dekat keluarga pengantin sebab melayan karenah kebisingan kami..huhuh.. dan En Suami Asma yang sabar dengan kami bila diminta melakukan macam2 pose.. kami teruja sebenarnya..heheh..tq2..



She is Uni, she will be the next. Motif aku pegang macam tu, sebab tengah merasa jari manis tunangan orang ni yang dihiasi cincin emas.... ambil berkat katanya..hahaha


Untuk ASMA dan pasangan :

Kami doakan semoga kalian berdua dapat melayari bahtera perkahwinan ini dengan sebaik mungkin dengan penuh kesabaran serta kasih sayang. Moga kekal ke akhir hayat, dan dapat baby yang comel2 insyaALLAH.. AMINN...


Congratulation Puan Asma Zahari! 

p/s: Uni, tq jadi driver yang baik, amek dan bawak balik ke hotel, bawak jejalan sekolah lama.. 5 tahun tak jejak lepas amek result SPM dan jalan2 taman gelora.. i lovee you!



sempat singgah di sekolah lama. berlatar belakangkan bangunan tingkatan 5. Next entry!

SELAMAT PENGANTIN BARU ASMA & AMMAR!


-AIREN SURAYYA-

-ASMA'S BIG DAY. 29 NOV 2014-

Monday, 24 November 2014

Kawan Oh Kawan

Assalamualaikum w.b.r

Boleh belah lah kau?

Okay, ayat ini sesuai untuk digunakan pada waktu2 tertentu sahaja.

Antaranya :


1) APA PUNYA KAWAN

" Kau boleh belah/ boleh bla lah der kalau kau nak aku buat semua benda. Kita duduk sekali, sekumpulan sekali, tapi semua benda aku, kau dah pehal? 

Boleh bla lahh! "


2) KAWAN MAKAN KAWAN

" Aku tak pernah buat naye kat kau, dah ape pasal kau pergi cerita pasal aku kat orang lain? Kalau aku ada buat salah kat kau, kita settle kita-kita sudahlah.. kalau kau guna cara ni.. finee... 

Boleh blaa lahh! "

3) KAWAN AMBIL KESEMPATAN

" Kau ni kan, time nak mintak tolong mulut manis kalah madu 2 kilo, tapi bila kau dah dapat apa kau nak, kau buat tak kenal je kat aku. Dahlah buat tak kenal, lepas tu bila aku mintak tolong kau kemain banyak alasan itu ini itu ini.. Takpe..

Boleh blaa lahh! "

4) KAWAN TINGGAL KAWAN

" Beb, aku blaa dulu lah.. "

" Ok.. boleh blaa laah! "


SETTLED.


So, which situation you use this sentences? 

- AIREN SURAYYA-

Lagu Terbaik Dato' Siti Nurhaliza

Assalamualaikum w.b.r

Does she know that i really adore her voice? Dato' Siti... you never disappoint me..


Your new songs are awesome!

Totally awesome! 

Awesome!





 Mula dan Akhir, dan Terbaik Bagimu. 

These two songs really touch my heart. *ececeh.. hahaha

To all readers, i'm lazy to copy paste the lyrics, so you can browse any web to find up the lyrics okk.. 





- AIREN SURAYYA- 



Sunday, 23 November 2014

Pertunangan

Assalamualaikum w.b.r

since i have too much free time *on holiday*, i try constantly update my new entry. *spot the word (try) ok. 

This is how your friends surprise you!

lately, my friends gave all of us 'heart attack'. mau tak. tibe2 tunang, takde ribut, takde petir, takde chat, tup tap tunang. ohh frust. sebab tak tau. tapi, bila fikir balik.. biasanya bertunang ni orang buat biasa2 je.. jemput ahli keluarga dan kenalan yang terdekat je. 

jadi, aku faham that situation. 

to my beloved best friend forever. 

ASMA ZAHARI.

