geng bloggers

Sunday, 29 April 2012

anda pasti anda bahagia?

::: assalamualaikum....

hari ni rase macam over sikit nak update blog...maybe sebab xde keje.? eh, xde keje? haha..~! ha'ah...sebab assignmnet individu semua dah siap! loge den! hihihi...cuma yg x siapnye lagi ialah eseimen group..huhu..:(
x pelah, abaikan..eh? ahha..~~~ 

::: hari ni tertarik nak update sal bahagia..yups! bahagia! korang bahagia? r u sure? yo yo o je bahagia..ap yg mnybbkn korng ckp korang bahagia? korang dah dapt sume yg korang nk ke? oooo......untungleeee......:p



::: memandangkan saya ni budak moral..heeee...jadi saya diminta oleh pensyarah untuk baca buku ' TASAUF MODEREN'...erk? moderen? haha...ha'ah, indon mari maa...tu yg jadi moderen tu...huhu..

:::: intipati dari buku yg ditulis oleh Prof Dr Hamka ni..menceritakan tntg apa itu bahagia? yups! Hamka bnyk terima pendapat dari ahli2 falsafah yg terkenal..sape lagi kalau bukn Aristoteles!


bahagialah macam saya..:D

::: Aristoteles mendifinasikan bahagia
 
        ' bukanlah satu perolehan untuk manusia, corak bahagia itu lain-lain                                                                                                                       dan berbagai ragamnya mengikut orang yang mencarinya.' 
  
 ' bahagia itu ialah suatu kesenangan yang dicapai oleh setiap orang mengikut kehendak masing-masing'

'bahagia itu berlainan mengikut tujuan masing-masing manusia'

jadi 3 definisi kat atas itu ialah, apa yang dikatakan oleh Aristoteles..dapat tak ap kesimpulan dye? haha..ceh! kesimpulannya ialah...bagi Aristoteles, bahagia itu menurut apa yang korang cari...seperti..

orang fakir mengatakan bahagia adalah pada kekayaan,
orang sakit mengatakan bahagaia adalah pada kesihatan,
orang yang merindui mengatakan bahagia ialah cinta,

got it? so...apa yang korang cari? ?????? hanya korang yg tahu jawapannya..:D 

eh..baru satu pendapat beb..ada lagi ni..bnyk lagi ni..buku ni tebal dye 200++ tau....haha...masak nak perabes! #_#

bagi pendapat imam Al-Ghazali pulak, kesempurnaan bahagia itu terlatak pada 3 kekuatan iaitu :

  • kekuaran marah
  • kekuatan syahwat
  • kekuatan ilmu

saya simpulkan jelah yee..sebab nk tulis..mmg banyak tak terkate..ngeee..:D

::::kesimpulan dari apa yg Imam Al-Ghazali cakapkn itu bukan maksudnya kuat marah, kuat syahwat, atau kuat ilmu..tapi, mampu menyeimbangkan kemarahan, syahwat dan juga ilmu...


jgn marah..jgn..jgn....~~

::: kalau kita terlampau marah, ia akan menjerumuskn kepada pembunuhan dan sebagainya, tapi kalau kita tak marah pula, akan berlakunya penindasan pada diri kita sendiri..so? kita kene pandai mengawal kekuatan kemarahan kita dalam kehidupan, begitu juga dengan syahwat dan juga ilmu...jadi, daripada situlah..kebahagiaan akan muncul..*wink2...!!

:::tapi..tapi..tapi..yang kebahagiaan yang penting sebenrnya bagi Imam Al-Ghazali ialah bilamana kita MENGINGATI ALLAH SWT.

peaceee.....jumpa next entry yek...hihi..


::: ok..jelas kan? tak jelasss ke?? kalau x jelas..baca sendiri lah..huhu...
eh..ada lagilah..menurut Rasulullah pulak..apa yang dikatakan bahagia menurut Rasulullah....

menurut Rasulullah...erm..ermm.....kita sambung next entry lah yek! huhu...:p

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...