geng bloggers

Monday, 28 October 2013

Suka Sangat Luah Perasaan kat FB.

Assalamualaikum.

Sering kita ingat kita lah manusia yang paling perfect *in fact, yang adooo* . Cepat sangat menundung jari dekat orang lain, sedangkan ada 4 jari lagi toing2 kat kita.. tak sedar kan? mane nak sedar, sibuk je nak cari salah orang *mohon terasa*

Kita suka sangat upload luahan2 perasaan kita dekat fesbuk *cek timeline lama2 jap, takut terpernah* adess. seharusnya, pernah lah.

Tapi, bila fiki2 balik. No need lah bebs. Untuk apa? takde pekdoh *faedah ye, bagi mereka yang bandar dan tak tau terms2 org kampong* ahaks. 

Kadang2, tangan ni gataiii jugak nak taip luahan2 perasaan kat fb. Tapi, fikir 2,3,4,5,6,7,8,9, kali. tak jadi, tak jadi. sebab

1) andai kata kita update " nampak salah orang je, salah sendiri tak nampak, cermin diri sendiri dulu, sebelum cakap kat orang lain."

- ok, dia mcm ni, kita x payah lah nak sebok2 bagai nak suruh org cermin diri dia. Kita dulu. balik pada kita dulu. Entah2 salah kita. *oklah, andai kata betul salah dia, helo! Cuba bayang, kalau tup tap tup tap, kita pulak buat kat org. tak ke orang suruh kita cermin diri kita pulak. nampak? setepek kat muka. amekaw!

- cukuplah kita tengok diri kita. diri kita pun tak sempurna awak oii. sehari dua lepas tu, kita pulak buat apa yang org buat kat kita, so hati2 berhati.


2)  nampak sangat kita ni ada masalah dengan orang

- betullah, kalau kita duk asyek update pasal nak marah orang, orang buat tu tak kena, orang buat ni tak kena, kita letih, penatnya hari ini, jagalah sikit perasaan orang lain. adess...ayat2 macam ni. bosan lah der..

- nampak sangat satu hari tu, kita ada masalah. chill beb. mana ada kerja senang. manusia ni beribu. perangai berjuta. macam2 karenah lah. bersyukur jumpa dengan orang2 mcm ni sudah. sebab ap? sebab dia mengajar awak tak menjadi spt dia, tapi, kalau dah dia baling batu sekali, awak nak balas 2 kali. baik x payah. awak lagi teruk lah jawabnye.

3) macam nak cerita diari peribadi pulak dekat orang kawan2 korang yg beribu2

-lepas tu adalah mulut2 longkang cakap kat aq. ' fb aq, dunia aq, tak suka block!" wah! artis sgt ayat tu awakk wei.
- untungla kalau ada kawan2 yg suka awak update status luahan perasaan. kalau sekali dua, tahan lah, kalau dah hmpir hari2.serious! anda memang org yg bermasalah. 

4) ada masalah, cukuplah Allah tempat kita mengadu.

- lepas tu ada lagi mulut2 parit yg akan cakap, bukan ganggu hidup kau pun. tak ganggu ko ckap? penuh timeline  wall aq dengan luahan perasaan ko. nak unfriend karang, friend kat luar, pe pulak cakap kat fb tak friend. so, kerana nak jaga hati, mata ni tahan jelah ye dengan luahan perasaan anda. 

- apa2 masalah, tadah tangan, Allah Maha pendengar. ok. Penat ke, budak tu buat kita ke, kita tak suka perangai org tu ke, cakaplah kat Allah, cerita kat Allah. :)


banyak lagi sebenarnya. cukuplah tu. *luah perasaan kat blog takpe pulak* . eh? ni medium *ayat mekanisme bela diri lah tewww* hahaha..

Korang kena faham, luahan perasaan dengan share pendapat tu lain sama sekali ok.
Lain, dan sememangnya lain. 

p:s/ daripada duk citer pasal perasaan diri yg xde berapa orang nak layan tu, baik korang citer sal doremon ke, ateromen ke..lagi best! lagendd skit. haha..

adiosss...

wasalam.