She gave me a big suprise. i hate her suprise. haha. she sent me a pic that she got engaged on that day without telling me earlier. frustated. tapi bila dia cakap aku orang first yang dia bagi tau, frust tu dah berkurang sikit. hehehe

 i will always love you even you're gonna be the other half to someone. aku tak nak buat touching lagi sebab aku pasti, i will update exclusive entry for your big day! i know you still counting days for your wedding, and aku harap pilihan ini adalah pilihan yang terbaik buat kau. 

May Allah ease everything smoothly for you and Ammar.

ZULHUSNI HASSAN.

I called her Lisa Surihani. hahaha. im nor remember why, but i save her name in my contct phone as lisa surihani. LOL. Uni, you got engaged today? itupun aku tau sebab ad org tagged ko. adik ko aq rasa. kalau tak, mesti tak tau..

kecoh kat group wassap. perghh.. Congrats Uni. The man is the luckiest man! Dont forget to invite us. :D


See! my friends gave us small heart attack. To Oley, Yana, She' Dhe', King, Wawa, Tikah, Bai, Farah, Odah,  if you do the same thing like Asma and Uni did, all of you better watchout haa.. hahaha.

no lah, kidding. 

I pray to both of you, Asma and Uni, have a great day ahead with your loved one. Amin. 


- When is my turn? Jeng! -


- AIREN SURAYYA- 

Wednesday, 19 November 2014

dulu buat, sekarang tak

Assalamualaikum.......

Hari ni saya nak share something yang dulu kita buat, tapi sekarang takde dah. Sebenarnya banyak je benda nye, tapi ini yang usually dulu kita buat.

TINGGAL NOTA/TULIS SURAT.

Saya tersangat yakin, kita semua pernah tulis surat dulu. Tak kesahlah surat apa pun, tapi kita pernah pos atau tinggalkan surat tu kat bawah katil ke, atas meja ke, selit kat buku ke. Kan?

Tapi memandangkan dunia kita ni semakin maju, surat2 orang dah tak main dah. Now a days, we have facebook, wechat, whatsapp, beetalk, line, and too many applications yang free. as long as we have wifi, everything is easy.

Sayang jugak sebenarnya kalau kita tinggalkn surat2 ni. Saya jenis yang suka tinggal2 nota. Tak taulah kenapa, tapi saya memang macam tu.

Saya ingat lagi, saya ngn kawan saya, they are chinese and indian boys. I want go to pray, so i left a note on their screen laptop. i wrote ' anak cina dan anak india, anak melayu pergi solat sekejap'


padahal boleh je msj ke, wassap ke.. tapi nak jugak tulis atas kertas nota tu.. habit.

sama jugak bila saya wish my friends birthday. Dia selalu tengok cermin besar kat luar biliksebelum tidur. So malam tu, i decided too sleep early than usual.. saya cepat2 amek kertas warna.. tulis cantik2 sikit.. dan saya tampal dekat cermin. and saya tidur.. esoknya, my friend said.. ' terperanjat aku tengok ada kad birhday dekat cermin'


padahal boleh je kalau nak sms, takpun wish kat fb kan.

satu lagi.. kami selalu tolong pensyarah kami dekat satu bilik. so, satu hari kitorng nak guna kertas A4 lebih.. tapi lepas guna baru cakap. *sebab tau Dr akan kasi.. haha*

lepas habis.. kwan2 akan cakap..' airen, you msj Dr cakap kita guna kertas dia or bla2...'

saya tak msj pun.. saya amek kertas A4, pastu saya tulis nota kat kertas tu, dan letakkan atas meja Dr. So, nanti bila dia masuk office, dia akan nampk nota tu. Dengan harapan Dr perasanlah, tapi entahlah Dr kami perasan ke tak.. hehehe


Padahl boleh je kalau saya sms Dr saya macam yg kawan sy suruh. Tapi entahlah.. saya mmg suka tinggal nota kertas kat orang. heeeee...

Sebab kalau kita dapat surat/kad/ apa2 lah kan.. mende tu ad nilai sentimental value tau. sebab tu, saya mmg simpannnn kalau kad2 raya, surat2 yg saya dapat smpai sekarang. Sebab kalau baca menda2 tu balik.. gelak  pontianak lah.. perasaan tu lain kalau baca msj dekat phone.

oohhhh... dan sebab tu jugak saya suka tulis diari? ermm..




