geng bloggers

Monday, 10 February 2014

Tips Lulus Lesen Memandu

Assalamualaikum w.b.r

Hari ni saya nak bagi tips-tips tertentu kepada calon-calon yang akan menduduki 'peperiksaan' amali untuk mendapatkan lesen. Nak dapat lesen ni bukan senang, sebab dia tengok kepada orang yang menilai tu. Tapi,sebenanrnya drive ni semua orang boleh, yang tak bolehnya..ialah ikut PERATURAN.
Letih!



BACA BUKU!

1) Kalau ujian komputer, baca buku yang dia kasi tu, jangan nak kerek yang korang tahu semua. Saya kena membebel tau dengan mak sebab tak baca buku, malam tu memang sakanlah baca. Lulus 48/50. Nampak sangat membaca kan?


2) Kalau test kereta.

 Masa test dulu, ketaq wei lutut. Yelah, org JPJ semua misai tebal. Bekeng gila muka. Takut. Tapi, ada tips dia nak bagi korang selesa dengan JPJ ni..

BERBORAK+BERCAKAP+BERTANYA = JANJI TAK DIAM DALAM KERETA

a) Dalam kereta korang try berborak dengan orang tu. Aku mula-mula takut juga. Last-last aq cakaplah yang aq ni student upsi. Dengar je upsi, banyak lah jpj tu tanya. Aku pun..pot pet pot pet bercerita. Yelah nerbes kot duduk dengan dia. Sumpah! Nak cakap bertapa laghonya aku dengan JPJ tu berborak..dekat kawasan sekolah aku terlajak bawak 60. JPJ tu x sedar pun, dia pun tgh syok berborak time tu.haha. Yelah org JPJ ni pun manusia biasa jugak..Diorang pun kadang-kadang terlepas pandang. Sebab tu aku suruh korang berborak. Biar dia selalu terlepas pandang. hahaha. Aku berborak sebab aku nak hilang gugup. Its works! Kalau tak, macam ape je diam dalam kereta. 

PANDAI AMBIL HATI

b) Korang pandailah bodek. Aku kalau bab bodek ni tak pandai sangat sebenarnya, tapi punyalah nak lesen kan. oit! Bukan rasuah..bodek tu maknanya..' Hebatlah En bla2..' aku pun tak ingat dah aq puji apa kat orang JPJ tu. haha. Yang pasti, takdelah aku cakap, "En ni handsomelah"..mau kena bawak lari aku. hahahaha.



HAFAL LALUAN DAN PERATURAN

c) Jangan buat salah. by hook or by crook, you must follow the steps. Kalau korang berborak+ amek hati pun, tapi banyak salah, tak ikut langkah2, tak jugaklah.. yang tips atas tu, tips sampingan. Extra marks gitu. hehe... yelah sebab dia kan ada rule yang takde kompromi, mcm tak bagi signal, lebih had laju, ..haaa yang tu, korang kene alert ok!


3) Kalau motor pulak.

INGAT APA YANG CIKGU AJAR

Sama je. Tapi motor takde lah korang kena berborak. Takkan org JPJ tu nak duduk belakang korang pulak nak berborak kan? Lain pulak jadinya. haha. Jadinya ikut betul-betul apa yang cikgu ajar. Titinya, kalau titi tu, kira 001,002,-------, baru korang rasa selesa atas titi tu. Takdelah syok sangat. Turun-turun rupanya 5 saat je atas titi. -_-. Ingat apa yang cikgu korang ajar. Yelah kata tak nak repeat...

So, kepada sesiapa yang nak amek lesen terutamanya lesen kereta, GOOD LUCK! Selain tips kat atas ni, macam biasalah, banyakkanlah berdoa dan niat yang baik-baik lepas ada lesen. Penting tau amek lesen ni. Takdelah kita nak mengharapkan ke orang lain sangat kalau kita nak pergi ke mana-mana. Melainkan pinjam kereta lah..hahaha..

the end

wassalam

- AIREN SURAYYA-


2 comments:

nurul hidayah said...

Hahaha .. tetiba teringat balik time sis belajar memandu . 1st class , baru nak start engine dah kena marah . Sis dpt ckg perempuan , alhamdulillah la tapi garangnya tu masya Allah . Trauma tau asyik kena marah ja . Malam tu tidur smpai termimpi-mimpi drive keta . Haaaa! penangan padu !!! :D

Anonymous said...

kalau jpj tanya u tau pakay moto. u:tau. jpj cakap sekarang ambil moto . u:ok . u ambil moto kasih satu wili ,satu tayar pusing,laju corner . buat jpj mesti pas lesen HahAHahaHAHAHAHAHAHA........for fun.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...