Monday, 21 October 2013

Program bertambun2 macam baju tak basuh seminggu

Assalamualaikum..

Cuaca hari ni, memang sedap kalau duduk tergolek atas katil, berselimut dengan toto (bukan berjudi ye) haha..kaki goyang kiri kanan...pergh! heaven.

Tapi, kalau rasa sedar diri tu banyak eseimen yang x siap, bnyk kerja yg tgh tnggu turn beratur..x payah lah nak fkir tidur sgt. 



Assignment knp x siap..mane x nye, bukak lptop, korak pertama fb, kotak kedua youtube, sampai kotak ketiga, blog...ada entry nak update, update dulu...dah guane..

tapi selain dari assigment, program bnyk woo. Untuk bulan ni, bulan depan..adoii..bnyknye..kdg2 tu, tgh buat eseimen, terfikir pasal persatuan jap..stop kejap..*konon2 ydp berkaliber* haha

takpelah, x penat pun, x stress pun, x letih pun, x merungut pun, xde cakap ape2 pun...

-______-


Palembang nak mai, Sarawak kata pergi. adios...




Sunday, 20 October 2013

LAGU SITI NURHALIZA YANG MEMBERI INSPIRASI

Assalamualaikum..

Lagu inspirasi. Hurm. Bukan senang nak cari tau. Lebih2 lagi lagu sekarang ni penuh dengan lirik2 cinta. Tapi sebenarnya, depend pada kita..kita nak tujukan lirik tu pada cinta manusia (kekasih, parents, siblings, friends), Pencipta sebab kita yang, menjiwai satu2 lagu tu.

Jadinya bila kita pandai pil piih lagu, maknenye kita ada citarasa sendiri lah. Sebenanrnya semua lagu tokti,  fav tau. sebab tokti kan my inspirer. ^__^

Ini pilihan saya..pilihan anda?




Tapi, ni antara lagu yang memang best kalau nak naikkan semangat atau mcm berkaitan betullah dengan diri sendiri (depend pada masa)..heeee..


Ok lagu ni lagu rancak dan lirik dia mendalam sgt.


ni kalau kita tgh marah2...muhasabah diri jap yek! 



dan ini lagu yang terbaru dan meletop2 kat radio sekarang.

Untuk Dato' Siti Nurhaliza, tq sebab pandai pilih lirik dan melodi yang memberikan inspirasi. Tq jgk sebab sentiasa menjadi inspirasi untuk saya. Perjalanan kita berbeza, tapi matlamat kita sama. 
*******

Ramai yang akan mempertikaikan kenapa artis dijadikan idola? simple je jawapan saya.

" Siti Nurhaliza ada kelas dia yang tersendiri. Selagi apa yang saya ambil dari dia yang memberikan saya semangat, kekuatan, dan tidak lari dari agama, tak salah rasanya. Setiap manusia ada kelemahan, dan kelebihan, tapi ingat, kelebihan kita bukan untuk dipratontonkan dan dibanggakan. Kongsikan. Saya ambil yang baik dari beliau, dan jadikan sempadan apa yang tak baik. Dengan gelaran #sitizoners, saya dapat kawan baru, terima kasih untuk beliau. Sejuta inspirasi untuk saya. Terima Kasih Kak Siti! 
*Rindu nak meet n greet* 
"


WATIKAH PELANTIKAN PERMOR SESI 2013/14

Assalamualaikum...

Rindu nak menaip kat blog. hari ni saya muncul. taraaaa....^__^

Alhamdulillah, hampir 2 bulan dah pegang tanngungjawab sebagai Yang Dipertua Persatuan Pendidikan Moral. Big responsibility, need big sacrifices. 

Minggu pertama masuk sem 5, ada 2 prog dalam satu masa. Prog yang memang dirancang, Potret Graduasi dan prog yang tiba2 dapat dari fakulti Pameran sempena Pesta Konvokesyen UPSI yg ke 15. Memandangkan amanah, kita buat.