-AIREN SURAYYA-

Thursday, 13 November 2014

Macam mana nak dapat dekan dalam setiap semester.

Assalamualaikum..

Suka saya nak cerita tips berkesan untuk dapat dekan. Saya ? Saya pelajar biasa-biasa je.
Tapi apa yang saya tengok, saya rasa ada beberapa cara yang boleh dikekalkan untuk dapatkan dapat bagi setiap semester! :D

1) NIAT

:::: Takde apa yang boleh kita teruskan tanpa ada niat. Setiap apa yang kita buat, mestilah ada NIAT yang betul ye. InsyaALLAH, untuk jangka hayat yang seterusnya, hidup kita diberkati ALLAH. Amin.

2) BELAJAR

:::: Ye memang ada manusia yang ALLAH bagi kelebihan kat dia, bila mana dia belajar satu malam je, dia dapat ingat semua menda. Ada manusia yang ALLAH bagi kelebihan tu. Tapi, ALLAH tak bagi kat kita. hehehe. ALLAH ada bagi kelebihan lain kat kita. Jadinya, memandangkan kita ni jenis bila belajar baru dapat, so belajar lah lebih sedikit. oooo bukan sedikit, belajarlah lebih banyak.

We cant admit yang kita boleh belajar one night only untuk pulun subjek yang kita belajar selama 13 minggu. Cannot. Kita kena sedar kemampuan kita. BELAJAR! Tu je caranya. Takde cara lain. BELAJAR!

3) CARI PESAING

:::: Bila kita ada kat mana-mana lah.. kita mesti kena ada pesaing. Pesaing ni bukanlah untuk kita bermusuh, tak. Tapi untuk kita lebih gigih berusaha untuk lebih tinggi/berjaya daripada pesaing kita. Letakkan sorang pun dah cukup bagus. Tapi, jangan kita salah guna pesaing kita tu. Maksudnya memang kita kena cari orang yang lebih henbat daripada kita, tapi alar kadar lah ye.. kalau kita ni 'yang adoo', janganlah amek pesaing yang orng pertama tu. Letakkan sasaran akan jadi yang PERTAMA one day takpe, tapi.. kita step by step. Lepas kita dapat lintas orang ni, kita go the next level, dan begitulah seterusnya. Arrasso?







4) BUAT ASSIGNMENT DENGAN BERSUNGGUH

::::: Ramai yang duk complain eseimen berlambak2. Kita mahasiswa tauu, kalau setakat nak kerja rumah satu page, baik tak yang jadi mahasiswa. Kita ni dah level tinggi. Upgrade sikittt beb. So, bila kita dapat eseimen...  JANGAN BUAT ALAR KADAR. hehehe. Betul, kalau kita buat eseimen betul2.. bila kita faham, kita automatik tau akan buat lebih sikit dari apa yang lect mintak.. I bet! you will get more than what you expect! markah eseimen le mmg penting.

Dan sebenarnya, suka lah saya nk ingtkan.. jangan lah kita tiru/copy paste. Kalau copy paste pun, janganlah sebutir-sebutir. Kita tambah ayat kita, lagipun, kita boleh guna citation kan. plus, kalau disebabkan copy paste ni kita berjaya, susah nak berkat tau. heee

5) TAKDE ISTILAH BODEK PENSYARAH.

 :::: Ramai yang ingat dapat dekan sebab rapat/bodek pensyarah. Hem, bila difikirkan semula, tak baik tuduh-tuduh orang camtu tau. Pensyarah pun manusia biasa jugak apa.Tapi, kalau dah perangai kita tak baik, siapa yang suka? Sama lah dengan pensyarah pun.

