geng bloggers

Monday, 28 October 2013

Suka Sangat Luah Perasaan kat FB.

Assalamualaikum.

Sering kita ingat kita lah manusia yang paling perfect *in fact, yang adooo* . Cepat sangat menundung jari dekat orang lain, sedangkan ada 4 jari lagi toing2 kat kita.. tak sedar kan? mane nak sedar, sibuk je nak cari salah orang *mohon terasa*

Kita suka sangat upload luahan2 perasaan kita dekat fesbuk *cek timeline lama2 jap, takut terpernah* adess. seharusnya, pernah lah.

Tapi, bila fiki2 balik. No need lah bebs. Untuk apa? takde pekdoh *faedah ye, bagi mereka yang bandar dan tak tau terms2 org kampong* ahaks. 

Kadang2, tangan ni gataiii jugak nak taip luahan2 perasaan kat fb. Tapi, fikir 2,3,4,5,6,7,8,9, kali. tak jadi, tak jadi. sebab

1) andai kata kita update " nampak salah orang je, salah sendiri tak nampak, cermin diri sendiri dulu, sebelum cakap kat orang lain."

- ok, dia mcm ni, kita x payah lah nak sebok2 bagai nak suruh org cermin diri dia. Kita dulu. balik pada kita dulu. Entah2 salah kita. *oklah, andai kata betul salah dia, helo! Cuba bayang, kalau tup tap tup tap, kita pulak buat kat org. tak ke orang suruh kita cermin diri kita pulak. nampak? setepek kat muka. amekaw!

- cukuplah kita tengok diri kita. diri kita pun tak sempurna awak oii. sehari dua lepas tu, kita pulak buat apa yang org buat kat kita, so hati2 berhati.


2)  nampak sangat kita ni ada masalah dengan orang

- betullah, kalau kita duk asyek update pasal nak marah orang, orang buat tu tak kena, orang buat ni tak kena, kita letih, penatnya hari ini, jagalah sikit perasaan orang lain. adess...ayat2 macam ni. bosan lah der..

- nampak sangat satu hari tu, kita ada masalah. chill beb. mana ada kerja senang. manusia ni beribu. perangai berjuta. macam2 karenah lah. bersyukur jumpa dengan orang2 mcm ni sudah. sebab ap? sebab dia mengajar awak tak menjadi spt dia, tapi, kalau dah dia baling batu sekali, awak nak balas 2 kali. baik x payah. awak lagi teruk lah jawabnye.

3) macam nak cerita diari peribadi pulak dekat orang kawan2 korang yg beribu2

-lepas tu adalah mulut2 longkang cakap kat aq. ' fb aq, dunia aq, tak suka block!" wah! artis sgt ayat tu awakk wei.
- untungla kalau ada kawan2 yg suka awak update status luahan perasaan. kalau sekali dua, tahan lah, kalau dah hmpir hari2.serious! anda memang org yg bermasalah. 

4) ada masalah, cukuplah Allah tempat kita mengadu.

- lepas tu ada lagi mulut2 parit yg akan cakap, bukan ganggu hidup kau pun. tak ganggu ko ckap? penuh timeline  wall aq dengan luahan perasaan ko. nak unfriend karang, friend kat luar, pe pulak cakap kat fb tak friend. so, kerana nak jaga hati, mata ni tahan jelah ye dengan luahan perasaan anda. 

- apa2 masalah, tadah tangan, Allah Maha pendengar. ok. Penat ke, budak tu buat kita ke, kita tak suka perangai org tu ke, cakaplah kat Allah, cerita kat Allah. :)


banyak lagi sebenarnya. cukuplah tu. *luah perasaan kat blog takpe pulak* . eh? ni medium *ayat mekanisme bela diri lah tewww* hahaha..

Korang kena faham, luahan perasaan dengan share pendapat tu lain sama sekali ok.
Lain, dan sememangnya lain. 

p:s/ daripada duk citer pasal perasaan diri yg xde berapa orang nak layan tu, baik korang citer sal doremon ke, ateromen ke..lagi best! lagendd skit. haha..

adiosss...

wasalam.








No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...