Stress. haha. kan. manusia, x lari langsung dari stress. Sebenanrnya x stress pun mende ni, tapi, entahlah, hari tu, time tu, saat tu, rasa mcm erghh..kene buat 2 menda dalam satu masa. lari sana, kena pegi sini pulak. Minggu pertama, dah nangis. adoi. malu je. dahlah nangis depan Dr Sam. tapi tak lah nangis teresak2. situasi dia macam sebak. kah3 *malu bila fikir semula*

Majlis pelantikan dibuat awal, satu sebab ialah kami nak Dr Sam ada. Lepas je tau Dr Sam nak pergi Haji, terus kami tukar tarikh dan awalkan dari yg dirancang. Memang macam kamikaze sungguh. Less than a week kami buat persiapan. Alhamdulillah, dipermudahkan Allah sgt. Walaupun ada masalah tempat pada awalnya. 

Yang penting, majlis berjalan lancar. Dekan cakap nak dtg time tgh hari kami tanya dia, last2 x dtg..sob2. Dr Ratu datang, Prof Chang datang, En Azan datang, Dr Sam n his girlfriend datang *tapi lambat sikit* haha..tak kesahlah, terima kasih Dr Norliza sebab datang. * lompat bintang* Haa, akhirnya Dr Sam tunaikan janji dia nak bawak wife dia. hari tu time dinner last sem, Dr cakap nk bawak, tapi x bawak pun. 

******

Kalau orang tanya saya, apa lah harapan saya untuk PERMOR kali ni. Jwapan saya, jawapan simple je. Apa kemampuan saya, keupayaan saya, apa yang saya boleh sumbangkan, saya akan buat sehabis mungkin saya. Kejayaan, kemenangan, , keseronokan, dan hubungan kekeluargaan tu yang penting. 

Mana ada seorang ketua tak nak kan kejayaan. Semua nak. Macam tu jugak saya. Mungkin kelemahan saya, ialah kelebihan org lain. Jadi kejayaan tu bukan terletak pada saya, tu semua pada kerjasama dan sokongan setiap ahli. 

Apa yang paling saya nak cakap sangat dekat depan semua ahli PERMOR ialah, terima kasih untuk peluang yang HEBAT ni pada saya. When i was semester 1, i never expected i will be a YDP of Permor. Tapi tulah kan, perancangan Allah. Dan bila saya yg mnjadi YDP pertama perempuan, its quite tough to me. I'll try my best, and i'm trying so hard actually. 

******
Untuk semua exco, harapan saya satu je. Ada rasa tanggungjawab dalam diri. Kalau takde tu dalam diri anda, anda akan anggap memegang jawaatan ni mudah, sekadar dtg meeting dan jalnkn kerja sbgi ajk2 prog. It's more than that actually. Sama2 cuba naikkan nama persatuan, sama2 usaha untuk memperbaiki apa yang kurang, dan sama2 untuk membantu antra satu sama lain. 

Doa saya, semoga Barisan Kepimpinan PERMOR Sesi 2013/14 mampu menjalankan tanggungjawab ni sebaik mungkin. Selagi kita diperlulakn, kita buat lah sebaik mungkin. Peluang ni, tak mungkin akan ada untuk seterusnya. 

Macam serious je kan entry kali ni..haha.. taklah., jom tgk gambar time majlis tu..see ya! adois



Penyerahan lantikan

Bacaan ikrar

Sesi Fotografi

Bergambar dengan pensyarah
En Azan, me, Dr Norliza, Dr Sam, Dr Ratu, Prof Chang tgh ckp phone..hu2

Lagi. Ingatkan nak bergambar dengan Dr Sam dan Dr Norliza je, sekali semua pulak nak join.
 -_-

besties...

next ydp..:)

Rakan seperjuangan. terima kasih korang datang bagi sokongn. muahx..x0x0
lepas vip balik. sesi serbuuuuuuuuuuuuuuu...............


Amanah. InsyaAllah akan buat sebaik mungkin. amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...