Jadinya, takdelah istila bodek pensyarah, awak buat assignment dia, awak datang kelas dia, awak tak ponteng sesuka hati, belajar, jadinya, dapatlah keputusan cmerlang. Lagipun, letihlah nak bodek pensyarah, baik bodek mak ayah kan. Dapat jugak extra money. hehe

6) STUDY GROUP

Ramai yang cakap study group not good la. Yelah, kalau duk sembang, mana nak good nya. Cari kawan yang nak belajar. Bukan nak berceritaa je memannjang. Korang baca satu bahagian, dia baca satu bahagian, Then share sama2. Confirm akan lebih ingat punya. Sebab apa? Sebab bila kita share ilmu dengan orang lain, ALLAH tu permudahkan kita untuk menuntut ilmu juga.. okay?

7) DOA MAK AYAH

Siapa kita tanpa mak ayah. Jadinya, mintak mak ayah doakan, tapi jangan bila nak exam baru pandai call mak ayah. Silap lah tu.. Dah macam mana nak berkat belajar. So, pastkan seminggu sekali MESTI call diorang. Tnya khabar je pun, bukan susah kan. Call bf/gf boleh, kenapa mak ayah tak boleh?

8) DOAKAN KAWAN LAIN BERJAYA

Kita doakan kawan-kawan kita, INSYAALLAH, ALLAH lantunkan balik doa tu kepada kita. doa untuk berjaya bersama-sama, hilanglah sifat dengki dengan kawan. Kita kena bersangka baik dengan kawan, w/pun kadang2 kita rasa tak suka kan dengan orang. Tapi, jangan bawak sangat perasaan tu lama-lama. Merana diri juga. So, doakan untuk kawan-kawan,  INSYA ALLAH kejayaa milik bersama.


9) YOU KNOW WHAT YOU HAVE TO DO.

:::: Banyak manalah saya bagi tips pun, tapi kalau tak melekat.. takde guna jugak. Kadang-kadang kita ni manusia memang banyak kelemahan. Banyak buat silap, tapi kalau tiap2 kali buat salah, sape tak jemu kan? Kalau kita dah pernah rasa gagal dulu.. tak kan nak gagal lagi. Kita nak sangat mende tu, so kita akan IKHTIAR & BERUSAHA untuk ke arah tu. Jadinya, cukup dengan DUIT.

D : DOA
     U : USAHA
        I  : IKHTIAR
             T  : TAWAKAL.

Pegang pada prinsip ini. insyaALLAH, ALLAH bantu. NIAT pun sama. 


SELAMAT MENJALANI PEPERIKSAAN! 





- AIREN SURAYYA-

Wednesday, 29 October 2014

PENGGUNAAN BAHASA MELAYU DI MALAYSIA.

Assalamualaikum..

I had fun with my new life. New lah sangat. Dah nak habis pun. Praktikal beb, praktikal.

I want to share my opinions. Spot the word ‘opinions’ ok?

Tapi sebelum tu, cerita dulu, supaya mudah difahami. Arasso?

Saya guru praktikal. Memandangkan saya adalah pelajar jurusan/kos pendidikan Moral, so so so, saya kene lah mengajar moral. Saya juga sebenarnya mengambil minor BM. Jadi, saya sepatutnya mengajar MORAL & BM. First masuk, GPK suruh ajar Matematik, tapi tapi saya tak nak lah. saya nak mengajar subjek minor saya. Saya cakap, boleh tak kalau saya nak ajar BM? Then he agreed. So proceed! BM & MORAL.

Kekuatan saya nak tulis ini punya cerita lah sebab saya mengajar pelajar kelas pertama dan pelajar kelas terakhir. Jadi ada perbezaan yang ketara untuk dibandingkan. Walaupun manusia itu tidak suka dibezakan. Who cares?  Untuk subjek MORAL saya mengajar kelas pertama, kelas terakhir dan untuk BM kelas pertama saja.




CERITA 1 :PELAJAR MORAL KELAS PERTAMA

First time masuk, ‘tanjat boboi’ tu ada jugaklah. Mahunya tak.. boleh depa main ‘set set bom bom’ dalam kelas, by grouping lagi tu. Bertuah betul. Form 1. Biasalah, perangai darjah 6 terbawak2 lagi. Kalau tak, takdenya guna pensil lagi.


Eh jap, tujuan sebenar entry ni ditulis untuk apa ye? Haiyaaa hampa, main point tak dak, pakaii baca je.. podahh… pastu mulalah kata entry ni  melalut, entry nth ap2. Phuiii..
TUJUAN ENTRY ini ditulis adalah untuk menceritakan fasal BAHASA MELAYU. Lebih kepada penggunaan BAHASA MELAYU dalam kalangan pelajar bukan Melayu. Jadi, saya nak cerita pengalaman & pendapat yang saya boleh share. Tu je. 


Jadinya, dalam kelas moral, kadang2 ayat/bahasa yang digunakan oleh penulis-penulis buku ni tinggi. Wa cakap sama lu haa.. dalam moral ada 7 bidang tau. Bidang 1,2,3 boleh consider lagi bahasanya, tapi sampai bidang 4,5,6,7 memang bahasa Melayu anda akan teruji lah.

Satu hari,

Saya buat ujian. Yelah, kita orang Melayu takdelah masalah. Tapi dah namanya ngajar moral..budak2 non muslim..Setiap soalan tu, I need to explain one by one. Cuba bayangkan, ada satu soalan tu dia bagi pantun, then dia tanya nilai apa yang bersesuaian dengan pantun tersebut. Pantun dia apa nak tau..

                                Yang kurik itu kundi,
                                Yang merah itu saga,
                                Yang baik itu budi,
                                Yang indah itu bahasa, 



Budak kelas pandai, semua  yang tak tau, semua tanyalah..

Cikgu, kurik itu apa?
Cikgu kundi itu apa?
Cikgu saga itu apa?
Cikgu budi itu apa?

Nasib baik tak tanya,

Cikgu merah itu apa?
Cikgu baik itu apa?
Cikgu indah itu apa?
Cikgu bahasa itu apa?

Kalau dia tanya yang tu jugak, confirm saya jeng kreng.

Sesungguhnya I don’t know how to explain one by one. So I explained the whole pantun . Jadi diorang faham pantun tu nak apa. Cuba bayangkan, setiap orang tanya perkara yang sama. Last2, tak jadi ujian dah.. jadi perbincangan soalan je. Baru nak uji depa, akhirnya saya yang teruji.

Yang paling best time soalan ‘ cikgu saga itu apa? Kereta proton saga ke?

Aiyooo. Saya dah gelak kekek2 dah masa tu. Tapi nak dijadikan cerita, saya tahu pasal sejarah biji saga tu dalam kalangan orang cina. Jadi saya cerita sebab pensyarah cina & kawan cina saya pernah cerita pasal biji saga tu. Tu yang ada idea nak explain pasal biji tu. Konsep dia senang je. Kalau ada sorang je yang faham, automatik yang lain pun faham. Pasai pa.. pasai.. saya akan cakap..

Cikgu : jeckie chan ( bukan nama sebenar) kamu faham kan? Cuba cerita dekat kawan kamu yang lain.

Jeckie : shu sha shu sha si shee ( bahasa cina)

Biarlah bising pun, asalkan depa semua faham.

Pelajar lain : oooohh.. biji itu ke cikgu, kami tahu mehh..

Nampak?

Bahagia kan? Jadi nya sekarang ni, salah saya ke sebab tak tahu cakap cina atau depa ni kurang  dalam penguasaan bahasa Melayu kita? Ok, ok saya akui, kalau tanya budak Melayu pun, diorang pun tak tau kurik tu apa, kundi tu apa. Tapi.. yg soalan saga tu… saga tu… boleh proton saga dia ingat. Hahaha. Saya tak lah pandai cakap cina, tapi.. faham juga yg basic.. kalau setakat

Xie xie – terima kasih
Bo yung qe chi – sama-sama
Laushe – cikgu
Bu yo – tak nak
Bu – tak
Shi –ya
*yang carut2 pun tau jugak, sebab kene tau ni, kang2 budak carutkan kita* hahahha.

Nak extra lebih, memang kene ambil class mandarin lah.. tapinya..budak-budak ni? Macam mana? Bahasa Melayu bahasa kebangsaan meh. Lagipun diorang ada mata pelajaran BAHASA Melayu yang wajib dipelajari, lulus exam besar. Bahasa cina tak. Ini option je * mekanisme bela diri nampak cikgu*.

Ini kelas pertama. Ini kelas moral. Belum saya cerita kelas BM yang betul lagi. Sabar2. Kita pergi kelas lain.



CERITA KEDUA :PELAJAR MORAL KELAS HUJUNG

What do you expect guys? Soalan2 yang lebih mencabar ke? Hahahhhaa. Tak ok. Saya tak boleh bagi ujian yang sama macam saya bagi dekat kelas pertama. Saya bagi soalan yg as easy as abc. Tapinya..

Cikgu : kenapa tak jawab lagi?
Pelajar : cikgu tak faham.
Cikgu : okkk… tak faham yang mana?
Pelajar : tak tau. Semua tak faham.
Cikgu : mana boleh macam tu, yang mana tak faham.
Pelajar : ini bahasa. Banyak susah nak faham.

Hahhahahha. Patut ke saya gelak. Hah! Nak gelak jugak. Tengok jawapan student yang akhir tu. Ini bahasa lah. banyak susah. Jadinya soalan pelajar kelas hujung tak mencabar pun. Sebab takde soalan. Oh mannn! How to solve this problem?

Apa yang cikgu tu buat? Cikgu tu tulis jawapan di papan putih dan pelajar hanya menyalin. Kenapa cikgu buat macam ni? Sebab cikgu nak pastikan.. budak2 ni semua paling kurang dapat BAND 1. Sebab kalau pelajar tak tulis jawapan, macam mana cikgu nak tentukan BAND pelajar?  cikgu kena ada bukti nak bagi BAND.  Kalau pelajar tak capai BAND yang dikehendaki…korang rasa? Pengetua tak tanya? Memang tak laaa

Pelajar memang salin membuta tuli jeee.. takde tanya apa. Cikgu tulis salah, salah lah pelajar tu tulis.
Amacam? Ini baru cabaran mengajar. Hahhaa. Tak boleh bla lah. ini MORAL kelas hujung. Ini kelas MORAL tau. Haaa…cincai2 A,B,C hentam je jawapan. Kalau kelas BM? Tatabahasa? Karangan?




CERITA KETIGA : BAHASA MELAYU KELAS PERTAMA

Saya mengajar kelas ni moral dan BM. Jadinya saya kenal sangat dengan pelajar2 non muslim saya. Masak sangat dah. Kita fokus pelajar non muslim je ye. Sebab kelas ni ada 23 cina, dan 1 india. Lagi 14 Melayu. Jadinya non muslim lagi menguasai. Dipendekkan cerita.

Satu hari,

Saya mintak pelajar buat karangan yang ada dalam buku PBS. Buku wajib untuk student buat bagi menentukan band mereka. bukti lah kengkonon. Tajuk karangan tu.

‘PENGEMBARAAN MISTERI SAYA”

What do you expect  from my non muslim student’s questions?       Haaaa betul2.

Cikgu apa maksud pengembaraan?
Cikgu misteri itu apa?

Naseb baik tak tanya
Cikgu saya itu apa?

Pelajar : cikgu misteri itu apa?
Cikgu : seram tau tak?
Pelajar : tak tau
Cikgu : ermmm… takut? Hantu?
Pelajar : haaa.. tau2
Cikgu : tu lah misteri
Pelajar : hantu itu misteri?
Cikgu : hurmm…. Bukan.. hantu tu bukan misteri, misteri tu macam peristiwa seram, hantu tu yang menyebabkan kita takut, so jadilah misteri. Faham tak?
Pelajar : *bingung2*
Cikgu : emmm… penah tengok cerita hantu? *try explain lagi*
Pelajar: tak mahu tengok, takut.
Cikgu : * cmne nak cerita ni* erm….


Cikgu ni bingung sendirian sambil memandang anak cina yang pandang dia balik. Cikgu tu buat apa?
Cikgu tu pun….

“ okey kelas.. siapa yang dah faham tajuk tu, teruskan,, yang tak faham.. yg barisan tengah ni
( barisan tengah memang sume non muslim).  Karangan ni awak kena ceritakan tentang pengalaman pengembaraan misteri saya. Cerita dia macam ni.. contoh awak pergi berkhemah, berjalan2 dengan kawan2 atau family dekat sebuah hutan ke, homestay ke, pastu awak jumpa hantu, awak takut. Haaa.. jadinya awak cerita pengalaman awak lepas tu. Apa yang awak buat lepas awak jumpa hantu tu…. And blab la blab la blab la lagi. “

Pastu korang rasa apa? Nak tahu tak.

Pelajar : Cikgu pendahuluan nak  tulis apa?
Cikgu : tulislah macam ‘pada suatu hari/ pada cuti sekolah yang lalu/ pada minggu lepas saya dan kawan2/family bercuti di sebuah homestay/pulau. Bla blab la bla lagi.
Pelajar : cikgu, slow-slow, saya nak salin apa cikgu cakap.
Cikgu : *jeng kreng*

Korang ingat saya layan? Memang tak lah. saya pulak yang bagi ayat. I want them to practice writing in BM, so takkan lah saya nk bagi jawapan. Anak anak Melayu dah pandang macam nak gigit dah time tu. Cikgu pilih kasih, tolong pelajar cina.

Minggu depan kutip buku. Saya baca semua. Dan semua jawapan pelajar cina tu sama! Yang beza nye apa? Minggu lepas/bulan lepas/cuti sekolah/ pulau/ homestay/ hotel/ hutan. Jalan cerita semua sama! Geram! Aiyoooo. Cuma ada 2 orang je lain. yang tak buat pun 2,3 orang.

Saya tanya cikgu BM kat situ.
Saya : akak, budak2 cina ni kan tak pandai sangat nak tulis karangan, tajuk karangan pun tak faham, macam mane ye?
Akak : kasi je jawapan..
Saya : tapi ni kan nak tentukan band? Nanti sama je sume jawapan?
Akak : takpe.. * perbualan ini dikaburkan atas sebab2 tertentu* LOL






Lemah. Penguasaan bahasa Melayu kita dalam kalangan orang bukan Melayu sebenarnya sangat lemah. Tapi bila fikir-fikir..bukan semua pelajar bukan Melayu tak menguasai bahasa Melayu, kalau tak, takdelah depa masuk U, ye dak. Atau mungkin diorang baru tingkatan 1? Tapi masa darjah 6 dulu? Macam mana boleh dapat A BM? ke diorang ni mengada2 ngan aku je ni. * perasan*

I love teaching. Saya cakap betul ha. Saya rapat dengan budak2 kelas hujung. Sampai satu tahap, kami tak boleh nak teruskan perbualan sebab budak cina ni tak tau nak cakap Melayu. Tak tau perkataan tu dalam bm. Dia tau cakap cina je. Jadinya, I need a translater. Sangat membantu. Kalau takde translater, saya akan mintak diorang cakap BI.. contoh,

satu hari.. budak ni dia bawak hp ke sekolah. Last2 kene tangkap ngn cikgu disiplin. Esoknya dia datang sembang2 dengan saya.

Cikgu : kenapa semalam?
Pelajar : hp cikgu disiplin ambil
Cikgu : hari ni bawa lagi?
Pelajar : tak
Cikgu : kenapa tak nak bawa? Semalam bawa?
Pelajar : itu mak ------------ < ---- (bahasa cina yg dia tak tau apa dalam bm)
Cikgu : mak apa? Mak tak bagi bawak? Mak tak kasi bawak?
Pelajar : erm… tak tau nak cakap lah cikgu
Cikgu : apa? Dalam bi?
Pelajar : mom not give me the phone.
Cikgu : oooooo okay…

Sebenarnya ‘ mak dia tak bagi dah dia bawak phone’. So kalau dia tau perkataan
‘bagi, kasi’ tak lah susah pun kan. Tapi sebab tak tau. Naaaasibbb baikk tau bi sikit. Kalau tak, sampai sudah tak tau ‘ apa mak……..’ penting  BM tu. Dan penting juga BI. No doubt.

Ini baru satu cerita, saya mengajar diorang 13 minggu. Satu minggu 3 kali seminggu untuk BM dan 2 kali seminggu utk MORAL. Korang rasa ini je ke ceritanya. Banyak.. tapi ni paling rare lah kengkonon utk dikongsi.

Rasist ke saya ni.. kemonnnn… kita satu Malaysia. Kongsi kedai mamak kalau makan, kongsi kedai runcit kalau nak beli barang, kongsi kedai kfc kalau nak beli, takkan nak rasist bagai. Takde…  sebab tu saya cakap tadi.. saya nak share pengalaman/pendapat je.

Saya bangga ada pelajar2 cina & india. Saya lebih rapat dengan diorang sebenarnya. Dan sebenarnya dia suka kita *sebab saya muda lagi kot* hahahhaha. Takdelah.. sampai cikgu2 kat sekolah tu siap tanya saya lagi “macam mana awak boleh rapat dengan budak2 tu?” soalan mcm kelakar, tapi tu lah realitinya.

Saya nak pelajar2 cina, india saya menguasai bahasa Melayu dengan baik. * pelajar Melayu wajiblah*. Sebab susah tau. Tu yg timbul miscommunication lah, misunderstanding lah… ape lag? Sebab kurang mahir dalam bahasa. Kita Melayu sendiri pun, salah kias skit, habis perang. Benci!

But how ek? Kalau saya guru tetap * how I wish to be a teacher one day* macam mana cikgu BI suruh budak pandai BI, mcam tu lah jugak saya akan suruh untuk diorang pandai BM. Baca surat khabar, praktis karangan, latih tubi kaw2, latihan yang sama, membaca pantun, kiasan, sajak, peribahasa… ohh banyak..’

Boleh ckap lah budak2 ni mana tau pantun Melayu, sajak, syair ape lagi, peribahasa yang biasa guna mungkin ada yang tahu, yg lain memang confirm tak tahu. Jadi, apa inisiatif kita guru bm
 * ececeh..baru praktikal * nak bagi diorang mahir penggunaan bahasa Melayu, supaya karangan lebih gramatis?  Hurmm…

Ada cadangan? Ada komen? Atau Pengalaman mengajar budak2 non muslim BM ?Saya dahagakan komen2 positif anda. Komen negatif pasal entry, saya merayu untuk tak payah gatal nak tulis. Saya tak nak dosa. Dosa yang dah ada pun tak tertanggung weih. LOL. Macam saya cakap tadi, ini adalah pengalaman/pendapat PERIBADI SAYA mengenai penggunaan BAHASA MELAYU dalam kalangan pelajar bukan Melayu saya sepanjang saya menjadi guru praktikal . Pengalaman peribadi yang tak boleh dijual beli. Cewahh.



Do write your positive comments. Thank you. Oh.. thank you for reading my entry too. :D

PESANAN PERCUMA PENULIS\

  • ·         Saya tak berniat nak memburukkan pelajar, sekolah, pengajian, universiti, kos atau apa2. Takde. Takde takde. maaf kalau ada yang terasa.

  • ·          Halalkan perkongsian gambar2 dari blog/web yg saya tak ingat sungguh dari mana saya dapat. Ampun tuan empunya. Saya berkongsi dengan yang lain.

  •               Maaf atas segala kesalahan ejaan/tatabahasa/singkatan/ bahasa rojak yang digunakan. Nanti ada juga yg cakap *cikgu bm tapi bahasa entah hape. Saya gunakan bahasa yg sgt mudah difahami/dibaca ikut mulut bagi kita orang Melayu.

  •                Lagipun, bahasa rojak, singkatan, tatabahasa org tak pernah kesah pun kalau BM ni…Kan kan? Lainlah BI…  ‘I teacher’ ehh…salahhh lah ‘I am a teacher’. Salah sikit je kecoh cakap tak pandai BI,  kalau BM..  ‘kuih ini dibuat oleh saya’ sume buat tak tauu kalau ayat ni salah.  Sebab ap? Sebab tak tau apa yg salah...

  • ·         JANGAN POYO. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...